Ce se poartă în 2025 în materie de machiaj. Mirela Vescan a dezvăluit tendințele anului viitor
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil, potrivit creștinortodox.ro. 15 noiembrie este prima zi de post pentru credincioși, iar pe 24 decembrie se încheie Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Prin durata lui de 40 de zile, se amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
În timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea credincioșii nu au voie să mănânce cu untdelemn și nici să bea vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., după care putem mânca hrana uscată sau legume fierte.
Marți și joi nu mâncăm pește ci numai untdelemn și vin.
În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica.
În cazul în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin.
În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)
Tradiția spune că în noaptea de 29 noiembrie, adică în ajun de Sfântul Andrei, se ung ușile și ferestrele cu usturoi, astfel încât să nu pătrundă strigoii.
În ziua Sfântului Andrei, nu trebuie să împrumuți bani din casă, dar nu trebuie nici să rostești cuvântul „lup”. Mai mult, tot în această zi, se pune o crenguță de măr într-un bol cu apă, iar dacă aceasta înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul plin de roade.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală rufe, până după Bobotează și nu se mai taie nici porcii.
În ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, nu se împrumută nimic din casă, iar gospodinele trebuie să măture invers. Mai mult, gunoiul trebuie păstrat în casă, pentru a nu se duce norocul, odată cu el.
"Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga).", potrivit tipicului Sfântului Sava, notează creștinortodox.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: 2022 dezlegare peste noiembrie postul craciunului traditii
Iată ce-ți rezervă astrele...