TM2023: Weekend special la MNArT, marcat de închiderea expoziţiei 'Victor Brauner: Invenţii şi magie'
Data publicării:
Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est se va închide duminică, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (MNArT), cu un program special care include un tur ghidat de însăşi curatoarea expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie", Camille Morando.


Organizatorii au pregătit un program special pentru ultimul weekend în care expoziţia poate fi vizitată în Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, astfel că sâmbătă şi duminică vor fi organizate tururi ghidate gratuite între orele 14.00-16.00. Ultimul tur ghidat va avea loc duminică la ora 18.00 şi va fi condus de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, anunţă MNArT.

Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustraţii de carte şi documente) compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamţ. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Etienne Metropole (MAMC+), Musee Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate.

Expoziţia poate fi vizitată între orele 13.00 - 21.00, tururile ghidate fiind gratuite şi cu înscriere în prealabil.

La vernisajul evenimentului, din 17 februarie, Camille Morando a declarat, pentru AGERPRES, că pentru publicul din România este o şansă de a veni la Timişoara să vadă această expoziţie unică a unui artist care îşi merită un loc în istoria culturii române.

"Timişoara mi-a solicitat să pregătesc expoziţia 'Victor Brauner'. În ţara natală a artistului, România, nu a mai fost organizată niciodată o expoziţie de o asemenea anvergură. Sunt specialistă în opera lui Victor Brauner, iar Franţa are şansa extraordinară de a deţine o colecţie impresionantă cu lucrările artistului, graţie familiei sale care a donat întreaga creaţie plastică muzeelor franceze şi astfel am avut posibilitatea de a alcătui o colecţie foarte frumoasă cu lucrările lui. Preşedintele Fundaţiei Art Encounters (şi partener coorganizator al unor evenimente de marcă ale TM 2023, n.r.), Ovidiu Şandor, şi directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Filip Petcu, mi-au cerut să particip la deschiderea Programului TM 2023 cu expoziţia Victor Brauner. Pentru Timişoara este o şansă, este un moment fericit de a avea o astfel de expoziţie aici. Cred că este important ca publicul român să cunoască, în sfârşit, întreaga operă a artistului care are originile aici, dar s-a stabilit în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Această expoziţie este o recunoaştere şi o reparaţie faţă de artist, de a fi cunoscut publicului român prin lucrările sale. Cred că Victor Brauner îşi merită locul în istoria culturii române", declara Camille Morando.

În weekendul de închidere a retrospectivei, catalogul expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie" va putea fi regăsit la standul librăriei "La Două Bufniţe", din interiorul Muzeului de Artă Timişoara.

Catalogul bilingv (română/engleză) reuneşte texte inedite ale specialiştilor (români, francezi şi americani) despre artist şi despre lucrările expuse, o biografie analitică şi note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner. Editat de către curatoarea expoziţiei, catalogul este publicat graţie implicării remarcabile a soţilor Beatrix şi Christian Derveloy şi a tipografiei Arta Grafica.

Expoziţia "Victor Brauner: Invenţii şi magie" este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, coorganizator Centrul Pompidou Paris, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: mnart  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Cosmin Cernat

Câștigător Insula de 1 milion. Marea finală a celui mai mare experiment televizat de la Kanal D

Sursă foto: Adrian Mutu/Instagram

Adrian Mutu se mândrește cu fata lui. Tânăra a absolvit liceul: „Urmează-ți visele și amintește-ți că familia te va susține întotdeauna!”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele
TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel