Cristina Trepcea, psihoterapeut: De ce nu pleacă oamenii din relații toxice și cum să îmbrățișăm singurătatea
Data publicării:
Cristina Trepcea, psihoterapeut, a vorbit despre frica de a rămâne singuri, dar și despre motivul pentru care oamenii nu pleacă din relații, deși sunt nefericiți.

Invitată în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea”, Cristina Trepcea, psihoterapeut a vorbit despre motivele pentru care oamenii nu pleacă din relații, deși ele nu mai funcționează și nu le mai aduc fericire și împlinire. Aceasta a menționat că există nenumărate motive, de la frica de singurătate la motive financiare sau comoditate. Cu toate acestea, este important să știm că nu este greșit să fim singuri dacă relația pe care o avem este una toxică, mai ales dacă la mijloc se află și un copil. Psihoterapeuta a explicat că atunci când doi părinți nu se mai înțeleg și ajung la certuri, cei mici iau toată vina asupra lor, de aceea, este mai bine să plecăm din acel cuplu și să ne separăm civilizat.

„Sunt foarte mulți oameni care sunt împreună și ajung colegi de apartament”

„Legăm cu prea multă ușurință fericirea de iubirea romantică. Iubirea romantică ne poate face să ne apropiem, dar de cele mai multe ori, când suntem mânați de romantism, proiectăm ce avem noi nevoie să vedem acolo. Sunt foarte mulți oameni care sunt împreună și ajung colegi de apartament. Copilul vine pe lume cu ideea că mama și tata sunt divinitate. Ce se întâmplă în primii 7 ani, determină ce se întâmplă în următorii 77. În momentul în care ceva începe să nu mai fie bine în relația dintre părinți, copilul crede că este vina lui. Apare trauma de nesiguranță, de vinovăție. Este oare bine ca un copil să vadă tensiune, cuvinte urâte și energie toxică? Sau este mai bine ca părinții să se despartă într-un mod civilizat? Dacă nu se mai înțeleg, copilul va suferi. Dar nu numai pentru copil stau ei în relație. De foarte multe ori sunt motive economice, sunt comodități”, a explicat psihoterapeutul.

Te-ar putea interesa și: Atracția fizică în afara cuplului. Cătălina Manole, specialist, a oferit o serie de sfaturi pentru gestionarea tentațiilor

„Singurătatea a fost demonizată”

De asemenea, Cristina Trepcea a vorbit despre principalul motiv pentru care oamenii nu pleacă din relații toxice, și anume frica de singurătate. Deși aproape toată lumea are această frică, este bine să știm că singurătatea nu este neapărat un lucru negativ. Ba mai mult, ne poate ajuta să ne redescoperim și să înțelegem ce ne dorim cu adevărat. 

„Sunt foarte multe condiționări din trecut care nu mai sunt valabile în mod real în viețile noastre de astăzi. Noi, femeile, putem să fim și chiar suntem independente. Realitatea este că și unul, și altul, pot să aibă deja teamă de singurătate. Teoria spune că femeile se descărcă mai bine în singurătate decât bărbații. Bărbații tind să își micșoreze foarte repede așteptările și alege o femeie care este acolo. Frica de singurătate a bărbaților pare să fie mult mai mare. Singurătatea a fost demonizată încă din copilărie. Aproape toată lumea are această frică”, a adăugat Cristina Trepcea, psihoterapeut. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Antena 1

Danny Boy și Mădălina de la Insula Iubirii s-au despărțit. Ispita a făcut anunțul

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Simona Gherghe, Instagram

Simona Gherghe nu s-a mai abținut. Adevăratul motiv pentru care a plecat de la Acces Direct. A recunoscut abia după 5 ani: „Am trecut prin niște perioade foarte grele”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Oana Mizil și Marian Vanghelie, foto Instagram

Oana Niculescu Mizil, dezvăluiri despre relația cu Marian Vanghelie: „Nu a dat niciodată în mine”




pixel