Cum să obții o cameră mai luminoasă. Cristina Joia, designer Visuri la cheie, vine cu cele mai practice sfaturi / EXCLUSIV
Data publicării:
Cristina Joia, designer Visuri la cheie, oferă câteva trucuri extrem de folositoare, pentru persoanele care-și doresc să aibă o locuință foarte luminoasă.

Lipsa luminii din casă ne poate face să fim lipsiți de energie pe tot parcursul zilei și poate avea efecte destul de negative asupra psihicului nostru. În acest sens, cu cât avem o cameră mai luminoasă, cu atât cheful de muncă și starea de bine vor crește semnificativ. Cristina Joia, designer Visuri la cheie, ne oferă cele mai bune trucuri, prin care putem transforma o încăpere mică, într-o cameră extrem de luminoasă. 

 

SPECTACOLA: Cred că toată lumea își dorește să știe care sunt micile trucuri prin care putem obține o cameră mai luminoasă. În primul rând, spune-mi, te rog, cu ce culori trebuie să vopsim pereții, pentru a pune în valoare lumina naturală. Dar tavanul?

Cristina Joia, designer Visuri la cheie: Lumina naturală este extrem de prețioasă într-o încăpere mică, pentru că o face să pară mai spațioasă. Amplasează pe peretele opus ferestrei o oglindă pentru a amplifica luminozitatea. Montează galeria chiar aproape de tavan si alege perdele lungi până la podea, tot pentru a înălța vizual spațiul. Alege pentru pereți finisaje în degrade, cu nuanță mai deschisă în partea dinspre tavan.

Folosește în toată încăperea o schemă monocromatică pentru continuitate, de preferat în tonuri neutre luminoase (greige, ivory, bej, gri, alb, cu mici accente de auriu sau argintiu mat), iar tavanul să rămână alb. Ideal ar fi să avem ferestre cât mai mari. Alege perdele cât mai transparente şi draperii mate pe care să le ţii legate şi să le foloseşti numai atunci când ai nevoie de intimitate sau umbră.

Podeaua – cu cât este mai închisă, cu atât mai mult va întuneca o încăpere.
 
Nu aşeza obiecte de mobilier prea aproape de ferestre, pentru că blochează pătrunderea luminii. Nu în ultimul rând, tunde în fiecare toamnă ramurile copacilor sau pomilor, care îţi umbresc ferestrele, dacă nu vrei să trăieşti în întuneric.

 

SPECTACOLA: Cum alegem mobilierul pentru o astfel de cameră și cum îl amplasăm corect?

Cristina Joia, designer Visuri la cheie: E important să gândim dispunerea pe verticală a pieselor de mobilier.

În zona bucătăriei să optăm pentru blat și contrablat de corian sau cuarț, astfel încât să existe o unitate. Să evitam să fragmentăm vizual spațiul cu multe polițe, volume și decorațiuni în stiluri diferite. Într-un apartament mic, piesele de mobilier trebuie să îndeplinească cel puțin două funcții atunci când este necesar. Alege, de exemplu, măsuțe, tabureți cu spațiu de depozitare,  și canapele cu mecanism de extindere pentru a elimina nevoia mobilierului suplimentar.

Creează culoare de trecere cât mai fluide prin fiecare încăpere. Un cămin primitor este un cămin prin care te poți deplasa nestingherit. E de  preferat folosirea mobilierului modular și multifuncțional, care ocupă puțin spațiu. Mobilierul și pereții în nuanțe cât mai apropiate vor crea iluzia optică de pereți neocupați și mobilier neobservabil. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași nuanță, dând senzația de liniște. O senzație de continuitate se poate obține cu ajutorul mobilierului cu picioare, care nu acoperă pardoseala ca un bloc solid. În felul acesta, privirea nu se oprește brusc la baza diverselor obiecte, ci poate merge mai departe. Cromatica e ideal să fie în tonuri neutre, alb, griuri colorate, evitând contrastele puternice.


 
SPECTACOLA: Pentru ce texturi ar trebui să optam, când vrem să obținem un spațiu mai mare? Oferă-ne aici, te rog, recomandări cu privire la materialul din care trebuie fie mobilierul, varul pereților, covorul sau alte elemente existente într-un living, dormitor sau bucătărie. 

Cristina Joia, designer Visuri la cheie: Adaugă în decor suprafețe transparente, care permit luminii să dezvăluie liniile, formele și texturile obiectelor. Mobilierul poate fi mdf vopsit mat, astfel încât să putem personaliza nuanțele. Covorul uni în funcție de stilul casei, cu o textură mai organică pe nuanțe de pământ sau mai mătăsos cu vâscoză, dar fără pattern-uri contrastante sau volume 3d .

În bucătărie, inoxul folosit pe suprafețe extinse poate încărca. Încearcă electrocasnice de culoare albă, suprafețe fluide, gen sticlă, poate un frigider vintage, bleu pastel.

Repetă o culoare de cel puțin trei ori. Acest lucru este necesar pentru a păstra o anumită continuitate în decorul casei și pentru a oferi echilibru.
Pentru senzația de spațiu jucăuș, vesel în camerele copiilor, tavanul alb sporește luminozitatea încăperii,  iar pentru pereți, în contrast, folosește vernil, roz prăfuit, gri, greige sau un tapet cu un mix de nuanțe pastelate. Griul oferă eleganță încăperii și un aer sofisticat.

Este foarte importantă nuanța de gri aleasă, de exemplu, o tonalitate deschisă, în combinație cu alb, poate oferi camerei un aspect curat și răcoritor. Un lucru cert este faptul că îți va fi foarte ușor să armonizezi o cameră în care culoarea dominantă este gri. Vei putea interveni cu pata de culoare preferată de tine, indiferent care ar fi aceasta, precum galben muștar sau turcoaz. Albastrul este o culoare rece, liniștită, adesea utilizată cu alb sau nuanțe pastelate. Albastrul este o culoare care inspiră un sentiment de liniște și pace (când sunt folosite tonuri deschise). Este utilizat adesea în dormitoare, dar și în bai, așadar spațiile unde îți dorești să te relaxezi.

Cu ajutorul unei tonalități foarte deschise poți crea senzația că încăperea este, de fapt, mai mare. Verdele este culoarea naturii. Considerată cea mai odihnitoare culoare pentru ochi, iar folosită în designul interior, aceasta va oferi un sentiment de calm și siguranță. Verdele simbolizează speranța, armonia, prospețimea.

 

SPECTACOLA: Am citit faptul că oglinzile ne-ar putea mări vizual spațiul. Este adevărat? Dacă da, unde trebuie să le amplasăm și cât de multe ar trebui să fie, astfel încât efectul să fie vizibil?


Cristina Joia, designer Visuri la cheie: Mărește, dacă se poate, suprafața vitrată pentru a avea spațialitate și plasează oglinzi în spațiu. Ele pot fi oglinzi decorative cu ramă (living, dormitor, băi) sau pot constitui placări pentru diverse piese de mobilier – de exemplu, ușile dressingului din hol sau dormitor. Ideal e să aibă o tentă fumurie sau bronze sau chiar o patină specială pentru oglinzi. Creativ luminate conferă spațiului o nouă dimensiune.


 
SPECTACOLA: Pentru ce obiecte de iluminat ar trebui să optam?  Ar trebui sa ne orientam atenția către lumina calda sau rece și unde ar trebui sa fie ele amplasate?

Cristina Joia, designer Visuri la cheie: Pentru zona de noapte, dormitoare, lumina poate fi neutră sau caldă, pentru living neutră și în băi neutră sau rece.

Plate (Plafoniere, Șine cu spoturi)

Atunci când ne dorim să alegem plafoniere, în special în încăperile cu înălțime mică, pentru a ne asigura iluminatul corespunzător al spațiului, putem utiliza și soluții suplimentare, precum aplicele de perete, lămpile de podea sau veiozele.

Suspendate (Pendule, Lustre, Candelabre)

Lustrele și corpurile de iluminat tip pendul sunt în topul preferințelor din ultimii ani, încadrându-se, din punct de vedere estetic, stilurilor contemporane și, funcțional, nevoilor de locuire din prezent. Putând alege între un singur corp central cu mai multe becuri sau mai multe pendule cu un singur bec, ambele soluții sunt agreate atât de designeri, pentru personalizarea interiorului funcție de decor și preferințe, dar și de beneficiari, prin acoperirea nevoii de lumină din locuința lor.

Candelabrele sunt destinate în special spațiilor ample, încăperi elegante, amenajate în stil clasic.

Corpuri de iluminat pentru perete (Aplice)

Extrem de practice, în diferite stiluri, modele și mărimi, aplicele sunt, de obicei, variantele, de dimensiuni mai mici ale corpurilor de iluminat principale din familia respectivă. Sunt instalate, de obicei, ca surse suplimentare de lumină, dar și pentru a obține ambiente odihnitoare, relaxante și senzuale. Astfel, spațiile recomandate pentru utilizarea aplicelor sunt holurile și casa scării, accesate printr-un senzor de prezență, băile, pentru iluminatul oglinzilor, dormitoarele, în special, în zona patului, sau sufrageriile, pentru iluminatul perimetral al încăperii.


Corpuri de iluminat încastrabile (Spoturi, Benzi LED)

Foarte utilizate în apartamentele tip studio sau în locuințele în care camera de zi și bucătăria sunt open space, în special în zona blatului de bar care separă vizual și funcțional cele două spații, spoturile încastrabile au fost înlocuite treptat cu benzile LED. Ambele tipuri de sisteme sunt folosite pentru a pune în evidență detaliile dintr-o anumită încăpere, în scop pur estetic sau cu rol practic, deasupra rafturilor cu obiecte decorative, în interiorul unui dressing etc, dar și pentru crearea unui iluminat ambiental, reconfortant.


 Corpuri de iluminat de podea, masă etc. (Lămpi, Veioze, Lampadare)


Ideale pentru camera de zi, în zonele de citit și relaxare, dar și în dormitoare, amplasate pe noptiere sau pe măsuța de machiaj, biroul de lucru etc, această categorie de corpuri de iluminat este deosebit de versatilă în utilizare, putând fi amplasate oriunde ne dorim, în funcție de nevoi și preferințe. Dincolo de rolul lor practic, veiozele și lampadarele sunt o variantă la îndemâna oricum, comodă și fără implicații majore în amenajarea interioară a locuinței, prin care putem suplimenta oricând sursele de iluminat, obținând totodată și un ambient plăcut și odihnitor.


 
SPECTACOLA: Foarte multe persoane își doresc sa aibă pereții decorați, fie cu anumite tablouri personalizate, fie cu diferite rafturi. Este recomandat să amplasam astfel de lucruri pe pereți sau nu vom face decât să încărcam și mai tare spațiul vizual?
 
Cristina Joia, designer Visuri la cheie: E bine să  evităm polițele și rafturile deschise pentru nu încărca vizual spațiul cu lucruri mici decorative, iar lucrările de artă să fie plasate pe pereți accent, să fie de dimensiuni mai mari. E o singură lucrare abstractă, luminoasă pe un perete, versus o compoziție formată din lucrări mai mici.
 
Pentru a-i spori creativitatea copilului, ai nevoie să îi și decorezi camera.

Tablourile sau alte decorațiuni pot fi adesea destul de costisitoare în amenajarea camerei pentru elevi. Înrămează desenele preferate ale copilului și agață-le pe perete. Nu numai că vei adăuga un strop de culoare în cameră, dar și copilul va fi mândru că își va vedea lucrările atârnate ca într-o galerie de artă.
 
 
SPECTACOLA: Acum, dacă am hotărât cum vopsim pereții, cum îi decorăm, dar și ce mobilier alegem, vreau să te întreb ce decizie luăm, când vine vorba despre perdele. Cum trebuie să arate acestea, astfel încât să obținem efectul mult dorit?

Cristina Joia, designer Visuri la cheie: Elimină liniile de marcație între perdele și pereți, alegând perdele în aceeași nuanță cu vopseaua. Evită, în general, să combini prea multe culori, mergi pe draperie ton în ton cu perdeaua. Pentru senzația de cămin primitor și atmosferă fresh, mizează pe culori deschise și pastelate cu aceeași textură.
 
Draperiile din materiale groase nu sunt potrivite într-un apartament mic în stil modern, așa că mai indicat ar fi să folosim storuri romane putând personaliza materialul de draperie sau perdea folosit. Perdeaua ar trebui să fie uni, vaporoasă, gri deschis sau alb murdar. Draperiile în tonuri desaturate, în armonie cu restul amenajării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: amenajare  casa  decor  lumina  visuri la cheie 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




pixel