Cum arată o despărțire sănătoasă. Psihologul Petronela Rotar explică: „Pot să mă raportez la omul acela, ca la un om care a fost, cândva, important în viața mea”
Data publicării:
Psihologul Petronela Rotar a dezvăluit cum arată o despărțire sănătoasă. 

Despărțirile dor, însă nu poți ține pe nimeni în relație cu forța. Sunt povești în doi pe care ai ales să le închei tu, altele au presupus o decizie comună și conștientă, dar în unele cazuri despărțirea a fost inițiată de celălalt. Iar felul în care a procedat a fost marcat de respect și grijă pentru sentimentele tale, alteori brutal și total lipsit de empatie.

Cum arată o despărțire sănătoasă

Psihologul Petronela Rotar a fost invitată în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar, acolo unde a vorbit despre despărțiri, dar și cum arată emoțiile atunci când persoana de lângă tine preferă să încheie relația. Specialista a precizat că, cel care știe cel mai bine când am trecut peste o despărțire este corpul, care gestionează emoțiile. Totodată, psihologul spune că trebuie să privim părțile bune care s-au întâmplat și să facem pace cu trecutul. 

„În primul rând, corpul știe, fiindcă, în momentul în care simți pace, liniște în corp, în momentul în care nu mai simt agitație. Agitația poate să fie pentru că omul respectiv a fost un agresor pentru mine și atunci, încă apare anxietate, în momentul în care aud de el, mă întâlnesc cu el în mod întâmplător, îmi scrie. Acolo nu s-a încheiat. Acolo este un proces care încă este în desfășurare. În momentul în care mă pot uita detașat la lucruri, în momentul în care nu mai simt emoții care să fie din zona asta de disfuncțional, abia atunci știu că m-am separat și că, în sfârșit, am putut să integrez pierderea respectivă, mi-am trăit perioada de doliu psihologic și că pot să fiu recunoscător pentru părțile bune, pot să le văd detașat și lucid pe cele care nu au fost bune și care au condus la despărțire. Nu mai am fantezii și automințiri din zona asta cu ce ar fi putut fi. Sunt lucid, detașat, fără emoții puternice care să fie atașate și pot să mă raportez la omul acela, ca la un om care a fost, cândva, important în viața mea și care m-a învățat niște lucruri, m-a și rănit, dar care cum este în spate, în trecutul meu.”, a declarat psihologul Petronela Rotar.

Psihologul Petronela Rotar: „Nu este sănătos să fii furios pe tine”

„Fiecare dintre noi face ce poate. Suntem toți cu rănile noastre, cu capacitatea noastră de a ne duce spre vindecare, cu mecanismele noastre mai funcționale, mai disfuncționale, mai sănătoase, mai puțin sănătoase. Fiecare dintre noi se străduiește și face ce poate. Sigur că este dezirabil să ajungem în punctul în care putem face asta, dar dacă nu putem, se pare că suntem încă aici, în acest moment. Un lucru foarte important este să ne putem da nouă permisiunea să putem doar atât. Văd unde sunt, nu pot mai mult în momentul acesta, deja se produce o schimbare și de acolo deja pot să încep să pot mai mult, doar pentru că mi-am permis să nu pot mai mult acum, să nu mai lupt cu mine atât. Nu este sănătos să fii furios pe tine. Dacă ești furios pe tine, practic ești în poziția de agresor față de tine. ”, a mai spus psihologul, pentru sursa menționată mai sus. 

Urmărește interviul integral mai jos: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului:   despartire  petronela rotar  psiholog 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Captură video: YouTube/Kanal D2

Teo Trandafir, comentariu asupra căsătoriei dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: „Păi de ce crezi că l-a ales?”

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!
pixel