Cum gestionezi accesele de furie? Problema pornește din copilărie!
Data publicării:
Furia prelungită poate fi periculoasă, deoarece nu doar că îți afectează sănătatea mentală, dar poate provoca și simptome fizice, cum ar fi dureri de spate, migrene și oboseală.

A profitat cineva de tine sau te-a nedreptățit în vreun fel? Simți o senzație de neliniște în stomac? Furia este una dintre reacțiile naturale la suferință și, în funcție de cum gestionezi emoțiile, aceste emoții negative pot rămâne cu tine pentru mult timp. 

Când ești extrem de furios pe cineva care ți-a făcut rău, îți dorești în secret să i se întâmple ceva rău și speri că va suferi mai mult decât ai suferit tu? Poate chiar te gândești la răzbunare. Cu toate acestea, când avem astfel de gânduri, acestea se întorc întotdeauna împotriva noastră. În loc să facem persoana care ne-a enervat să sufere, de fapt ne chinuim pe noi înșine cu aceste gânduri negative. Așa cum se spune, a ține ranchiună este ca și cum ai bea otravă și ai aștepta ca alții să moară.

De aceea este atât de important să ne înțelegem emoțiile, precum furia, de unde vine, care este declanșatorul ei și cum să o gestionăm într-un mod sănătos, în loc să o reprimăm sau să acționăm impulsiv. Deci, de ce ne enervăm? Furia este de fapt legată de frică. De exemplu, s-ar putea să fii furios pe cineva care ți-a încălcat încrederea sau a profitat de tine. Furia este reacția și frica de a fi rănit.

Este important să avem emoții precum frica și furia, deoarece ele te anunță când cineva ți-a încălcat limitele sau te-a rănit emoțional. Este un semnal care te ajută să previi ca situația să se repete în viitor. Totuși, atunci când suprimi furia sau o gestionezi într-un mod nesănătos, aceste sentimente negative pot deveni mai intense. Acest lucru este cunoscut și sub numele de furie reprimată.

De unde provine furia reprimată? De ce este atât de greu să-ți asculți emoțiile, precum furia, și să le recunoști? Îți spui subconștient că nu ar trebui să te simți așa? Ei bine, furia reprimată și gestionarea necorespunzătoare a furiei pot fi învățate în copilărie. Părinții tăi au un impact mare asupra ta ca și copil, mai ales în formarea valorilor, credințelor și comportamentelor tale. Acest lucru este valabil mai ales în modul în care înveți să-ți gestionezi emoțiile.

Ca și copil, poate ți-ai exprimat furia prin crize de tantrum, pe care părinții tăi le-au gestionat prin a te pedepsi. Din această experiență, ai fost învățat să asociezi emoțiile tale negative, precum furia, cu a fi rău și de neiubit. Prin urmare, ai fost condiționat să ignori sau să exprimi într-un mod nesănătos orice emoții negative pe care le simțeai. Credințe precum „furia este o emoție rea” sau „nimeni nu place oamenii furioși” pot continua în viața de adult. Acest lucru te face să adopți obiceiuri nesănătoase, în care nu îți exprimi emoțiile într-un mod sănătos.

Ca ființă umană, este firesc să îți dorești să fii iubit și acceptat. Când ajungi să dezvolți credințe care asociază furia cu a fi rău, de neiubit și nedorit, nu este surprinzător că începi să suprimi, să eviți sau să invalidezi aceste emoții negative. Dar adevărul este că sentimentele și emoțiile tale încearcă să îți spună ceva. Faptul că simți furie este modul subconștientului tău de a te proteja de durere și suferință. 

De aceea, pierderea contactului cu emoțiile tale poate fi dăunătoare. Dacă ești deconectat de aceste emoții, s-ar putea să ai dificultăți în a identifica dacă cineva ți-a încălcat limitele. Acesta ar putea fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care te trezești adesea în situații în care oamenii care îți plac profită de tine mai mult timp decât ar trebui.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Alexandra Dumitru
Categorie: Lifestyle



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Simona Gherghe, Instagram

Simona Gherghe nu s-a mai abținut. Adevăratul motiv pentru care a plecat de la Acces Direct. A recunoscut abia după 5 ani: „Am trecut prin niște perioade foarte grele”




pixel