Arta de a nu face nimic. Lenevitul, beneficii nebănuite pentru creier. Cum să folosești „lenea” în favoarea ta
„Dolce far niente”, deviza italienilor, în traducere: „plăcerea de a nu face nimic”, ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru creier, și chiar ar putea crește productivitatea. Iată cum să folosești „lenea” în favoarea ta. 

În vremurile moderne, a fi ocupat este un semn de mândrie. Oamenii se străduiesc să fie cât mai ocupați posibil (și se asigură că ceilalți știu despre asta), deoarece productivitatea este una dintre cele mai mari valori ale noastre. De fapt, criticii sociali au observat că societatea noastră a devenit obsedată de productivitate, potrivit University of California, San Diego. Oamenii sunt condiționați să se simtă vinovați pentru că se relaxează sau își iau timp liber și sunt presați să continue să performeze în timpul lor liber dincolo de sala de clasă sau de birou. Uneori, dorința de a se menține ocupat poate proveni din convingerea înrădăcinată că lenea este un lucru rău. Alteori, oamenii muncesc non-stop pentru că ei cred că este singura modalitate de a atinge ambițiile colosale pe care și le-au stabilit.


Deși nu există nicio îndoială că succesul necesită acțiune, criticii au remarcat, de asemenea, că obsesia pentru productivitate poate fi de fapt contraproductivă, potrivit The Washington Post. Productivitatea a fost prioritizată în societate încă de la Marea Recesiune, când în Statele Unite era plin de șomaj, dezamăgire și sărăcie. Dar, împingând să obțineți cu orice preț producția maximă pe oră, pierdeți din vedere beneficiile minunate ale lenevitului.


Beneficiile trândăviei asupra creierului

Odihna poate fi atelierul diavolului, dar poate duce, de asemenea, la mai multe beneficii psihologice. Psychology Today atrage atenția că doar pentru că suntem ocupați nu înseamnă că și creierul nostru este ocupat. În schimb, activitățile pe care le facem fără să gândim și visarea cu ochii deschiși fac ca părțile creierului care se ocupă cu rezolvarea problemelor să devină mai active. Creierul nostru continuă să rezolve probleme chiar și atunci când nu suntem conștienți de ele și este deosebit de activ atunci când nu îl punem în funcțiune. În plus, a nu face nimic îți permite să îți refaci energia pentru a te putea concentra mai profund mai târziu, iar faptul că ne lăsăm creierul să se odihnească duce la o creștere a ideilor creative perspicace, potrivit Time Magazine.


Mai mult, Ness Labs subliniază că există, de asemenea, o multitudine de avantaje ale lenei generale. Lenea vă oferă timp pentru a vă reîncărca, ceea ce vă face mai puțin probabil să vă epuizați. Timpul neproductiv vă poate ajuta, de asemenea, să faceți față stresului sau să vă simțiți amploarea emoțiilor, în loc să le reprimați, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății mentale. S-a demonstrat că procrastinatorii activi, persoane care întârzie intenționat lucrul pentru a putea performa sub presiune, dețin un control semnificativ asupra timpului lor și mecanisme puternice de adaptare. Să nu faci nimic uneori este mult mai bine pentru tine decât cred majoritatea oamenilor, dar nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare.

 


Arta de a nu face nimic

Când trăiești într-o lume care glorifică ideea de a fi atât de ocupat încât să nu ai niciun echilibru între viața profesională și cea privată, poate fi dificil să îți permiți să nu faci nimic. Primul pas pentru a încorpora lenea în viața ta este să-ți dai permisiunea de a fi leneș, potrivit CNBC. Încearcă să uiți ceea ce ai fost învățat despre faptul că lenea este un păcat și că oamenii productivi au o valoare mai mare decât cei neproductivi. Acceptă că este în regulă - și este bine pentru tine - să fii leneș uneori.


Dacă ideea de a nu face nimic este cu adevărat descurajantă pentru tine, există câteva modalități de a începe, potrivit Chill the Duck Out. Ați putea încerca să trageți un pui de somn în mijlocul zilei, să ieșiți la plimbare și să vă lăsați telefonul acasă sau să vă uitați la oameni într-un loc public. 

Meditația este o altă modalitate excelentă de a nu face nimic și de a vă liniști mintea, chiar dacă îi dedicați doar cinci sau zece minute pe zi, potrivit Jeremey DuVall. O altă idee pentru a te angaja într-un lenevire sănătoasă este să îți programezi timp pentru a visa cu ochii deschiși în fiecare zi. Permițând minții tale să stea degeaba, poți să te recuperezi de stresul care vine odată cu ocupația, să te deschizi la idei noi și, de fapt, să devii mai productiv pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 02 oct 2022, 21:00

Foto Freepik

Horoscop CHINEZESC 2023. Anul Iepurelui de Apă. Previziuni pentru toate zodiile

Mihaela Bilic, foto Arhiva Personală

Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

Sfantul Andrei, foto creștinortodox.ro

Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie 2022

Sursa foto: Gina Pistol, Instagram

„Minte că are un copil cu Smiley”. Acuzațiile șocante primite de Gina Pistol. Cum a reacționat prezentatoarea

Lidia Fecioru, captură video Youtube/ Ilinca Vandici

Ceaiul care te ajută să nu mai mergi des la toaletă. Lidia Fecioru: "Rezultatele se văd după două luni"

Andreea Bălan, Dana Budeanu/ captură video Youtube, Instagram

Dana Budeanu o face praf pe Andreea Bălan: „Copiii vor cere despăgubiri la 18 ani” / VIDEO

Florin Piersic Jr./ Florin Piersic. Foto Instagram

Florin Piersic și fiul său nu mai „comunică”. Gestul care a dus la ruptura dintre cei doi: „El a venit și a făcut cumva bășcălie. M-a șocat gestul”

Sursa foto: Andreea Esca, Instagram

Andreea Esca, îndrăgostită de fiul unui actor celebru: „Primul iubit nu se uită niciodată. M-a iubit ani la rând”

Cristina Demetrescu, captură Video PRO TV

Horoscop DECEMBRIE 2022. Cristina Demetrescu: „Este momentul adevărului”. Zodiile norocoase ale lunii

Carmen Harra, Foto Facebook

Carmen Harra, avertisment pentru 2023: „Ăștia sunt anii fatidici. Biblia mereu vorbește de perioada aceea de 7 ani în care oamenii suferă de boli, de sărăcie, de foamete”

Dan Negru și Fuego, Kanal D

Dan Negru, motivul pentru care Fuego îl sună mereu. Prezentatorul TV l-a dat de gol: „N-am prea zis-o, dar o zic acum, la televizor!”

Sursa foto: Andreea Bălan, Instagram

Andreea Bălan a îmbrăcat rochia de mireasă: „Sunt o mireasă frumoasă. Mie îmi place să iubesc”