Oana Roman, revoltată după ce a testat cel mai scump sendviș din România. Prețul a stârnit o reacție acidă din partea vedetei
Uleiul de măsline este una dintre grăsimile sănătoase recomandate de majoritatea specialiștilor pentru a fi integrate cât mai des în meniul de bază. Totuși, variantele din comerț sunt atât de multe, încât oamenii nu știu exact pentru ce să opteze și care e opțiunea cea mai bună pentru a fi integrată în felurile principale sau chiar în salate. Astfel, există un mic test pe care fiecare persoană îl poate face acasă și care va dovedi calitatea acelui ulei de măsline, dezvăluie Dr. Mihail.
„Cum îmi dau eu seama dacă uleiul de măsline este bun? Pui într-un păhărel, îl miroși, după care tragi puțin în gură, îl ții între dinți, iar în momentul în care îl ții între dinți trebuie să inspiri aer pe gură. Aerul ajunge în faringe, ca să simți toată aroma uleiului, după care se înghite. În momentul în care înghiți uleiul de măsline, toți acei polifenoli și antioxidanți dacă s-au păstrat în uleiul de măsline, o să te gâdile și o să-ți vină să tușești. Deci, uleiul de măsline original, când îl deguști, tușești, nu ai cum altfel. Uleiul de măsline din comerț e posibil să nu te facă să tușești, ceea ce trebuie să-ți pună un semn de întrebare. În momentul în care miroși, el trebuie să aibă miros de iarbă verde, combinat cu citrice, cu codiță de roșie, cam astea sunt mirosurile pe care le simți, când miroși un ulei de măsline făcut corect.”, a explicat Dr. Mihail pe rețelele de socializare.
Citește și: Andreea Esca, rețetă simplă și delicioasă de tartă cu roșii: „Am făcut și mi-a plăcut”
Există extrem de multe motive pentru care ar trebui să înlocuiești uleiul tradițional cu cel de măsline, iar doctorul Mihail a dezvăluit câteva dintre acestea. În primul rând, unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui aliment minune este faptul că oferă proprietăți antiinflamatorii, lucru care poate reduce, în proporții destul de mari, bolile cronice.
„Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii. Componentele uleiului de măsline, cum ar fi olecantanul, pot reduce inflamația în corp, care este un factor cheie în bolile cronice. Este bogat în antioxidanți, cum ar fi polifenoli, care protejează celulele de stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.
Citește și: Cum să obții cel mai bun avocado toast. Chef Joseph Hadad, idee de mic dejun sănătos, sățios și delicios
Beneficiile nu se termină aici, după cum lasă de înțeles specialistul.
„De asemenea, uleiul de măsline îmbunătățește profilul lipidic, adică ne crește nivelul de HDL colesterol și ne scade nivelul de LDL colesterol și nivelul de trigliceride.
Acel LDL colesterol 'rău' este rău atunci când este intens oxidat de factorii noștri de viață, de mâncarea procesată pe care o mâncăm, de alcool, de fumat, de stres.
Revenind la uleiul de măsline, el scade nivelul acelui LDL, tocmai pentru că împiedică oxidarea lui, împiedică recilcularea lui în organism și ajută la eliberarea lui, așa cum corpul vrea să elibereze acest LDL, să nu-l țină captiv cum se întâmplă atunci când nu avem grijă de noi”, a mai precizat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...