TEF, cea mai eficientă metodă care te ajută să slăbești. Mihaela Bilic: „Informația este reală și cat se poate de științifică” 
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce este TEF și cum ne ajută să slăbim.

TEF este acronimul pentru termenul de Efect Termic al Alimentelor (thermic effect of food). Acesta reprezintă energia consumată de organism pentru a digera, absorbi și procesa nutrienții din alimentele pe care le consumăm. Practic, atunci când mâncăm, corpul nostru trebuie să folosească energie pentru a descompune alimentele.

Ce este TEF și cum ne ajută să slăbim: „10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor”

Mihaela Bilic a vorbit pe rețelele sociale despre conceptul TEF (thermic effect of food) și modul în care acesta poate contribui la procesul de slăbire. Medicul nutriționist a precizat că TEF reprezintă 10% din cheltuielile energetice zilnice ale organismului, fiind rezultatul procesului de digestie, absorbție și metabolizare a nutrienților. Acest efect termic al alimentelor determină o creștere a arderilor calorice și ajută la slăbit.

„Cine/ce ne ajută la slăbit? 10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food). Este un consum de calorii indus de mâncare, o termogeneză obligatorie (producție de căldură) rezultată din digestia, absorbția și metabolizarea nutrienților. Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și: Leguma care poate preveni cancerul la sân și are un conținut bogat de vitamina C. Este bună pentru orice dietă și îmbunătățește digestia

„Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă”

De asemenea, condimentele, frigul, cafeina și nicotina pot crește TEF-ul și pot intensifica procesul de slăbire. De exemplu, mâncarea picantă poate prelungi efectele TEF timp de 3 ore după masă, iar fiecare ceașcă de cafea poate crește nivelul TEF cu 8-10%, iar nicotina are un efect similar.

„TEF variază în funcție de compoziția dietei, fiind mai mare după consumul de carbohidrați și proteine decât pentru grăsimi. Grăsimea din mâncare este foarte eficient transformată în grăsime de rezervă (cu “pierderi” de doar 4%), față de carbohidrați și proteine, unde randamentul este mai scăzut iar pierderile sunt de 25%.

Cine mai are efect de slăbit prin creșterea TEF? Condimentele, frigul, cafeina și nicotina!! Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă. Fiecare ceașcă de cafea crește cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.

Acum, în funcție de cât de mult/tare vă doriți să slăbiți, vă las pe voi să alegeți “ingredientele” potrivite pentru accelerarea metabolismului. Chiar dacă este ilegal/imoral să vă îndemn să fiți vicioși, informația este reală și cat se poate de științifică”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești mai repede. Trebuie să-l mănânci zilnic. Mihaela Bilic: „Lucrurile sunt științifice și demonstrate”

Citește și: Cum să alegi corect fructele din supermarket. Mihaela Bilic: „Dacă vă plac, atunci cumpărați-le deja bine coapte”


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop cu Mihai Voropchevici. Zodia pentru care începutul primăverii nu va fi unul prietenos

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"

Totul celor mai bine îmbrăcați politicieni/ colaj foto Spectacola/ captură TV

Cel mai tare top al politicienilor - bine și rău îmbrăcați: Ciolacu, Ciucă, Simion și alți lideri. Cine a ieșit pe primul locpixel