Împăcare bombă în showbiz! Adriana Bahmueanu și George Restivan, din nou împreună la 5 luni după despărțire. Anunțul făcut în direct la TV
Starea de bine și fericirea pot fi influențate direct de alimentație, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, în cadrul rubricii Doctor de bine de la Știrile Pro TV, cum anumite alimente contribuie concret la îmbunătățirea dispoziției. Aceasta a detaliat ce nutrienți și combinații alimentare susțin sănătatea creierului și induc o stare de bună dispoziție.
Starea de bine poate fi influențată semnificativ de ceea ce consumăm, iar anumite alimente au puterea de a aduce un plus de fericire și o stare de bună dispoziție. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, consumul de alimente bogate în triptofan, un aminoacid esențial, poate crește producția de serotonină, cunoscută și ca „hormonul fericirii”. Triptofanul se găsește în carne de curcan, banane, prune și ananas, alimente care îți aduc din start o stare bună de sipoziție.
Mihaela Bilic subliniază și beneficiile combinației dintre carbohidrați și proteine, cum ar fi brânza asociată cu pâine. Deși nu este ideală pentru siluetă, medicul nutriționist argumentează că sănătatea creierului ar trebui să fie prioritară.
Magneziul este un alt aliat al bunei dispoziții, iar ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, este una dintre cele mai bune surse. Mihaela Bilic recomandă consumul de ciocolată amară, mai ales în sezonul rece, pentru un efect benefic asupra creierului.
Grăsimile sănătoase din peștele bogat în Omega 3 sunt esențiale pentru sănătatea creierului și nu contribuie la creșterea în greutate, fiind o opțiune ideală pentru o alimentație echilibrată.
Textura alimentelor joacă și ea un rol important. Produsele cremoase, precum înghețata lăsată să se înmoaie, frișca, ciocolata topită sau smântâna, activează mecanisme neurologice similare cu cele implicate în momentele de mare satisfacție, precum îndrăgosteala sau câștigurile neașteptate.
„Sărbătorile sunt un moment destul de dezechilibrant pentru psihicul nostru, dar până atunci vreau să vorbim despre starea de bine pe care ne-o dă mâncarea, pentru că, da, există niște nutrienți care contribuie concret la starea noastră de bine. Avem un aminoacid care se numește triptofan și care se găsește în toate alimentele proteice, mai ales în carnea de curcan, dar și în banane. Acest precursor de serotonină, hormonul care aduce fericirea, se găsește în banane, prune, ananas- luăm triptofanul de acolo și brusc zâmbim.
Și mai avem o asociere cu efect antidepresiv, și anume brânza cu pâine. Știu că nu pare corect, dar neuronul este mai important decât silueta. Natura știe că neuronul trebuie protejat, există o competiție la nivel de aminoacizi, cine ajunge mai repede în creier să dea starea de bine. Când asociem carbohidrații cu brânza, se produce un blocaj pentru alte substanțe, ca să se ducă triptofanul mai repede la creier și să explodeze starea de bine.
Și mai este un element care ne ajută la starea de bine, și anume magneziul, un mineral pe care îl luăm dintr-o mulțime de alimente și mai ales din ciocolată. Dar, atenție, ce numim noi ciocolată trebuie să fie amar la gust, și nu dulce. Deci ciocolata neagră este un aliment de ajutor în sezonul rece și, ca să fie meniul complet, vorbim și despre Omega 3 din pește- care nu îngrașă.
Tot ce este cremos face bine la creier printr-un alt mecanism, acela care seamănă cu senzația dată de câștigul la loto sau îndrăgosteală. Alimentele cremoase- începem cu înghețata, care trebuie scoasă din congelator și mâncată cremoasă, dar și frișca, ciocolata topită și smântâna”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Luna decembrie 2024 aduce...
Iată ce-ți rezervă astrele...
Echipa scoțiană Rangers, la care...
În condițiile în care stresul...