Câte zile nu se spală, de fapt, după Bobotează. Părintele Vasile Ioana: „Este greșit”. Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spui pe 6 ianuarie
Data publicării:
 Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când ai voie să speli după sărbătoarea Bobotezei.

În ziua de 6 ianuarie toți creștinii sărbătoresc Boboteaza, când apele din toată țara sunt sfințite și când la biserici se împarte Agheasma Mare, care trebuie să fie atent păstrată în casă, întrucât e considerată a fi un adevărat leac, pentru tot restul anului. Cu toate acestea, în popor mai există o tradiție cunoscută, care spune că după Botezul Domnului nu ai avea voie să speli opt zile la rând. În timp ce foarte multe persoane se mai ghidează încă după această zicală, Preotul Vasile Ioana, invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical spune că, de fapt, acest lucru este doar un mit, nu un lucru bisericesc.

„Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu „ținere”, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. Și Hristos a spus: „Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească”. Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.”, a declarat Părintele Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

VEZI și: Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie 2024. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți azi

Câte zile nu se spală, de fapt, după Bobotează

Astfel, în timp ce multe gospodine se ghidează după zicalele „băbești”, adevărul este că poți spăla imediat cu ziua de luni, 9 ianuarie, când nu mai este sărbătoare, ne spune preotul, în cadrul emisiunii. Lucrurile și zicalele răspândite în popor nu sunt scrise în nicio carte bisericească, mai adaugă Părintele Vasile Ioana.

„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine aghiazmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit. Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.

Cea mai importantă rugăciune de Bobotează

Pe lângă tradițiile și obiceiurile cunoscute din ziua de Bobotează, toți credincioșii mai trebuie să rostească și o rugăciune puternică, care să le aducă sănătate și noroc tot anul.

"Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând: „A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai.

Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin", potrivit antena3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”




pixel