Sistemul intern care ține bolile la distanță. Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: ”Este cel care ne încarcă de energie”
Data publicării:
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a vorbit despre sistemul intern care ne apără de boli. 

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic primar Neurologie, medic psihiatru, doctor în medicină și doctor în științe medicale, șeful catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central până în anul 2005 și șeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității "Titu Maiorescu" până în anul 2016, a vorbit despre sistemul parasimpatic al organismului, care are un rol important în atenuarea stresului, factor cauzator al accidentelor vasculare și al infarctului.

Sistemul intern care ține bolile la distanță

„Sistemul simpatic este cel consumptiv, deci intervine în stres și solicitare. sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie. În meditație, noi încărcăm acest sistem prin mecanismul mitocondriilor. Mai mult decât atât, sistemul parasimpatic este modul de apărare împotriva îmbolnăvirii. În momentul în care suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. În momentul în care ne scădem vibrația, iar vibrația virusurilor de exemplu, este mai mare decât vibrația noastră, devenim vulnerabili pentru că de fapt, ne scade și imunitatea, capacitatea noastră de apărare față de virusuri.

Eu am predat cursuri de medicină orientală și am avut întotdeauna grijă să discut de acest raport, yin și yiang, simpatic și parasimpatic în care ce consumi în sistemul simpatic trebuie să ai grijă să refaci, să recuperezi prin sistemul parasimpatic. Trăim într-o epocă foarte alertă, solicitantă și trebuie să facem foarte multe lucruri. De aceea, ni se pare că timpul nostru este foarte scurt. Când eram mici, ni se părea că timpul este foarte lung, pentru că totul era nou și creierul se implica. Acum, nu ne mai impresionează noutatea și vrem să facem totul cât mai repede. Iar timpul pare mai scurt pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut.

Așa că trebuie să ne moderăm activitatea, să găsim soluții pentru a împăca toate lucrurile. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătate. Am tot spus: este o știință să trăim, dar și o artă. Trebuie să avem un echilibru în toate. Pascal zicea: niciun exces, nici în bine, nici în rău. S-a făcut o analiză la Harvard despre oamenii care fac accidente vasculare sau infarct la vârstă tânără și despre cauzele acestora. Și s-a demonstrat că toți trecuseră printr-un stres puternic înainte de acest episod grav. Așa că în toate trebuie să păstrăm un echilibru și să evităm stresul, pe cât posibil” a explicat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan într-un interviu pentru CSID.

Gândurile care ne scurtează viața 

„Dacă în fiecare clipă te gândești cât mai ai până la final, nu faci nimic în viața asta. Intri în decepție, depresie dezamăgire. Dacă ceva ne îmbătrânește foarte rapid este depresia, tristețea și frica, de fapt, prin frică a fost stăpânită de către dictator lumea.

Te înspăimântă și spune că dacă ești împotriva ei te execută, dispari și atunci omul de frică se supune, dar asta nu este modalitatea în care un om poate să și dirijeze viața. Viața nu trebuie gestionată de frică și de tristețe. Așadar, în fiecare zi trebuie să te comporți ca și cum viața ta ar fi veșnică, ca și cum ar fi fără sfârșit.

Nu gândi la final. Cine știe finalul? Nimeni. De ce să ne gândim la el? Oricum va fi, dar continuarea este una mult mai fericită.

Eu am prezentat o carte unei actrițe, Corina Chiriac. Artiștii pun tot felul de întrebări, fac tot felul de ședințe. A întrebat o mătușă plecată dincolo 'Cum e acolo?', iar răspunsul a fost 'Draga mea, e bine, dar îți dau un sfat: nu te grăbi”, a spus medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, la podcastul "Fain & Simplu cu Mihai Morar".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli  dumitru constantin dulcan  medic  sistem  sistem nervos 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”




pixel