Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Condimentele fac parte din viața noastră de zi cu zi, pentru că în lipsa lor, mâncare ar fi, fără doar și poate, incompletă. Cu toate acestea, ele sunt extrem de diverse în funcție de gusturi, de zona de proveniență, dar și de preparatul gătit. Celebrul bucătar Joseph Hadad a ales să vorbească despre unul destul de rar utilizat, dar și foarte des confundat de multe persoane. Este vorba despre chimion, care este diferit față de chimen, atrage atenția acesta. Astfel, chiar dacă par că seamănă la aspect, dar și la gust, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le știi despre prima variantă.
„În primul rând, chimenul și chimionul sunt diferite. Noi o să vorbim astăzi despre chimion, cel prezent în bucătăria de unde vin eu. Iar dacă este nevoie neapărat să îl înlocuiți, atunci chimenul da, este o soluție și oarecum la fel este și nigella sau negrilica.
În al doilea rând, dacă rețetele cer chimion măcinat, nu folosiți condimentul întreg și invers, pentru că gustul diferă în funcție de forma sa, ca să nu mai spun de textură. Pudra are tendința de a-și elibera aromele mai repede, așa că este mai intens. Semințele întregi dau consistență mâncării și au o aroma mai delicată. Ca la majoritatea condimentelor, este de preferat să le măcinați pe loc, atunci când aveți nevoie de ele. Un pont gustos este să coaceți câteva minute semințele întregi în tigaie (fără ulei), până încep să își elibereze aromele și apoi să le lăsați să se răcească puțin, înainte de a le măcina. Pentru aceasta puteți folosi o râșniță de cafea sau un mojar cu pistil.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal.
Citește și: Metode uimitoare prin care poți găti legumele. Chef Joseph Hadad: „Le oferă acestora mai multă savoare”
Și, chiar dacă pare destul de străin pentru bucătăria românească, chef Joseph Hadad spune că merge de minune alături de multe alte condimente, fie ele dulci sau sărate, dar și alături de diferite preparate inspirate din jurul lumii.
„Și tocmai datorită intensitării acestei arome, trebuie să fiți atenți să găsiți echilibrul perfect, astfel încât să nu puneți nici prea mult, nici prea puțin chimion în mâncare. Pus în exces, poate complexa celelalte ingrediente, așa că adăugați treptat și gustați până ajungeți la ceea ce vă doriți.
Deși chimionul este cel mai des folosit în preparatele sărate, nu îl ignorați nici în deserturi, pentru că ar putea să facă minuni și acolo.
După cum spuneam, chimionul este foarte prezent în bucătăria din zona mediteraneeană și a Orientului Mijlociu și se potrivește foarte bine cu lămâie în preparatele israeliene, cu ardeii iuți și coriandrul din mâncarea turcească și siriană, în zona arăbească se combină cu scorțișoară, cardamom și frunze de dafin, iar Maroc îl găsim fie în mixul ras-el-hanout, fie pus pe masă, măcinat și amestecat cu sare, pentru definitivarea gustului diverselor preparate.”, a continuat el.
În continuare, Joseph Hadad a mai dezvăluit și multe alte bucătării din lume în care acest condiment este foarte des utilizat. Astfel, chiar dacă nu știi să-l fi degustat vreodată sau prea des, cel mai probabil acesta a fost „ascuns” în diferite combinații pe care le-ai încercat fie în vacanțe, fie în diferite restaurante cu specific.
„Chimionul este foarte prezent în bucătăria indiană, de asemenea. Dar aproape niciodată de sine stătător. El face parte de obicei din mixuri gen curry sau garam masala, alături de coriandru, semințe de muștar, turmeric, ghimbir, cuișoare, etc. Pentru acestea, însă, trebuie să găsiți rețete pentru proporțiile corecte sau să mergeți pe variante de-a gata, de la producători care au descoperit deja echilibrul optim între condimente.
Adus de spanioli (care la rândul lor îl descoperiseră la fenicieni), chimionul și-a găsit loc de cinste în bucătăria mexicană. Aici este bine asociat cu scorțișoară, chili și oregano și adesea prezent în faimoasele sosuri mexicane, mole.”, mai scris Joeph Hadad.
Citește și: Cele mai bogate alimente în fier. Trebuie să le consumi pentru a sta departe de anemie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle