Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Invitată în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea”, Cristina Trepcea, psihoterapeut a vorbit despre motivele pentru care oamenii nu pleacă din relații, deși ele nu mai funcționează și nu le mai aduc fericire și împlinire. Aceasta a menționat că există nenumărate motive, de la frica de singurătate la motive financiare sau comoditate. Cu toate acestea, este important să știm că nu este greșit să fim singuri dacă relația pe care o avem este una toxică, mai ales dacă la mijloc se află și un copil. Psihoterapeuta a explicat că atunci când doi părinți nu se mai înțeleg și ajung la certuri, cei mici iau toată vina asupra lor, de aceea, este mai bine să plecăm din acel cuplu și să ne separăm civilizat.
„Legăm cu prea multă ușurință fericirea de iubirea romantică. Iubirea romantică ne poate face să ne apropiem, dar de cele mai multe ori, când suntem mânați de romantism, proiectăm ce avem noi nevoie să vedem acolo. Sunt foarte mulți oameni care sunt împreună și ajung colegi de apartament. Copilul vine pe lume cu ideea că mama și tata sunt divinitate. Ce se întâmplă în primii 7 ani, determină ce se întâmplă în următorii 77. În momentul în care ceva începe să nu mai fie bine în relația dintre părinți, copilul crede că este vina lui. Apare trauma de nesiguranță, de vinovăție. Este oare bine ca un copil să vadă tensiune, cuvinte urâte și energie toxică? Sau este mai bine ca părinții să se despartă într-un mod civilizat? Dacă nu se mai înțeleg, copilul va suferi. Dar nu numai pentru copil stau ei în relație. De foarte multe ori sunt motive economice, sunt comodități”, a explicat psihoterapeutul.
Te-ar putea interesa și: Atracția fizică în afara cuplului. Cătălina Manole, specialist, a oferit o serie de sfaturi pentru gestionarea tentațiilor
De asemenea, Cristina Trepcea a vorbit despre principalul motiv pentru care oamenii nu pleacă din relații toxice, și anume frica de singurătate. Deși aproape toată lumea are această frică, este bine să știm că singurătatea nu este neapărat un lucru negativ. Ba mai mult, ne poate ajuta să ne redescoperim și să înțelegem ce ne dorim cu adevărat.
„Sunt foarte multe condiționări din trecut care nu mai sunt valabile în mod real în viețile noastre de astăzi. Noi, femeile, putem să fim și chiar suntem independente. Realitatea este că și unul, și altul, pot să aibă deja teamă de singurătate. Teoria spune că femeile se descărcă mai bine în singurătate decât bărbații. Bărbații tind să își micșoreze foarte repede așteptările și alege o femeie care este acolo. Frica de singurătate a bărbaților pare să fie mult mai mare. Singurătatea a fost demonizată încă din copilărie. Aproape toată lumea are această frică”, a adăugat Cristina Trepcea, psihoterapeut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Lifestyle
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...