Arta de a nu face nimic. Lenevitul, beneficii nebănuite pentru creier. Cum să folosești „lenea” în favoarea ta
Data actualizării:
Data publicării:
„Dolce far niente”, deviza italienilor, în traducere: „plăcerea de a nu face nimic”, ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru creier, și chiar ar putea crește productivitatea. Iată cum să folosești „lenea” în favoarea ta. 

În vremurile moderne, a fi ocupat este un semn de mândrie. Oamenii se străduiesc să fie cât mai ocupați posibil (și se asigură că ceilalți știu despre asta), deoarece productivitatea este una dintre cele mai mari valori ale noastre. De fapt, criticii sociali au observat că societatea noastră a devenit obsedată de productivitate, potrivit University of California, San Diego. Oamenii sunt condiționați să se simtă vinovați pentru că se relaxează sau își iau timp liber și sunt presați să continue să performeze în timpul lor liber dincolo de sala de clasă sau de birou. Uneori, dorința de a se menține ocupat poate proveni din convingerea înrădăcinată că lenea este un lucru rău. Alteori, oamenii muncesc non-stop pentru că ei cred că este singura modalitate de a atinge ambițiile colosale pe care și le-au stabilit.


Deși nu există nicio îndoială că succesul necesită acțiune, criticii au remarcat, de asemenea, că obsesia pentru productivitate poate fi de fapt contraproductivă, potrivit The Washington Post. Productivitatea a fost prioritizată în societate încă de la Marea Recesiune, când în Statele Unite era plin de șomaj, dezamăgire și sărăcie. Dar, împingând să obțineți cu orice preț producția maximă pe oră, pierdeți din vedere beneficiile minunate ale lenevitului.


Beneficiile trândăviei asupra creierului

Odihna poate fi atelierul diavolului, dar poate duce, de asemenea, la mai multe beneficii psihologice. Psychology Today atrage atenția că doar pentru că suntem ocupați nu înseamnă că și creierul nostru este ocupat. În schimb, activitățile pe care le facem fără să gândim și visarea cu ochii deschiși fac ca părțile creierului care se ocupă cu rezolvarea problemelor să devină mai active. Creierul nostru continuă să rezolve probleme chiar și atunci când nu suntem conștienți de ele și este deosebit de activ atunci când nu îl punem în funcțiune. În plus, a nu face nimic îți permite să îți refaci energia pentru a te putea concentra mai profund mai târziu, iar faptul că ne lăsăm creierul să se odihnească duce la o creștere a ideilor creative perspicace, potrivit Time Magazine.


Mai mult, Ness Labs subliniază că există, de asemenea, o multitudine de avantaje ale lenei generale. Lenea vă oferă timp pentru a vă reîncărca, ceea ce vă face mai puțin probabil să vă epuizați. Timpul neproductiv vă poate ajuta, de asemenea, să faceți față stresului sau să vă simțiți amploarea emoțiilor, în loc să le reprimați, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății mentale. S-a demonstrat că procrastinatorii activi, persoane care întârzie intenționat lucrul pentru a putea performa sub presiune, dețin un control semnificativ asupra timpului lor și mecanisme puternice de adaptare. Să nu faci nimic uneori este mult mai bine pentru tine decât cred majoritatea oamenilor, dar nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare.

 


Arta de a nu face nimic

Când trăiești într-o lume care glorifică ideea de a fi atât de ocupat încât să nu ai niciun echilibru între viața profesională și cea privată, poate fi dificil să îți permiți să nu faci nimic. Primul pas pentru a încorpora lenea în viața ta este să-ți dai permisiunea de a fi leneș, potrivit CNBC. Încearcă să uiți ceea ce ai fost învățat despre faptul că lenea este un păcat și că oamenii productivi au o valoare mai mare decât cei neproductivi. Acceptă că este în regulă - și este bine pentru tine - să fii leneș uneori.


Dacă ideea de a nu face nimic este cu adevărat descurajantă pentru tine, există câteva modalități de a începe, potrivit Chill the Duck Out. Ați putea încerca să trageți un pui de somn în mijlocul zilei, să ieșiți la plimbare și să vă lăsați telefonul acasă sau să vă uitați la oameni într-un loc public. 

Meditația este o altă modalitate excelentă de a nu face nimic și de a vă liniști mintea, chiar dacă îi dedicați doar cinci sau zece minute pe zi, potrivit Jeremey DuVall. O altă idee pentru a te angaja într-un lenevire sănătoasă este să îți programezi timp pentru a visa cu ochii deschiși în fiecare zi. Permițând minții tale să stea degeaba, poți să te recuperezi de stresul care vine odată cu ocupația, să te deschizi la idei noi și, de fapt, să devii mai productiv pe termen lung.


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: creier  lene  lenes  oboseala  productivitate 


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”



pixel