Ce este BINE să faci în Postul Paștelui. Preot: Postul trupesc, fără cel sufletesc, nu are nicio valoare
Preotul Ioan Bucă a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce îndatoriri avem de îndeplinit în Postul Mare, dar și cum să trecem peste teama unui posibil război.

Postul Paștelui sau Postul Mare reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui creștin. Preoții atrag atenția însă asupra faptului că postul nu se rezumă la alimente, ci are o însemnătate mult mai profundă de atât.

"Postul este de două feluri: post sufletesc și post trupesc și sunt strâns legate, unul de celălalt. Dacă ne orientăm numai pentru postul trupesc, dar nefăcând fapte bune, neîncercând să fim cât mai buni, răbdători cu ceilalți, fără să ne împăcăm cu cei cu care suntem certați, atunci postul nu mai are nicio valoare. Postul trupesc seamănă mai mult cu un post biologic, adică a unui regim alimentar și atâta tot, dar în fața lui Dumnezeu, nu avem niciun câștig de cauză.", a spus preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Cine este scutit de la post

Preotul a explicat și faptul că sunt și persoane care, în fața lui Dumnezeu, sunt scutite de la a ține post.

"Postul este recomandat pentru oamenii sănătoși. Nouă, în canoanele noastre bisericești, ne este specificat clar: bătrânii, copiii și oamenii cu probleme de sănătate sunt scutiți de post.", a mai adăugat acesta.

Ce rugăciuni este bine să spunem în post

Ioan Bucă a explicat faptul că este bine să ne rugăm cât mai simplu și că putem spune orice fel de rugăciune, neexistând limite la acest capitol.

"Rugăciunile sunt de 3 feluri: rugăciuni de laudă: Lăudăm pe Dumnezeu pentru tot ce face pentru noi și pentru toate minunile pe care le face zilnic cu noi. Faptul că dă soarele e o minune, înverzesc florile, câmpul.. astea sunt minuni. Al doilea tip de rugăciune e cea de cerere, adică cerem lui Dumnezeu tot ce avem noi de trebuință pentru viața noastră, pentru familia noastră, pentru  cei mai apropiați. Cerem cu credință și după cum se spune: Cere și ți se va da, bate și ți se va deschide. În final, al treilea fel de rugăciune este rugăciunea de mulțumire, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le dă nouă.", a continuat Ioan Bucă.

"Este mai important ca oricând să mergem la biserică"

Îndatoririle noastre de creștini nu se termină totuși odată cu rugăciunile. Este foarte important să mergem în Lăcașul Sfânt și să fim prezenți la slujbe.

"Este mai important ca oricând să mergem la biserică. Una dintre obligațiile noastre este de a participa cât mai mult la slujbele Sfintei Biserici, pentru că în post sunt anumite slujbe, care nu se fac în cursul anului. De exemplu, avem Sfânta Liturghie a lui Vasile cel Mare, am avut în prima săptămână a postului Canonul cel Mare, care e de o frumusețe nemaipomenită. După aceea se face tot mai des Taina Sfântului Maslu, pentru cei bolnavi și pentru noi toți. Sfântul Maslu dezleagă, iartă și vindecă toate durerile noastre sufletești și trupești.", a spus preotul.

Cum putem depăși teama de război

"Singura noastră speranță este să ne rugăm lui Dumnezeu. Noi avem o armă, o armă extraordinar de eficientă, atât pentru trup, cât și pentru suflet: Sfânta Cruce. Să ne închinăm cu Sfânta Cruce și să ne rugăm Bunului Dumnezeu. Nu trebuie să folosim cuvinte complicate, bine puse la punct, ci trebuie să ne rugăm cu cuvintele noastre: Depărtează Doamne acest război, care curmă atâtea vieți omenești, curmă viețile copiilor, a bătrânilor, a tinerilor.. să ne rugăm cu cuvintele noastre. Iar Dumnezeu care e atotștiitor va asculta rugăciunea noastră și va îndepărta această nenorocire.", a continuat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Andreea Cercel | Dată: 18 Martie 2022, 17:20

Anca Țurcașiu, foto Instagram

Recunoașteți personajul. A devenit cunoscută în toată țara, după ce a apărut goală în filmul ”Miss Litoral”

Mihaela Tatu, foto Facebook

Oracolul vedetelor. 20 de întrebări pentru Mihaela Tatu EXCLUSIV

Sursa foto: Constantin Enceanu, Facebook

Constantin Enceanu a făcut un profit uriaș din afacerea sa: ”Cazarea pentru o noapte este...”

Sursa foto: Andra, Instagram

Care este numele real al Andrei Măruță. Foarte puțină lume știe cum o cheamă pe artistă

Constantin Enceanu, foto Facebook

Constantin Enceanu, hărțuit pe litoralul românesc. Ce a pățit artistul: ”Mi s-a părut penibil. Oameni în toată firea”

Sursa foto: Ioana Ginghină, Instagram

Ioana Ginghină, DIETĂ: ”Eu nu mai mănânc seara de ani de zile”. Cum arată meniul dintr-o zi al actriței / EXCLUSIV

Captură video Youtube/ Exclusive Studio!

”Nu putem comenta dacă mai trăiește sau nu”. Informații îngrijorătoare despre starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel

Adda, foto Instagram

De la cine a luat Adda boala Lyme. Abia acum s-a aflat: „S-a întâmplat cel mai probabil congenital”

Cornel Constantiniu, captură Youtube

Cornel Constantiniu, în doliu. Anunțul făcut de soția artistului: “Au murit înaintea lui. Este o minune că el trăiește”

Sursa foto: Anamaria Prodan, Instagram

Anamaria Prodan, răsfățată de ziua numelui cu un cadou spectaculos. Impresara radiază de fericire

Andreea Antonescu, foto Instagram

Andreea Antonescu, însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini cu burtica de gravidă: „A doua minune din viața mea!”

Maria Dragomiroiu, captură video Facebook

Maria Dragomiroiu, filmată în timp ce își tunde părul. Ritualul inedit al artistei: Nu e vorba de superstiţie, e vorba de iubire

Rețetă tradițională: Musaca de vinete

Musaca de vinete este o rețetă  cunoscută și apreciată...

Rețetă tradițională: Dovlecei umpluți

Dovlecelul umplut este un adevărat deliciu și se...