Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci o banană pe zi: îți aduce beneficii sau dăunează sănătății?
Data actualizării:
Data publicării:
Banana este un fruct delicios care oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său nutritiv. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, bogate în zahăr, astfel că este recomandat să le consumăm cu moderație ca parte a unei diete echilibrate. Nutriționista Salena Sainz a spus care este cantitatea potrivită de banane pe zi.

Consumul regulat ne ajută să obținem toate beneficiile pe care ni le oferă acest fruct, dar este într-adevăr benefic să mănânci o banană pe zi? Trebuie să luăm în considerare stilul nostru de viață pentru a o consuma? Expertul în nutriție și farmacie, Salena Sainz, a explicat pentru 20minutos toate beneficiile bananelor și, de asemenea, cum să profitați la maximum de ele.

„Ne furnizează multe fibre și acționează asupra microbiotei intestinale”, de asemenea, „este bogată în potasiu, magneziu, vitamina C și este foarte sățioasă”, subliniază nutriționista.

Cantitatea recomandată

Exercițiul pe care îl facem sau munca pe care o desfășurăm sunt factori de luat în considerare atunci când stabilim cât de multe banane să adăugăm în dieta noastră. Acest lucru se datorează faptului că, deși este un fruct cu proprietăți benefice, conține o cantitate mare de carbohidrați și aproape deloc grăsimi și proteine, ceea ce poate face dificil controlul zahărului din sânge dacă nu este consumat cu moderație sau nu este combinat cu alimentele potrivite. Din acest motiv, Salena Sainz adaugă că „nu ar trebui să depășim o unitate pe zi și, în plus, o putem combina cu alte tipuri de fructe de sezon”.

Sursă foto: Freepik

Beneficiile bananelor

Bogate în nutrienți: Bananele sunt o excelentă sursă de nutrienți esențiali precum vitamina C, vitamina B6, potasiu, fibre și antioxidanți. Ele conțin, de asemenea, cantități semnificative de vitamina B5, vitamina B2, vitamina A, magneziu și mangan.

Sursă de energie: ele sunt o sursă de carbohidrați, în special zaharuri naturale precum fructoza și glucoza, care oferă o sursă rapidă și susținută de energie. Sunt o bună opțiune de consumat înainte sau după exercițiul fizic.

Reglarea tensiunii arteriale: Conținutul ridicat de potasiu și conținutul scăzut de sodiu în banane le face un fruct ideal pentru a menține tensiunea arterială sub control, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Susținerea digestiei: Bananele conțin fibre solubile, care pot ajuta la promovarea unei digestii sănătoase și la ameliorarea problemelor de constipație.

Îmbunătățirea stării de spirit: Ele conțin triptofan, un aminoacid precursor al serotonininei, care este o substanță chimică care îmbunătățește starea de spirit și poate ajuta la reducerea sentimentelor de anxietate și depresie.

Sănătatea inimii: Antioxidanții prezenți în banane, precum vitamina C și flavonoidele, pot ajuta la protejarea inimii prin reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Susținerea imunității: Datorită conținutului său de vitamina C, bananele pot întări sistemul imunitar și pot ajuta corpul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor.

Ajută la reducerea stresului: Combinarea de nutrienți, inclusiv potasiul, poate ajuta la reglarea nivelurilor de stres și la furnizarea unei senzații de relaxare.

Promovarea sănătății oculare: Bananele conțin vitamina A, care este esențială pentru menținerea unei viziuni bune și protejarea ochilor de cataractă și alte afecțiuni oculare legate de vârstă.

Facilitarea pierderii în greutate: Bananele, în ciuda faptului că sunt bogate în carbohidrați, sunt relativ sărace în calorii și grăsimi, ceea ce le face o opțiune de gustare sănătoasă pentru cei care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea.

Este important să luăm în considerare faptul că, deși bananele oferă multe beneficii, ele sunt, de asemenea, relativ bogate în zahăr natural, astfel că este recomandat să le consumăm cu moderație ca parte a unei diete echilibrate. În plus, beneficiile specifice pot varia în funcție de modul de preparare și contextul general al dietei și stilului de viață.

Proprietățile bananelor

Banana este un fruct delicios și hrănitor, care este o excelentă sursă de energie, vitamine și minerale. Acestea sunt nutrienții săi:

Carbohidrați: Sunt principala sursă de energie a corpului. Banana conține în principal amidon, care se transformă în zahăr în corp.

Fibre: Ajută la reglarea digestiei, reduce colesterolul și poate ajuta la controlul greutății.

Potasiu: Este un mineral esențial pentru funcția musculară și nervoasă, precum și pentru reglarea tensiunii arteriale.

Vitamina B6: Este importantă pentru metabolismul proteinelor și funcția sistemului nervos.

Vitamina C: Este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor de deteriorare.

Magneziu: Este un mineral important pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a sistemului nervos.

Cum să incluzi banana în viața de zi cu zi

Gustare, mic dejun sau desert, Salena Sainz explică în videoclipul disponibil pe 20minutos o rețetă care  îți permite să adaugi cu ușurință acest fruct în alimentația ta astfel încât să îți ofere energie și să îți îmbunătățească starea de spirit. „Putem folosi jumătate de banană însoțită de un iaurt sau de kefir și adăugați un pic de ciocolată neagră rasă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Lifestyle



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Sursă foto: Instagram

Ozana Barabancea îi dă replica Iuliei Albu, după criticile aduse. Creatoarea de modă a desființat-o: „Este o catastrofă umblătoare din punct de vedere vestimentar”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”




pixel