Semnele vizibile ale unghiilor nesănătoase pe care nu trebuie să le ignori. Ce boli ascund
Data actualizării:
Data publicării:
Aspectul și senzația unghiilor tale naturale pot fi adesea un semn revelator al sănătății tale generale. De exemplu, anumite preocupări legate de unghii pot indica deficiențe de vitamine; altele pot sugera condiții de sănătate mai grave care ar putea necesita o vizită la medic.

Într-o lume în care există atât de multe îmbunătățiri ale unghiilor false - cum ar fi acrilicul, gelul, poligelul și pudra pentru unghii - poate fi ușor să uiți să ai grijă de unghiile tale naturale. La urma urmei, o singură programare cu tehnicianul de unghii și unghiile neîngrijite pot fi acoperite instantaneu și transformate într-o manichiură cu aspect frumos care durează săptămâni întregi. În orice caz, este important să știi ce să cauți dacă suspectezi că ai unghiile nesănătoase. 

Ce cauzează unghiile nesănătoase?

Potrivit doctorului Dana Stern, dermatolog și specialist în unghii certificat, unghiile nesănătoase pot fi cauzate de utilizarea unor ingrediente dăunătoare, cum ar fi formaldehida. "Întăritorii de unghii care conțin formaldehidă pot face ca unghia să devină în mod paradoxal fragilă și pot duce la onicoliză, adică la separare", spune ea.

În plus, expunerea excesivă la acetonă poate deshidrata semnificativ unghia, ceea ce duce la fragilitate, exfoliere, spărturi și rupere. "Evitați produsele care se prezintă ca fiind tratamente, dar care au nevoie de dizolvant de ojă pentru a le îndepărta", avertizează Dr. Stern. "Acestea sunt adesea lacuri transparente glorificate și pot agrava deteriorarea unghiilor."

Alte cauze ale unghiilor nesănătoase includ deteriorarea cauzată de leziuni, cum ar fi lustruirea agresivă a unghiilor sau îndepărtarea cuticulelor. Predispozițiile genetice pot juca, de asemenea, un rol în sănătatea unghiilor. "Există o componentă genetică a unghiilor fragile și o corelație directă cu îmbătrânirea", spune Dr. Stern. Unghiile își obțin nutrienții și oxigenul din fluxul sanguin. Cu toate acestea, dacă ești predispus la o circulație periferică deficitară, Dr. Stern spune că este posibil ca unghiile tale să nu poată primi nutrienții de care au nevoie pentru a fi sănătoase.

Folosirea excesivă a produselor artificiale, cum ar fi oja, gelul sau acrilicul, pe unghii, face ca unghiile să fie fragile și deshidratate, spune Michelle Saunders, un celebru nail artist. Procesul de obținere și îndepărtare a acestor îmbunătățiri ale unghiilor poate elimina, de asemenea, straturi din unghiile tale naturale.

Semnele unghiilor nesănătoase

"Semnele vizibile care arată că unghiile tale nu sunt sănătoase includ riduri în unghii, unghii care se rup ușor și decolorarea", spune Syreeta Aaron, nails artist. Potrivit Asociației Americane de Dermatologie (AAD), decolorarea galbenă poate fi rezultatul lacului de unghii sau al fumatului. Cu toate acestea, unghiile galbene care sunt groase și care au încetat să mai crească se pot datora unei boli pulmonare sau artritei reumatoide, în cazurile severe.

Dacă observați o decolorare verde-neagră verzuie, acesta poate fi un semn al unei infecții bacteriene. Cu toate acestea, o dungă neagră închisă pe unghie poate fi un semn de cancer de piele. AAD recomandă programarea la un dermatolog la vederea oricărei decolorări pe unghii pentru a înțelege pe deplin cauza și pentru a aplica tratamentul potrivit.

Alte semne vizibile ale unghiilor nesănătoase includ caneluri, gropițe și unghii bătute. Șanțurile adânci sunt adâncituri în patul unghiei, iar pișcătura unghiilor arată ca și cum cineva ți-ar fi înfipt o scobitoare în unghii. Nail clubbing este apariția unghiilor curbate care pot face, de asemenea, ca vârfurile degetelor să fie mai mari și uneori sugerează probleme la nivelul plămânilor. Canelurile din unghii nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, dar pot fi un semn că ceva a încetinit (sau a oprit) creșterea unghiilor pentru o vreme, spune AAD. Acestea fiind spuse, gropițele în unghii sunt frecvente la persoanele cu psoriazis, care pot provoca, de asemenea, despicarea unghiilor (un alt semn al unghiilor nesănătoase).

"Unghiile care devin mai groase sau mai subțiri sunt, de asemenea, semne că acestea nu sunt sănătoase", spune Aaron. Atunci când unghiile devin atât de subțiri, ele pot începe să se scufunde în mijloc și să pară în formă de lingură, ceea ce s-ar putea datora unei deficiențe de fier.

Remedii pentru unghiile nesănătoase

"Unghiile sănătoase au o strălucire naturală și sunt flexibile", spune Saunders. De asemenea, ele au o placă unghială uniformă, un pat unghial roz cu vârful alb și curat și cuticule intacte, adaugă Dr. Stern. Dacă unghiile tale nu bifează aceste căsuțe, cel mai bine este să consulți un dermatolog pentru o opinie profesională și pentru următorii pași.

Pentru a menține unghiile sănătoase, Dr. Stern recomandă să faceți o pauză de la produsele prea procesate, cum ar fi gelurile, acrilicele și lacurile. Dacă nu puteți, asigurați-vă că sunteți blândă atunci când îndepărtați îmbunătățirile unghiilor și căutați produse care au ingrediente benefice pentru piele. "Căutați tratamente pentru unghii care au valabilitate științifică și sunt formulate cu ingrediente naturale", spune Dr. Stern.

În plus, hidratarea unghiilor cu ulei pentru cuticule poate fi de mare ajutor. "Unghiile iubesc uleiul și balsamul", spune Saunders. "Amintiți-vă că unghiile sunt făcute din proteine de keratină, așa că doriți să tratați unghiile la fel de delicat cum tratați părul și să le condiționați des."

Aaron recomandă, de asemenea, să rămâneți la curent cu suplimentele zilnice, cum ar fi vitamina C, biotina, zincul, fierul și magneziul, pentru a vă asigura că unghiile dvs. primesc nutrienții necesari pentru a rămâne sănătoase și puternice, potrivit realsimple.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   sănătate  semne  unghii 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”




pixel