Care sunt cele mai populare limbi străine din România și cât de greu sunt de învâțat. Expert: „Fiecare limbă are melodia ei, e nevoie doar de urechi şi inimi pregătite să o asculte”
Data publicării:
Delia Dragomir, expert în limbi străine, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt cele mai populare limbi străine din România și care sunt cele mai mari greșeli pe care le putem  atunci când încercăm să le învățăm. 

Delia Dragomir este co-fondatoarea unui centru de limbi străine. Business-ul a fost dezvoltat alături de soțul său, Silviu și a pornit din dorința de a face lucrurile diferit.  Consideră că o limbă străină este de fapt un întreg univers, este un mod de a fi, de a gândi, de a vedea şi alte variante, de a înţelege şi alte moduri de gândire şi acţiune şi interacţiune, este ceva amplu, frumos şi înălţător. În acest interviu aflăm care sunt cele mai populare limbi străine din România și cât de greu sunt de învățat.

SPECTACOLA: Îți mai aduci aminte care au fost primele cuvinte pe care le-ai învățat într-o limbă străină?

Delia Dragomir: Nu.  Cred că au fost câteva cuvinte în limba sârbă, auzindu-le la bunica și la mama, dar cu exactitate nu-mi mai amintesc care au fost. Țin minte însă că limba sârbă am început să o vorbesc în adolescență, după ce am interacționat mai mult cu muzica și cultura, care au început să mă fascineze și să-mi trezească interesul de a învăța limba.

SPECTACOLA: Care este cea mai melodioasă limbă, în opinia ta?

Delia Dragomir: Melodioasă, interesantă întrebare. Sunt mereu fascinată de pasiunea cu care colegii mei vorbesc despre limbile străine, despre pronunţie, sunete, muzicalitate şi mai mereu mă trezesc ascultând şi urmărind clipuri sau melodii în diverse limbi. Acum de exemplu, petrecând mai mult timp în Spania, am rămas plăcut impresionată de limba spaniolă şi de cât de melodioasa şi pasionantă este! Fiecare limbă are melodia ei, e nevoie doar de urechi şi inimi pregătite să o asculte.

SPECTACOLA: Să ne întoarcem la domeniul tău - Care sunt cele mai populare limbi străine printre companii?

Delia Dragomir: Topul celor mai cerute limbi a rămas în mare parte acelaşi, de câţiva ani, şi anume, cele mai multe cereri vin pentru limbile de circulaţie internaţională: engleză, germană, franceză. Observăm însă cu încântare şi un interes pentru limbile slave şi nordice, iar pe partea de evaluare lingvistică, cererea este foarte variată, semn că peisajul lingvistic devine tot mai colorat şi vorbitorii de limbi străine exotice sau de circulaţie redusă sunt căutaţi. Nu pot să nu menționez aici și cererile venite din partea expaților pentru limba română.


SPECTACOLA: Dar la nivel individual – ce limbi străine preferă românii să studieze?

Delia Dragomir:  Pe lângă limbile menţionate anterior, în ultima perioadă au venit destul de multe cereri pentru limbi exotice. Românii au înţeles importanta cunoaşterii unei limbi străine şi apar tot mai multe cereri de la persoane fizice care fie doresc să-şi obţină anumite atestări, fie o fac pentru propria plăcere.

 

SPECTACOLA:  Într-o lume în care putem folosi google translate, cât de important mai este să învățăm limbi străine?

Delia Dragomir: Aş putea să povestesc zile întregi pe acest subiect. De-a lungul timpului o preocupare constantă pentru mine a fost să observ modul prin care învăţarea unei limbi străine contribuie la dezvoltarea unui individ şi îl ajută să devină o versiunea mai bună a sa, îl ajută să-şi atingă cu adevărat potenţialul. Nu de puţine ori am fost martora rafinării anumitor soft-skills prin învăţarea unei limbi străine, iar aici am şi exemplul personal.
De curând am şi fost publicat un articol pe blog care dezbate modul în care nivelul lingvistic al unui angajat poate afecta calitatea muncii sale şi implicit a companiei. În companiile multinaţionale, dar nu numai, bariera lingvistică are efectul de domino, este una dintre realităţile cu care mulţi dintre clienţii noştri se confruntă. Angajații se simt mai încrezători la locul de muncă și interacționează mai bine cu colegii, partenerii sau clienții după ce au trecut printr-un curs de limbi străine. Industriile care simt primele impactul unui astfel de curs sunt HORECA, retail și comunicare. În medie, un angajat poate să salveze 3 ore de lucru/săptămână după ce și-a îmbunătățit abilitățile de vorbire a unei limbi străine.

Pe lângă aceste avantaje, aş menţiona şi faptul că învățarea unei limbi străine este o modalitate prin care poţi descoperi o nouă cultura. Chiar cred că o limbă străină este de fapt un întreg univers, este un mod de a fi, de a gândi, de a vedea şi alte variante, de a înţelege şi alte moduri de gândire şi acţiune şi interacţiune, este ceva amplu, frumos şi înălţător.


SPECTACOLA: Noua generație este interesată să studieze o limbă străină? Ce limbi străine sunt populare acum printre adolescenți?

Delia Dragomir: Noua generaţie călătoreşte mult şi vede avantajele cunoaşterii limbilor locale. De asemenea, accesul la tehnologie îi face dornici să descopere noi limbi şi culturi. A pornit de curând şi în această zonă un avânt spre limbile cu alfabet diferit. Tot mai mulţi tineri sunt atraşi de limba chineză, japoneză şi koreană, mulţi dintre ei cunoscând deja limbile de circulaţie.  E un fapt care mă bucură tare.

SPECTACOLA:  Ce studiază copiii tăi?


Delia Dragomir: Copiii noștri studiază exclusiv în limba engleză. Se pregătesc astfel pentru o activitate într-un mediu internațional. Își dezvoltă astfel un mod de gândire și de acțiune care vine ca o completare a mediului familial și social din care provin. Am decis să-I expunem de mici la un mediu internațional. 


SPECTACOLA: Care este cea mai frecvent întâlnită greșeală printre persoanele care studiază o limbă străină?

Delia Dragomir: Modul în care privesc greşelile. Cei mai mulţi dintre cursanţi se demotivează atunci când greşesc, însă a greşi este un alt sinonim pentru a învăţa. Greşeala ar trebui mereu privită ca şi sursă de învăţare. Este ceea ce le spunem tuturor cursanţilor. ÎI încurajăm să-şi schimbe mentalitatea şi să privească cu alţi ochi greşeala. Odată făcut acest lucru, procesul de învăţare se schimbă total.

SPECTACOLA: Mulți dintre noi începem să studiem, însă ne blocăm la un moment dat și abandonăm. Ce sfaturi ai pentru a ne menține motivația de a continua?

Delia Dragomir: Abandonăm atunci când utilul nu este însoţit de plăcut. Învăţarea unei limbi străine ar trebui să fie o îmbinare armonioasă între util şi plăcut. Este singurul mod prin care motivaţia şi bucuria învăţării se păstrează.

Fără îndoială, cea mai puternică și, în același timp, naturală metodă de învățare este prin experiență sau, mai precis, prin reflectarea asupra și înțelegerea unei experiențe trăite. Se numește învățare experiențială și este considerată a fi cea mai eficientă metodă de asimilare a unor noi cunoștințe. 
Motivaţia joacă un rol central în procesul de învăţare şi este nevoie să o alimentăm în permanentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: delia dragomir  invatat  limbi straine 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel