Dorian Popa a fost condamnat, după ce a condus sub influența substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit artistul
Ficatul este un organ esențial, care reglează substanțele chimice din sânge, produce bilă, metabolizează alimentele, stochează glicogenul, vitaminele și mineralele și procesează și excretă medicamentele. Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile majore ale ficatului, iar fără un ficat sănătos, oricare dintre aceste sarcini ar putea fi compromise. În comparație cu alte organe, ficatul are o mare capacitate de a se regenera după deteriorare. Deși acesta este un fapt fericit, nu trebuie să vă bazați pe acest lucru, ci mai bine să aveți grijă de el încă de la început.
Obiceiurile alimentare pot avea un impact drastic asupra funcției ficatului - atât pozitiv, cât și negativ - așa că este important să faceți alegeri cât mai bune în acest sens. Pentru a vă ajuta să vă mențineți corpul în condiții optime, iată care sunt cele mai proaste patru obiceiuri alimentare pentru ficatul dumneavoastră, potrivit eatthis.com
Probabil că nu vă surprinde faptul că zahărul procesat adăugat în alimente și băuturi poate duce la rezultate negative pentru sănătate. Zahărul adăugat poate crește tensiunea arterială, crește inflamația cronică și poate duce la creșterea în greutate, diabet și boli ale ficatului gras, toate acestea fiind legate de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit specialiștilor. S-ar putea să fiți surprins să aflați că zahărul adăugat pe care îl consumați poate crește, de asemenea, producția de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la boala ficatului gras și la diabetul de tip 2.
Nu toate zaharurile sunt create în mod egal și este important să diferențiați zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, care nu ar trebui să afecteze sănătatea ficatului, de zahărul adăugat în multe alimente și băuturi procesate. De fapt, un studiu a constatat că participanții care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză au avut o producție de grăsime de două ori mai mare decât cei care au consumat băuturi îndulcite cu glucoză. O altă constatare a studiului a concluzionat că zaharoza, forma de zahăr cel mai frecvent consumată de oameni, a crescut sinteza de grăsime puțin mai mult decât aceeași cantitate de fructoză.
Pentru a diminua aceste riscuri negative din corpul dumneavoastră, încercați să vă limitați consumul de zahăr la 25 de grame pe zi pentru femei și 36 de grame pe zi pentru bărbați, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Aici putem integra o categorie largă de produse alimentare și băuturi, printre care și produsele congelate și refrigerate. Multe dintre aceste băuturi și produse alimentare conțin zahăr adăugat, despre care știm că poate avea un impact negativ asupra sănătății ficatului. Carnea procesată, cum ar fi cea din fast food, mezelurile și alte alimente obișnuite, ca pâinea, produsele de patiserie, cerealele și deserturile, conțin, de asemenea, ingrediente care pot face rău.
Un studiu recent a constatat faptul că un aport mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu boala ficatului gras non-alcoolic.
În timp ce o dietă sănătoasă poate include un număr mic de alimente procesate, cel mai bine este să le căutați pe cele fără adaos de zahăr și să le alegeți pe cele cu un conținut mai mic de sodiu și mai puțin procesate. De exemplu, pâinea integrală are mai mulți nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, intacte în comparație cu pâinea albă. Concentrați-vă pe alimente integrale și folosiți ierburi, oțet, sosuri și condimente cu conținut scăzut de sodiu și zahăr adăugat, pentru un plus de savoare.
Cartofi prăjiți, chipsuri și produse de patiserie. În timp ce multe dintre alimentele preferate pot intra în această categorie, conținutul de grăsime al acestora vă poate forța ficatul să lucreze peste program. Alimentele prăjite sunt adesea pregătite cu surse de grăsimi de calitate scăzută, cum ar fi uleiul de porumb, care trece printr-o procesare extinsă și conține cantități mari de grăsimi omega-6, despre care se crede că sporesc inflamația în organism atunci când sunt consumate în cantități prea mari.
De asemenea, alimentele prăjite sunt adesea bogate în sodiu, un alt factor de risc pentru disfuncția hepatică, și sunt adesea savurate cu sosuri, garnituri și sosuri care conțin zahăr adăugat.
Cel mai bine este să vă limitați consumul de alimente prăjite, iar dacă intenționați săle prăjiți acasă, luați în considerare folosirea unui ulei de mai bună calitate. Uleiul de arahide și de avocado sunt cele mai bune pentru prăjire. De asemenea, atunci când gătiți la temperaturi mai scăzute, uleiul de măsline este o opțiune excelentă, plină de grăsimi sănătoase.
Fructele conțin atât de mulți nutrienți valoroși, care adesea nu se găsesc la fel de concentrați în alte surse de hrană, cum ar fi antioxidanții și fibrele. În plus, anumite fructe și legume pot conține, de fapt, compuși care protejează ficatul și pot chiar spori funcția de detoxifiere a acestuia. De exemplu, s-a constatat că legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, cresc funcționarea enzimelor detoxifiante din ficat. În plus, antioxidanții găsiți în fructe de pădure, struguri, grapefruit demonstrează abilități de protecție a ficatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: alimente benefice ficat negative
Bursucu' a vorbit despre un...
Marți, 26 noiembrie 2024, trei...