Carmen Brumă, despre lupta cu kilogramele în plus: „Nu reușeam să mă împac cu mine la dimensiunile acelea”
Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis un mesaj de alarmă pe rețelele de socializare, cu privire la cumpărăturile pe care românii le fac adesea de Paște, dar și cu privire la pregătirea anumitor preparate tradiționale. Așadar, în primă instanță, specialistul spune că principalele probleme, care pot duce la toxiinfecții alimentare, sunt ouăle, dar și carnea de miel, în spatele cărora se poate ascunde un mare pericol, dacă nu le alegi corespunzător. La prima categorie însă, acesta atrage atenția atât asupra vopselelor folosite, unele persoane optând pentru cele mei ieftine variante, cât și asupra vechimii ouălor, care adesea sunt folosite în fel de fel de preparate sensibile, precum ar fi maioneza.
„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. 1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.
Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc. Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.”, a fost semnalul de alarmă transmis de Tudor Ciuhodaru pe rețelele de socializare.
Mielul este, fără doar și poate, unul dintre simbolurile la care românii nu renunță niciodată de Paște. Cu toate acestea, această friptură poate deveni rapid un pericol pentru digestia noastră, atrage atenția medicul, care spune că și mai vizate sunt anumite persoane cu probleme specifice de sănătate. Astfel, este important ca atunci când alegi mielul pentru masa de Paște să ții cont de câteva recomandări esențiale.
„Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată „toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic, dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă, dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen, dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.
Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare. Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar „toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.”, mai spune specialistul.
Tudor Ciuhodaru spune, astfel, că trebuie să cumperi mielul pentru masa de Paște doar din surse autorizate, însă la fel de esențial mai este și să adaugi câteva surse de legume lângă preparatul final, pentru că acest lucru poate avea un impact extrem de semnificativ asupra digestiei corecte.
„Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie.
Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.”, a încheiat el.
Te-ar putea interesa și: Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle