Babasha tună și fulgeră, după imaginile indecente cu el care au apărut pe internet. Artistul o amenință pe tânăra care a făcut videoclipul public: „Să te pregăteşti de ce este mai rău”
Acneea este o problemă comună a pielii, caracterizată prin apariția coșurilor și a punctelor negre, care poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Această afecțiune apare atunci când glandele sebacee sunt blocate, ducând la acumularea de sebum și celule de piele moartă în pori. Factorii precum schimbările hormonale, predispoziția genetică și stresul pot contribui la apariția acneei.
Dr. Oana Spânu a fost invitată în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar, unde a dezvăluit că la adolescenți, acneea este adesea rezultatul modificărilor hormonale, a dietei sau a utilizării excesive a produselor cosmetice, iar în aceste cazuri, tratamentul și prevenția devin esențiale pentru a evita consecințele pe termen lung.
Medicul recomandă ca părinții să fie atenți la semnele acneei încă de la vârsta de 13-14 ani și să acționeze preventiv pentru a împiedica agravarea ei. Este important ca adolescenții să fie îndrumați să își curețe corespunzător pielea și să consulte un dermatolog dacă nu reușesc să se trateze acasă, pentru a evita consecințele severe precum cicatricile și impactul negativ asupra stimei de sine.
„Există tratamente pentru acnee la adolescenți. Nici nu mai putem să o numim boală. Este o condiție a pielii la adolescent, că vine din modificări hormonale, din alimentație, din acnee indusă cosmetic, pentru că tinerele se machiază foarte mult și fac acnee. Atunci noi trebuie să știm că se poate preveni agravarea acneei, se poate trata acneea pentru a nu avea consecințe. Aș merge într-o zonă de prevenție.
Părinții ar trebui să fie atenți încă de pe la 13-14 ani sau uneori chiar mai devreme, atunci când încep să apară acele comedoane, puncte negre. Dacă nu reușesc să le trateze, să le curețe cu produse dermatocosmetice acasă, următoarea etapă ar trebui să fie prezentarea la medicul dermatolog în ideea de a preveni agravarea și nu doar pentru ca adolescentul să nu sufere de o acnee într-o formă severă și de consecințe, însemnând cicatrici, ci pentru ca adolescentul să crească cu o siguranță, cu o stimă de sine, să nu fie izolat de colegi la școală”, a spus medicul Oana Spânu în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar.
Sursă foto: Freepik/mari_draiser
Acneea poate afecta și adulții. În acest caz, persoanele care se confruntă cu o astfel de problemă trebuie să consulte nu doar dermatologul, ci și endocrinologul și medicul ginecolog în cazul femeilor adulte.
„Poate fi o problemă și la adulți. O numim acneea femeii adulte, adică o femeie care nu a avut niciodată acnee în adolescență. Prin rutinele exagerate, prin machiajele exagerate cu produse foarte ocluzive utilizate zilnic, poate să dezvolte ceea ce se numește acneea femeii adulte. Este semnul corpului de a spune nu. În situația în care există modificări hormonale, există ovare polichistice. Este greșit ca abordarea să fie doar a dermatologului. Ar trebui să avem o abordare multidisciplinară cu un endocrinolog și cu un medic ginecolog. Responsabilitatea medicului dermatolog este să abordeze în ansamblu acneea la femeia adultă apărută de nicăieri și nu aceea de a trata cutanat. Dacă nu reușim să echilibrăm hormonal pacienta respectivă, noi nu reușim să tratăm acneea.
În ultimii ani și bărbații vin într-un număr mai mare. Au început să vină și pentru tratamente estetice. Se confruntă în special cu căderea părului, cu dermatita seboreică, mai frecvent decât femeile, adică acele inflamații de la nivelul pielii feței și scalpului, mătreața, cu hiperproducția de sebum. Dermatita seboreică este o condiție agravată de stres și în special a persoanelor din mediul urban”, a mai precizat medicul Oana Spânu în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...