Ți-e frică de Alzheimer? Iată cum poți preveni boala prin alimentație
Data publicării:
Alzheimerul este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate că nu există un remediu sigur pentru această afecțiune, numeroase studii sugerează că anumite obiceiuri alimentare pot reduce riscul dezvoltării bolii.

1. Adoptă dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind asociată cu numeroase beneficii pentru sănătatea creierului. Aceasta include consumul frecvent de fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și ulei de măsline. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, persoanele care urmează această dietă au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer și alte forme de demență .

2. Consumă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții joacă un rol crucial în protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ, un factor important în dezvoltarea bolii Alzheimer. Fructele de pădure, în special afinele, sunt bogate în antioxidanți și au fost legate de îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Alte surse bune de antioxidanți includ spanacul, broccoli și ceaiul verde .

3. Optează pentru pește bogat în omega-3

Acizii grași omega-3, găsiți în pește precum somonul, sardinele și macroul, sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Un studiu publicat în Alzheimer's & Dementia a arătat că un consum regulat de pește bogat în omega-3 poate reduce riscul de declin cognitiv și Alzheimer .

4. Evită alimentele procesate și zaharurile adăugate

Consumul de alimente procesate și zaharuri adăugate a fost asociat cu un risc crescut de Alzheimer. Aceste alimente pot provoca inflamații și pot afecta sănătatea vasculară, ambele fiind factori de risc pentru declinul cognitiv. Înlocuiește aceste alimente cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, legumele și cerealele integrale .

5. Include turmeric în dieta ta

Turmericul, un condiment folosit în mod obișnuit în bucătăria indiană, conține curcumină, un compus cu puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Cercetările sugerează că curcumina poate ajuta la reducerea plăcilor beta-amiloide din creier, care sunt asociate cu Alzheimer .

6. Consumă leguminoase și nuci

Leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, și nucile sunt surse excelente de proteine, fibre și nutrienți esențiali. Aceste alimente contribuie la sănătatea cardiovasculară și pot reduce inflamația, două aspecte importante pentru prevenirea bolii Alzheimer .

7. Hidratează-te corespunzător

Deshidratarea poate afecta funcția cognitivă și poate agrava simptomele demenței. Asigură-te că bei suficientă apă zilnic și limitează consumul de băuturi zaharoase și alcool .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Diete


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Cum învață Rebeca la școală. Reacția Andreei Tonciu când a văzut ce note are fiica sa în carnețel: „Doamne, Doamne”

Captură video: YouTube/ theXclusive. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Mama Andreei Tonciu, deranjată de acuzațiile pe care fiica sa le-a spus la adresa ei: „A exagerat când a spus asta”

Sursă foto: Delia/Instagram

Delia, aspru criticată de fanii săi de pe Instagram: „Nici nu ai chiloți pe tine! Doamne Ferește!”

Carmen de la Sălciua, captură video Youtube, Povesti de Film, cu Mara Banica

Carmen de la Sălciua, înșelată de Culiță Sterp? „Mi se părea ceva în neregulă”. Daniela Iliescu a fost prezentă la nunta celor doi

Captură video: TikTok/Jador

Jador nu s-a mai putut abține și și-a spart propriul televizor. Motivul pentru care a recurs la gestul extrem: „Uitați-vă cum arată”

Captură video: Pro TV

Relația lui Zanni cu iubita sa, la un nou nivel. Câștigătorul Survivor All Stars are planuri de nuntă? „Viitoarea mea nevastă încă mă lasă să...”

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador tună și fulgeră, după informațiile care au apărut despre el în urma despărțirii de Oana Ciocan: „Cum puteți să ziceți asta? Rușine”

Mihai Mitoșeru, foto Facebook

Mihai Mitoșeru, iubește din nou: „ Am cunoscut o fată extraordinară! Păcat că...”

Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube, Catalin Maruta

Adevăratul motiv pentru care Laurențiu Reghecampf nu-l vizitează pe Bebeto: „Mă doare foarte tare, pentru că eu l-am crescut, nu Anamaria”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Sursă foto: Fiță cu Adiță/ YouTube

Irina Columbeanu, apariție rară. Cum s-a lăsat fotografiată fiica fostului milionar, odată cu vizita ei în România

Captură video: TikTok/Jador

Jador vrea să-și spargă și al doilea televizor? Cântărețul de manele a răbufnit în mediul online: „O să-l sparg și pe ăsta”




pixel