Sorin Bontea - secretul cozonacului PERFECT. Ingredientul neașteptat pe care îl folosește celebrul chef
Data publicării:
Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea poate părea una clasică, la prima vedere. Celebrul chef are însă un truc pentru ca desertul de Paște să îi iasă fraged și pufos.

Bontea a dezvăluit care este rețeta sa pentru un aluat fraged și pufos. 

Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea

Ingrediente

1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
50 ml de ulei
1/2 linguriță de sare
14 g de drojdie uscată
1 esență de vanilie
1 pachet de unt
1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
150 g de zahăr
8 albușuri
80 g cacao
250 g nucă pisată
25 ml esență de rom

Mod de preparare:


Laptele (400 ml)  trebuie pus la încălzit. Într-un bol amestecați . Faceți în mijloc o gaură. Gălbenușurile se amestecă cu sare până se omogenizează, iar untul (150 g) se topește. Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. 

Peste făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate și frământate bine până când capătă consistență. 


Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Secretul pentru un cozonac pufos este să frământați cât de mult puteți aluatul. Coca trebuie lăsată la crescut circa o oră și jumătate. Chef Sorin Bontea vă recomandă ca la fiecare jumătate de oră să mai frământați puțin aluatul. 

Umplutura pentru cozonac se prepară astfel: albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esență de rom.

Aluatul se împarte în două, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două. Una dintre cele 4 bucăți trebuie întinsă în forma unui dreptunghi. Peste punem din compoziția făcută anterior. Foaia obținută se rulează. 


Se împletesc câte 2 rulouri și se așează în tava unsă cu ulei. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Cozonacul trebuie uns pe deasupra cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac  rețetă  sorin bontea 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite




pixel