Zâmbet de vedetă: Totul despre aparatul dentar: când ai nevoie de el și cum îl alegi
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt beneficiile aparatului dentar și cum îl alegem pe cel potrivit. 

Aparatul dentar este recomandat pentru corectarea diferitelor tipuri de malocluzie și corectarea poziționării incorecte a dinților. 

Potrivit dr. Cristina Cerreoni, în acest moment, pe piață sunt mai multe categorii de aparate dentare – cele clasice, metalice și cele moderne, cu gutiere ortodontice transparente.


Care sunt afectiunile care se tratează cu ajutorul aparatului dentar?

 

„Aparatele dentare de ultimă generație pot trata o gamă largă de cazuri, precum:

- înghesuiri dentare ușoare, moderate sau severe
- spațieri dentare
- ocluzie încrucișată
- ocluzie deschisă
- ocluzie adâncă
- ocluzie inversă
- overjet
- cazuri în care este necesar crearea spațiului pentru un implant dentar.

Pe lângă cazurile care pot fi tratate doar cu ajutorul aparatului dentar, anumite tipuri de malocluzie severă pot necesita purtarea aparatului și chirurgie ortognată. Odată cu corectarea ocluziei și îndreptarea dinților, pacienții vor observa și îmbunătățiri ale asimetriei feței, ale posturii, ale proceselor de respirație și deglutiție”, a explicat specialistul

 
Ce presupune această intervenție

 


„Tratamentul ortodontic presupune purtarea unui dispozitiv intraoral (fie fixat pe dinți, cum sunt brackeții, fie detașabili) pentru o perioadă de timp, pentru corectarea problemelor de ocluzie și de aliniere a dinților. Pe parcursul tratamentului ortodontic, pacientul va avea o serie de vizite de control, iar la finalul acestuia va purta o metodă de contenție care va ține dinții în poziția finală, pentru a minimiza riscul de recidivă”.

Gutiere ortodontice transparente

 

„Dacă brackeții trebuie purtați permanent, 24/7, pacientul trebuie să poarte gutierele ortodontice minimum 20 de ore/ zi și să le schimbe la fiecare 10 zile. Spre deosebire de aparatele dentare clasice, pacientul va afla de la bun început durata estimativă a tratamentului său, care este de obicei de 2 ori mai scurtă decât în cazul aparatului dentar clasic.  Gutierele ortodontice transparente  sunt personalizate pentru pacient, acestea fiind realizate computerizat și programate astfel încât să producă mișcări de 0,2 mm. Fiind un tratament programat și susținut de o aplicație mobilă dedicată pacientului, vizitele de control nu mai sunt necesare atât de des”, spune stomatologul. 

 


Cum alegi tipul de aparat dentar

 

„Urmarea unui tratament ortodontic este o decizie importantă și fiecare pacient are, bineȋnțeles, o serie de criterii importante pentru el – unii sunt preocupați exclusiv de aspectul estetic, alții vor o variantă mai ieftină, alții mai mult confort. Ȋnsă, alegerea tipului de aparat dentar trebuie să se facă doar cu recomandarea medicului, după evaluarea cazului fiecărui pacient”, arată medicul. 

 


  
De ce trebuie să ții cont înainte de a face pasul către aparatul dentar

 


 
„Înainte de a recomanda purtarea aparatului dentar, medicul va verifica dacă pacientul are alte probleme ce necesită rezolvare imediată: acumulări de tartru, infecții, carii, molari de minte ce necesită extracție sau altele.

Copiilor în creștere le poate fi recomandate anumite tipuri de aparate dentare mobile, încă de la vârsta de 6-7 ani. Aparatul dentar tradițional fix poate fi recomandat, în funcție de caz, începând de la vârsta de 12 ani, fără limită de vârstă maximă.

Pentru adulți și adolescenții cu toți dinții permanenți erupți, aparatul dentar invizibil este cea mai rapidă și confortabilă opțiune. Nu există limită superioară de vârstă pentru acest aparat dentar, fiind eficient și tolerat cu ușurință la orice vârstă”, explica dr. Cristina Cerreoni. 


La ce rezultate ne putem aștepta

 

„În cazul aparatului invizibil, se poate vedea o estimare a rezultatului încă de la momentul stabilirii planului de tratament, prin simularea interactivă. Astfel, pacientul vede cum va arăta zâmbetul său înainte de a lua decizia purtării aparatului. 

Care sunt riscurile sau complicatiile pe care le poate aduce purtarea aparatului dentar?

 

În timpul purtării aparatului dentar tradițional, pacientul se poate aștepta la durere și sensibilitate a dinților, apariția petelor sau a cariilor, apariția gingivitei, răni intraorale cauzate de brackets.  În ceea ce privește purtarea gutierelor invizibile, fiindcă tratamentul este etapizat micrometric, disconfortul este minim și pe durată foarte scurtă, așadar nu afectează viața pacientului sau obiceiurile sale alimentare. În plus, deoarece pacientul își păstrează rutina de igienizare, nu există un risc suplimentar de apariție a petelor sau a cariilor. De asemenea, fiindcă gutierele ortodontice sunt produse computerizat și finisate manual, acestea nu agresează gingia”, 

 


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: aparat  carii  Cristina Cerreon  dentar  dentist  gutiere  stomatolog  zambet 


DC Media Group Audience

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Nicolae Drăghici, Românii au talent

Golden Buzz pentru Nicolae Drăghici. A fost cel mai spectaculos număr din istoria Românii au talent

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

Daniela Simulescu, captură video Youtube

Horoscop cu Daniela Simulescu. Zodiile care vor fi cele mai afectate pe 24 februarie 2024

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"pixel