Cum va fi vremea în țară. Busu anunță prognoza meteo
Busu a spus la ce temperaturi să ne așteptăm în...
Sfârșitul zilei este momentul în care oboseala afectează multe persoane, ceea ce face ca alegerile pentru cină să nu fie întotdeauna cele mai bune. Un motiv ar putea fi că cina se servește mult mai târziu decât ar trebui dar altul poate fi că este un moment în care preferăm să economisim energie și alegem să mâncăm ceva ușor de preparat.
Acest lucru poate duce la unele greșeli, cum ar fi să nu consumăm toți nutrienții necesari sau să credem că doar un iaurt este suficient. Unele alimente ar trebui consumate pe parcursul zilei, iar altele ar trebui evitate seara, mai ales cele care pot provoca disconfort la digestie sau care ne pot împiedica să adormim. Dr. Alan Rozanski, cardiolog și profesor de Medicină la Facultatea de Medicină Icahn de la Monte Sinai, știe exact ce alimente nu ar include niciodată la cină.
Pentru sănătatea noastră, este important ce mâncăm, dar și la ce oră o facem. „Consumarea alimentelor nesănătoase la ore târzii poate perturba somnul, ceea ce crește riscul de boli cardiace”, explică Dr. Rozanski într-un interviu pentru Parade.
De asemenea, el explică faptul că există anumite alimente pe care niciodată nu le-ar mânca la cină, deoarece pot pune în pericol sănătatea. „Mâncărurile bogate în carbohidrați și zaharuri rafinate, dar și proteinele procesate excesiv pot contribui la dezvoltarea sau agravarea principalilor factori de risc pentru bolile cardiace”, confirmă acesta. Aceste alimente cresc riscul de hipertensiune arterială, colesterol mare, obezitate, rezistență la insulină, inflamație cronică și daune directe la vasele de sânge coronariene. Specialistul evită produsele din carne procesată la cină, deoarece nu le consideră cea mai sănătoasă variantă atunci când vine vorba de includerea proteinelor în acest aport. Aceste tipuri de preparate sunt comune la cină în Statele Unite, unde frecvent se include carne conservată, cârnați, salam, pepperoni sau cârnați, dar și carne procesată precum preparatele comerciale de pui, curcan și friptură de vită la cuptor.
„Aceste produse ultraprocesate conțin, de obicei, un conținut mare de sodiu, conservanți precum nitrați și nitriți, și alți aditivi care îmbunătățesc gustul și prelungesc termenul de valabilitate”, explică specialistul, adăugând că aceste cărnuri procesate sunt asociate cu un risc crescut de „boli cardiace și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal”.
Te-ar putea interesa și: Expirate, dar sănătoase? Ce spune Dr. Mihaela Bilic despre consumul alimentelor după termenul de valabilitate: „Produsele lactate le mănânc expirate”
Fiecare persoană are nevoi alimentare diferite, astfel că nu există o formulă universală pentru toți. Totuși, există câteva linii directoare care pot ajuta la construirea unei cine echilibrate și sănătoase. De exemplu, nu ar trebui să lipsească o porție de legume, care ar trebui să fie destul de mare (să ocupe jumătate din farfurie), precum și o sursă de proteine slabe, cum ar fi cele obținute din ouă sau leguminoase, pentru că de multe ori uităm beneficiile proteinelor vegetale.
Pentru o cină mai completă, se poate include și o porție de cereale, de exemplu o felie de pâine integrală, și o sursă de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, nucile sau avocado. Cel mai bine este să evităm excesul de cereale, grăsimi saturate, zaharuri și sare, să gătim cu condimente și să folosim metode sănătoase, să mâncăm încet, mestecând corect și fiind atenți la momentul mesei, informează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Busu a spus la ce temperaturi să ne așteptăm în...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Iulia Vântur a postat...
Taylor Swift încheie duminică,...
De ani de zile, floarea de soc...
Medicul nutriționist Mihaela...
Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...