Alexander Hausvater: Când văd un public apatic, care de multe ori deschide telefonul în timpul unui spectacol, îmi dau seama de un lucru...
Data publicării:
Renumitul regizor Alexander Hausvater a adus în discuție o problemă importantă a teatrului contemporan: schimbarea publicului sau educarea acestuia.

Publicitate

În cadrul podcastului Avangarda, Alexander Hausvater a subliniat că, în fața unui public tot mai apatic și distras, cu telefoanele deschise în timpul spectacolelor, scopul nu mai poate fi doar șocul. În opinia sa, teatrul bun are un rol mult mai profund – acela de a transforma, de a educa și de a schimba gândirea colectivă.

 

Iată dialogul dintre Ionuț Vulpescu și Alexander Hausvater la podcastul Avangarda:

 

Schimbăm publicul sau îl educăm? Alexander Hausvater: „Când văd, de exemplu, acest public apatic, care de multe ori deschide telefonul în timpul unui spectacol, îți dai seama că nu poți să-l schimbi prin prisma unui spectacol șocant. Poți să-l schimbi prin prisma educației”

 

 

I.V.: Ce crezi că ar șoca publicul din România azi? Ce l-ar mai șoca? Ce experiment ar putea fi provocator? 

 

A.H.: Nu pot să-mi dau seama, pentru că toată lumea voiajează, toată lumea vede, toată lumea... Cred că exista un teatru, un fel de teatru la Paris în anii `50, Theatre Panique, care era creat ca să cauzeze asta, dar nu mi se pare ca aceasta poate să fie un scop artistic, să șochezi... Cred că scopul e transformare. Teatrul, teatrul bun, este un teatru de transformare. Actorul se transformă pe parcursul unui spectacol de teatru, de la tânăr la bătrân, de la slab la tare. Această evoluție, această schimbare, sperăm în bine, dar se poate și în rău, trebuie să fie proiectat asupra unui public care să facă și el acest demers, acest voiaj. Nu... Când văd, de exemplu, acest public apatic, care de multe ori deschide telefonul în timpul unui spectacol, îți dai seama că nu poți să-l schimbi prin prisma unui spectacol șocant. Poți să-l schimbi prin prisma educației, poți să-l schimbi prin prisma unei politici interesante, care se gândește că prin cultură putem schimba totalitatea poporului, putem schimba gândirea, putem ajunge la acele atribute pe care noi le admirăm într-un erou, într-un om pozitiv. Dar... 

 

 

Alexander Hausvater despre arta lui cinematografică și rolul șocului în conștiința publicului: „teatrul meu e un teatru care trebuie să defloreze virginii artei teatrale”

 

 

I.V.: Nu e utopie asta, să credem că mai putem schimba prin educație și cultură publicul, oamenii? 

 

A.H: Eu zic, totdeauna am încurajat, când am venit, ca tinerii să vină la teatru și am spus că teatrul meu e un teatru care trebuie să defloreze virginii artei teatrale. Adică îi forțez să vină să vadă un spectacol și după aceea ei decid. Dar, de exemplu, la Teatrul Național din Iași, când am făcut Roberto Zucco, ne-am gândit la crearea unui public complet tânăr prin orchestră, rock'n'roll și așa mai departe. Când am făcut Mașinăria, la Teatrul Național din București, publicul era tânăr și dansa pe scaune, răposatul Beligan și-a pus mâinile în cap, ce i-am făcut din Teatrul Național. Și când am făcut Trubadurul la Operă, opera trebuia să înceapă tot timpul 15 sau 20 de minute mai târziu, pentru că jumate de public era tânăr și ei nu știau adresa Operei din București. Mulți mergeau la operetă. Pentru prima dată au intrat și au spus: am crezut că opera e muzica bunicii. Ei bine, nu e. Căutarea unui public tânăr e o căutare care trebuie să informeze acest public tânăr ce s-ar întâmpla dacă ar veni într-o sală de teatru și ce s-ar întâmpla dacă nu ar veni să vadă acel spectacol. Ce s-ar întâmpla real când un public tânăr vede doar acest fenomen, spectacole majoritatea nu bune, public care majoritar e nou și plictisit, se ridică în picioare, crede că teatrul este o arenă a minciunii, a ipocriziei. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team
Categorie: Lifestyle



Mihai Gâdea

Acuzații la adresa lui Mihai Gâdea! Jurnalistul, replică pentru un politician: Ați zis așa ceva despre mine. Vă mențineți declarația? 

Captură video: YouTube/AntenaStars

David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel, concediat de la locul de muncă după declarațiile făcute în direct la TV: „S-a supărat conducerea pe mine pentru ultima apariție”

 Părintele Vasile Ioana, captură video Youtube

Cea mai păcătoasă tradiție ținută pe 23 și 24 decembrie. Preotul Vasile Ioana: Este greșit să faceți așa ceva! Vă rog mult să mă ascultați!

Captură video: YouTube/La Măruță

Lino Golden a vrut să știe toată lumea asta despre Randi. Artistul a dezvăluit totul în direct la TV: „Acesta este showbizul, nu-i nimic”

Sursă foto: Freepik

Patru zodii primesc un dar special de la Univers pe 23 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele

Captură video: YouTube/AntenaStars

„O iubesc și îmi e dor de ea”. David Pușcaș, mesaj emoționant la TV în prag de sărbători pentru Luminița Anghel. Tânărul a izbucnit în lacrimi: „Sărbătorile sunt triste an de an”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Claudia Puican și Armin Nicoară au aflat sexul bebelușului! Ce nume special au ales pentru primul lor copil: „Al doilea nume va fi...”

Captura Instagram

Reuniune surpriză de Crăciun! Karmen Minune și fostul soț, din nou împreună în noaptea magică

Mirela Vaida, cozonac moldovenesc, captură video Youtube

Mirela Vaida dezvăluie rețeta sa specială de cozonac moldovenesc pentru Crăciun

Agerpres

Mihaela Bilic, despre „porcăriile” de pe masa de Crăciun. Secretul bunicii pentru o masă mai spornică

Mihai Bendeac, captură video Youtube/ iUmor

Mihai Bendeac a comandat covoare de pe Temu și a avut parte de o SURPRIZĂ ȘOCANTĂ

Sursa foto: Dan Negru, Instagram

Dan Negru, amintire dureroasă: N-a mai ajuns niciodată acasă. L-au împușcat în cap




pixel