Artistul generației de mâine. Robert Lorincz: "Cel mai provocator pentru un tânăr artist în România este să nu moară de foame"
Data publicării:
În România, după cum știu mulți, a fi adeptul artelor și a profesa în acest domeniu este destul de provocator, acest lucru fiind spus de cei ce se pregătesc în domeniu, dar și de „veteranii” profilului artistic. La nivel mondial arta în toate dimensiunile sale este râvnită de cele mai înalte straturi ale societății și nu numai.

"Pentru mine, a fost o formă de escapism, fiindcă am o relaţie intimă cu modul ăsta de expresie. Mi se pare un mijloc extrem de eficient prin care se manifestă gândirea. În şcoală, desenam ce îmi venea, imagini spontane. Era un flux de conştiinţă şi uneori ieşeau nişte imagini atât de absurde şi atât de groteşti şi jucăuşe. Şi nu ştiu, mi se pare că desenele astea spontane de multe ori au mai multă vitalitate şi sunt cumva mai proaspete şi mai autentice decât multe dintre lucrările mele elaborate", a afirmat Robert Lorincz, potrivit Agerpres.

 

Escapismul este concepție filozofică și etică ce preconizează evadarea din cotidian prin contemplarea esențelor spirituale și prin căutarea unui refugiu în atemporalitate (Considerare, interpretare a fenomenelor istorico-sociale etc. în afara cadrului concret istoric).

„Sunt două medii diferite, cu propriile lor caracteristici şi posibilităţi, valenţe creative. În desen, sunt mai dezinhibat decât în pictură. Atunci când pictez, sunt parcă mai atent, mai rigid, parcă nu sunt total imersat în elementul meu cum sunt în desen. Îmi place să folosesc o analogie, când pictez mă simt ca şi cum aş merge pe gheaţă, ca şi cum aş încerca să îmi păstrez echilibrul pe gheaţă. Dar siguranţa asta vine cu experienţa. Oricum, pictura şi desenul se întrepătrund, deci nu sunt două domenii, două entităţi separate fără nicio legătură între ele. Şi da, desenul este pentru mine ca un joc aproape. Una dintre aspiraţiile mele este să ating aceeaşi siguranţă şi în pictură, aceeaşi dezinhibare. Problema e că am foarte multe idei de compoziţii şi majoritatea dintre ideile astea se pretează mai bine pe grafică decât pe pictură, pentru că, fiind două medii diferite, pretind abordări diferite şi tematici diferite. Şi felul în care gândesc o compoziţie cu mai multe personaje sau cu diverse elemente e influenţat de mediul în care intenţionez să execut lucrarea respectivă", spune tânărul artist.

 

„Inspiraţia e parcă un fenomen aleatoriu şi uneori absurd.”

A mai menţionat Robert: "Poate să mă inspire o scenă banală de pe stradă, o pasăre moartă sau un asfinţit, o reclamă pe un ecran mare, orice poate să mă inspire. Una dintre sursele majore de inspiraţie pentru mine este muzica. Atunci când ascult muzică, se nasc tot felul de imagini în mintea mea, asociate cu atmosfera dintr-o melodie, dintr-un album. Şi da, muzica e foarte importantă. Mai sunt cinematografia şi literatura. Astea trei ar fi pilonii de inspiraţie. Şi mai sunt, bineînţeles, imaginile astea haotice din realitatea cotidiană care te lovesc fără să ştii, fără să le poţi controla".

 

Deși tânărul are diferite surse de inspirație, și nu puține la număr, acesta afirmă că România nu oferă cel mai prietenos mediu pentru desfășurarea abilităților artistice:

”Cel mai provocator pentru un tânăr artist în România este să nu moară de foame"

De asemenea tânărul vine și cu un sfat pentru generațiile mai timpurii de artiști:

„Ar trebui să-i cunosc pe fiecare în parte, să văd dacă au talent sau nu au talent, pentru că vine un moment în viaţă în care trebuie să fii sincer faţă de tine însuţi şi să iei o decizie radicală, dacă faci artă sau nu, la ce nivel eşti în comparaţie cu alţii. Şi e complicat. În principiu, eu vreau să-i încurajez pe toţi cei care găsesc o plăcere autentică în a crea, în a face artă. Este un lucru frumos, printre puţinele lucruri frumoase pe care le avem în viaţă şi este unul dintre cele mai nobile impulsuri pe care le au oamenii. Şi da, încurajez pe oricine are veleităţi artistice să-şi dea frâu liber, dar să nu fie iresponsabili şi să nu o ducă până în extreme. Eu am tendinţa asta, să oscilez între extreme, şi nu o recomand nimănui" a mai spus acesta, potrivit Agerpres.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Arta
Tagurile articolului: arta  escapism  lorincz  pictura 


DC Media Group Audience

Alina Bădic horoscop

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Zodia care va începe lucruri de mare forță în zilele următoare

Dr. Marius Sava

Greșeala care ne îmbolnăvește colonul. Dr. Sava: Cel mai sănătos mod de a sta pe WC. Elimini tot

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care primește vești excelente

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Hecenii

Ansamblul „Hecenii” din Republica Moldova, Golden Buzz la Românii au Talent. Bobonete: Nu a fost un dans popular, a fost un fel de haka al dansurilor populare

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Zanni îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Nu mai ai cum să fii nici cu roșu, nici albastru. Ar trebui să se facă culoarea trădătorilor”

Sursă foto: Freepik/Mateus Andre

Nu mai consuma acest ulei! Dăunează creierului și ficatului, potrivit unui studiu recent

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Protecție divină pentru o zodie! Creștere spectaculoasă din punct de vedere ierarhic

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Previziuni pentru Rac și Leu

Sursa foto: Oana Moșneagu, Instagram

Cristina Ciobănașu, mesaj după ce Vlad Gherman, fostul ei iubit, s-a căsătorit cu Oana Moșneagu

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile




pixel