Sorin Bontea - secretul cozonacului PERFECT. Ingredientul neașteptat pe care îl folosește celebrul chef
Data publicării:
Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea poate părea una clasică, la prima vedere. Celebrul chef are însă un truc pentru ca desertul de Paște să îi iasă fraged și pufos.

Bontea a dezvăluit care este rețeta sa pentru un aluat fraged și pufos. 

Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea

Ingrediente

1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
50 ml de ulei
1/2 linguriță de sare
14 g de drojdie uscată
1 esență de vanilie
1 pachet de unt
1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
150 g de zahăr
8 albușuri
80 g cacao
250 g nucă pisată
25 ml esență de rom

Mod de preparare:


Laptele (400 ml)  trebuie pus la încălzit. Într-un bol amestecați . Faceți în mijloc o gaură. Gălbenușurile se amestecă cu sare până se omogenizează, iar untul (150 g) se topește. Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. 

Peste făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate și frământate bine până când capătă consistență. 


Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Secretul pentru un cozonac pufos este să frământați cât de mult puteți aluatul. Coca trebuie lăsată la crescut circa o oră și jumătate. Chef Sorin Bontea vă recomandă ca la fiecare jumătate de oră să mai frământați puțin aluatul. 

Umplutura pentru cozonac se prepară astfel: albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esență de rom.

Aluatul se împarte în două, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două. Una dintre cele 4 bucăți trebuie întinsă în forma unui dreptunghi. Peste punem din compoziția făcută anterior. Foaia obținută se rulează. 


Se împletesc câte 2 rulouri și se așează în tava unsă cu ulei. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Cozonacul trebuie uns pe deasupra cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac  rețetă  sorin bontea 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Mercur retrograd din 26 noiembrie. Care vor fi cele mai afectate zodii: „Vom simți tristețe, neputință, neîncredere”




pixel