TM2023: 'Spaţiile Oravitzan', nucleu al unui viitor muzeu în Timişoara
Muzeul Naţional al Banatului (MNB), în colaborare cu Fundaţia "Oravitzan", aduce în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 un nou spaţiu dedicat artelor plastice, care se va transforma în curând în muzeu, aici fiind vernisată, joi, expoziţia de excepţie intitulată "Spaţiile Oravitzan".

Artistul Silviu Oravitzan a adus aici pe simeze 80 de lucrări, găzduite în opt săli.

O donaţie generoasă a artistului, compusă din 12 opere inedite, constituie nucleul central al acestei expoziţii - eveniment, care devine permanentă.

Pentru artist, crucea, pătratul, cercul şi rombul reprezintă lumea de simboluri, covoare, semne şi întrebări care şi-au pus amprenta pe întreaga sa creaţie.

"Omul îşi caută rădăcinile şi cărările de lumină înspre cer. Aceasta este preocuparea mea şi cât timp voi trăi asta mă stră-luminează. Ce este cu ele (semnele şi simbolurile, n.r.), de unde vin, unde ne duc? În Banat, din vremuri imemoriale, chiar dacă a venit o primăvară sau a mai crescut un trandafir, ţăranul a făcut acelaşi lucru, dus pe cărările vieţii. Lumea aceasta simbolică arată că datele acestea au venit de undeva, iar noi, probabil - cum spun Mircea Eliade şi alţii, avem aceste simboluri date, le avem de undeva, semn că am fost în Rai, că venim din cer, iar jumătatea aceea care a rămas acolo, cu înţelesurile, sunt acolo. Jumătatea de lume minunată, cu covoarele şi ţesăturile din Banat, bunăoară, le întâlneşti pretutindeni, în Maroc, în Chile, în Japonia, în India, sunt la fel, într-o lume atât de străveche. Fără telefon, fără computer, oamenii gândeau similar. Probabil că o jumătate de piatră tăiată a rămas acolo, iar una a rămas la noi", a declarat, luni, pentru AGERPRES, artistul Silviu Oravitzan.

Preşedintele Fundaţiei "Oravitzan", prorectorul Universităţii de Vest Timişoara, Mădălin Bunoiu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că Timişoara trebuie să rămână cu spaţii dedicate artelor şi după anul TM2023, iar partea expoziţională este cea mai binevenită.

"Timişoara trebuie să aibă mai multe spaţii muzeale şi expoziţionale dedicate, care acum îi lipsesc. Dacă vin oaspeţi, nu ai unde să-i duci. După anul 2023, trebuie să rămână ceva palpabil, fizic, care să fie dezvoltat ulterior. Expoziţia permanentă 'Spaţiile Oravitzan' vrem să devină nucleul unui viitor muzeu care să conţină lucrările maestrului, un artist de o valoare internaţională incontestabilă", a spus Mădălin Bunoiu.

De altfel, artele plastice au păşit în Capitala Culturală Europeană (CCE), imediat după câştigarea titlului, în octombrie 2016, prin vernisajul unei expoziţii impresionante dedicate Luminii, intitulate "75 ani Silviu Oravitzan - Lumină în Lumină", care cuprindea peste 100 de lucrări realizate pe parcursul mai multor decenii de către artist.

"Oravitzan este universal prin arta sa. Foloseşte culori special create, un albastru ultramarin care reprezintă Deitatea; nu este doar crucea şi Deus. Maestrul ne-a creat aici o lume dincolo de Europa, o universalitate recunoscută, apreciată şi acceptată de toate religiile. I-a cucerit şi pe musulmani. Crucea creştină pe albastrul creat de Oravitzan şi pe care-l întâlnim şi la cultul musulman se îmbrăţişează perfect în creaţia artistului. Este o expoziţie impresionantă, care reprezintă adevăratul semnal al debutului de Capitală Culturală Europeană al Timişoarei, pentru că stă exact sub semnul luminii folosite ca simbol şi pentru CCE", a declarat pentru AGERPRES, Paul Dan, şeful de atunci al Laboratorului Regional de Restaurare Conservare al Muzeului Naţional al Banatului.

Pe simezele expoziţiei din 'Spaţiile Oravitzan' pot fi văzute cruci modelate prin jocul luminilor, împletituri în fir de aur ce creează simbolul hristic asemeni unei coloane a infinitului, de pe care sângele mântuitor nu se transformă în întunecatul teluric, ci în explozie de lumină, braţe de cruce care asemeni unor coroane de lumină poartă numele prietenilor artistului, boabele de grâu dintre crucile create de artist sau steaua lui David care se înfrăţeşte cu crucea şi cu simbolurile creştine "reprezintă Vechiul şi Noul Testament"

Data: 12 sep 2023, 07:24 Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: silviu oravitzan  timisoara  tm2023 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”

Carol Ionescu

Carol, fiul regretatului artist Șerban Ionescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Cred că ar fi foarte supărat. Îmi pare rău, tata” / Video

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Visul, al optulea mister al creierului. Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre semnificația viselor: "Aşa apar visele premonitorii"

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, rețetă sănătoasă pentru micul dejun. Modul de preparare este unul inedit: „Astfel față de cum face toată lumea”Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?