Adriana Bahmuțeanu, noi declarații în scandalul cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană: „Nu mai știu ce să îmi facă ca să pună mâna pe avere”
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua gropilor din asfalt
Gropile de pe drumurile publice reprezintă pericole majore la adresa siguranţei participanţilor la traficul rutier şi sunt una dintre principalele cauze ale uzurii premature a autovehiculelor. Ziua gropii (#PotholeDay) a fost creată pentru a atrage atenţia asupra prezenţei acestor pericole şi pentru a stimula acţiuni pentru remedierea lor.
Gropile din asfalt sunt provocate de uzura cauzată de fluctuaţiile de temperatură, de umiditate şi de deplasările repetate ale vehiculelor peste ele. Apariţia lor este observată în general târziu de autorităţi, iar "peticele" utilizate pentru astuparea lor sunt aplicate de multe ori după ce răul a fost deja făcut.
Potrivit daysoftheyear.com, deşi sunt puţine lucruri pe care cetăţeanul obişnuit le pot face în privinţa gropilor de pe drumurile publice, sesizările adresate autorităţilor publice competente de un număr semnificativ de persoane într-o anumită zi, precum #PotholeDay, au mai multe şanse de succes.
Ziua pălăriei
De la simplu obiect menit să protejeze capul de frig, de soare sau de intemperii până la accesoriu ce completează vestimentaţia, pălăria a scris istorie, din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi, sub cele mai variate forme ale sale. De aceea, în Statele Unite a fost creată o zi în care se poate spune, pe bună dreptate, "Jos pălăria!" în faţa meritelor acestui obiect, sărbătoare însoţită de hashtag-ul #HatDay.
Persoanele pasionate de modă şi de pălării sunt încurajate să descopere în această zi istoria acestui obiect - care există cel puţin din anul 3.000 î.Hr., potrivit imaginii unui bărbat purtând un acoperământ pentru cap ce pare realizat din paie, descoperită într-o pictură murală din acea perioadă -, dar şi a tehnicilor folosite la fabricare de-a lungul timpului şi în diverse culturi, conform daysoftheyear.com.
Alte modalităţi de a sărbători Ziua pălăriei sunt organizarea unei petreceri tematice, la care participanţii să fie invitaţi să poarte pălării care mai de care mai diverse, sau confecţionarea unui astfel de accesoriu, din imaginaţie sau pe baza unui tipar, o activitate distractivă, cu siguranţă pe placul în special al celor mici.
Ziua covrigului
Unul dintre cele mai îndrăgite produse alimentare, cu numeroase forme şi gusturi în ziua de azi, covrigul are un trecut de cel puţin câteva sute de ani şi o origine destul de incertă, fiind prezent în istoria a numeroase culturi, precum cea poloneză, turcă, sârbă, macedoneană, elenă, germană sau din Orientul Mijlociu.
Covrigul tip "bagel", cu formă rotundă şi gaură în mijloc, se pare că îşi are originea în zone din Polonia şi Germania, unde era preparat cu ocazia unor sărbători religioase. Ulterior, covrigii au fost împletiţi, căpătând formă de "pretzel".
Atât mărimea şi forma, cât şi reţeta, consistenţa, gustul şi modul de servire a covrigului variază de la o cultură la alta. Ziua covrigului este o sărbătoare care celebrează tocmai această diversitate şi popularitate de care se bucură acest preparat.
#Bagel Day a fost iniţiată în Statele Unite, ţară în care covrigul a fost adus de emigranţi în secolul al XVIII-lea. În 1907, a fost înfiinţată Uniunea Internaţională a Covrigarilor din SUA, menită să protejeze interesele celor care îşi câştigau traiul din producţia şi vânzarea acestui produs alimentar, popular în special în oraşul New York, iar în 1999, covrigii au depăşit gogoşile în popularitate în SUA. O popularitate de care covrigul se bucură şi în ţara noastră.
Ziua îngheţatei de căpşune
Deşi este iarnă, îngheţata de căpşune este un deliciu greu de refuzat, fiind savurat cu plăcere din cele mai vechi timpuri, chiar şi în vremurile în care nu existau frigidere şi în regiunile în care gheaţa era greu de procurat, persoanele influente şi înstărite făcând eforturi pentru a-şi procura şi a menţine rece cât mai mult timp acest desert, notează Agerpres.
Una dintre ţările în care acest preparat savuros este deosebit de apreciat este Statele Unite, unde îngheţata de căpşune se află pe locul al treilea în topul popularităţii, după cea vanilie şi cea de ciocolată. De altfel, unii istorici susţin că Ziua îngheţatei de căpşune a fi fost celebrată în Statele Unite în 1932, potrivit daysoftheyear.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: asfalt capsuni gropi inghetata