„Ce ne-am face fără artă”. Mesajul emoționant al artiștilor români / VIDEO
Artiștii români formulat o scrisoare deschisă, în variantă video, în care vorbesc situația în care se află industria artistică de mai bine de jumătate de an.

 Acest filmuleț vine în urma scrisorii deschise de pe https://asociatiamuze.ro, semnată încă din prima zi de peste 1000 de artiști din toată țara și din toate ramurile artei (teatru, film, muzică, dans, stand-up comedy), printre care:

Alex Mocanu, JO, Mira, Dan Bittman – Holograf, Lariss, Alex Velea, Adi Cristescu, Kamara, Lino, FreakaDaDisk – Parazitii, RENGLE, Mandinga, Kaira, Ana Odagiu, Randi, Phelipe, Maria Popovici, Costel, Florian Rus, David Deejay, Bogdan Medvedi – Maxim, Alex Mazzaev, Angelo Simonica, KREM, Irina Flow, NOSFE – Satra Benz, Aurelian Temisan, Razvan Ailenei (Shatyr), Elena Ghenoiu, Mellina, Shift, Cortes, REEA, Sandra N, Starchild, Paula Chirila, Oana Mosneagu, Tavi Clonda, Elena Marin, Roxana Niculae, Laura Alecsandru, Lavinia Pirvu, Yanka, Karie, Alex Nagy, Harvis – Horia Brenciu Band, Doddy, Spike, Alex Parker, Taraful din Cleante, Sarmalele Reci, Juno, Dragos Rosu, Bogdan Boanta, Cristian Miron, Silviu Mircescu, Taraful din Clejani, Wilmark, Amna, Matteo, Ionica Morosanu, etc.

 

„După cum este bine știut deja, zilele acestea se decide soarta industriei artistice. Urmând modelul după care au transpus programe similare alte țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Belgia, Franța sau Austria, dorim să evităm ceea ce ar putea fi o greșeală istorică, anume aceea de a crea un program pentru sectorul cultural, fără să fie luat în calcul artistul, celula principală a acestui organism.

În primul rând, dorim să liniștim opinia publică și să facem înțeles că artiștii nu solicită bani de la stat, bani care ar putea alimenta alte sectoare, precum sănătate sau educație. Alocarea fondurilor în valoare de 100.000.000 euro de către Guvern, se face ca urmare a unui program susținut de Uniunea Europeană pentru salvarea și relansarea industriei artistice. În concret, aceste granturi, provin din fonduri europene și sunt dedicate exclusiv sectorului cultural, neavând capacitatea de a avea altă destinație decât cea pentru care au fost propuse.

În urma dezbaterilor publice organizate de Asociația MUZE, cu zonele ce fac obiectul acesteia,  la care au participat peste 2000 de artisti și care au generat sute de propuneri, am conturat un plan format din 10 măsuri pentru a fi implementate în varianta rectificată a "Schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural" .

Măsurile au drept scop principal includerea artistului ca beneficiar principal, direct și imediat al acestor fonduri; alocarea granturilor fiecărui beneficiar, proporțional cu contribuția lui la bugetul de stat, din activități culturale;  suplimentarea veniturilor obținute din drepturi patrimoniale de autor și drepturi conexe, pentru toți autorii, artiștii și producătorii; urmărirea modelului altor țări europene, anume împărțirea granturilor pentru sectorul cultural în două categorii: 1) fonduri de supraviețuire 2) fonduri de relansare a industriei creative”, a transmis asociația MUZE printr-un comunicat de presă. 

Autor: Georgiana Ioniţă | Dată: 07 dec, 12:08

Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții

Unsplash.com/ autor Caju Gomes

Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute

Ziua Mondială a Artei. Evenimente culturale în toată țara

Astăzi, 15 aprilie, atât instituțiile de spectacole și...