Cum se ține corect Postul Paștelui. Greșelile pe care trebuie să le eviți. Părintele Vasile Ioana: „Mulți cedează, dar e posibil”
Data actualizării:
Data publicării:
 Părintele Vasile Ioana a vorbit despre Postul Mare și despre regulile pe care ar trebui să le urmezi în această perioadă sfântă.

Postul Mare sau Postul Paștelui este considerat a fi cel mai dur din an, întrucât se întinde pe o perioadă de 40 de zile, iar dezlegările la pește sunt extrem de puține, spre deosebire, spre exemplu, de Postul Crăciunului. Totuși, nu este doar despre a renunța la produsele pe bază animală și atât, ci noțiunea de post este mult mai amplă de atât, spune Părintele Vasile Ioana, care dezvăluie cum ar trebui să ne alimentăm, de fapt, în această perioadă. Există și câtea greșeli frecvente pe care creștinii le fac și pe care preotul le-a scos în evidență.

„Adevăratul post este despre reducerea cantităților. Dacă tu mâncai multă carne, iar acum mănânci multă fasole, iar nu e bine. Adică vreau să ne cântărim. Duminică seara e lăsatul secului, vreau ca luni dimineață când ne trezim, când începe postul, pune-te pe cântar. Dacă ai 86 de kilograme, iar dacă la finalul postului ai 96, nu e în regulă. E adevărat că acum mâncăm mai mulți carbohidrați și avem o predispoziție să ne îngrășăm, dar dacă ai 86, la finalul postului trebuie să ai 80.”, a declarat Părintele Vasile Ioana, în cadrul podcastuui Altceva cu Adrian Artene.

Te-ar putea interesa și: Supă cremă de post, cu legume coapte. Secretele pe care trebuie să le urmezi, pentru un preparat delicios / video

Greșeala pe care nu trebuie să o faci în Postul Mare

Astfel, una dintre principalele greșeli pe care trebuie să eviți să le faci în această perioadă este să cazi în lăcomie, spune Părintele Vasile Ioana. Mai mult, chiar dacă vor exista extrem de multe tentații și vei vrea să deguști fix acele alimente „interzise”, întrucât ți se va părea că nu există nimic mai satisfăcător, cu ajutorul credinței vei reuși să te abții.

„Căderea în lăcomie, creierul nostru se victimizează repede, iar aici este o legătură între ficat, creier și voință, e un triunghi. E cea mai grea ecuație a postului. Ficatul care mânca tot felul de lucruri până ieri.. te ia cu dureri de cap, și mie mi se întâmplă. Te enervezi, nu ți se mai pare nimic bun, de aia ți se spune că vin ispitele în post, nu ai voie decât o chestie mică din cămară, cumva interiorul tău se revoltă. Mulți cedează, dar voința ta de creștin care vrea să se apropie de Dumnezeu zice „Doamne, nu mă lăsa.” Nu e bine să folosim cantități mari.”, mai spune preotul. 

VEZI și: Carmen Brumă, rețetă de biscuți fără zahăr. Conțin fibre, proteine și magneziu: „Potriviți în special pentru femeile de peste 40 de ani”

Cum se ține corect postul negru

La fel de important mai este și postul negru, spune preotul, care dezvăluie cum se practică la mănăstiri acest ritual cunoscut din cele mai vechi timpuri. 

„În prima săptămână, până la 15 să nu mâncăm deloc, doar apă. Postul negru ar putea fi luni, marți, miercuri numai cu apă. La mănăstiri e încuiată bucătăria de tot, nu mănâncă nimeni nimic de duminică seara până miercuri, pare imposibil, dar e posibil. Bunicul meu nu mânca de duminica asta, până duminica viitoare. La mănăstiri sunt 2 mese pe zi, și e foarte sănătos. Dacă faci asta, vei fi mai luminos și sănătos fizic, nu mai ai chef de cerată, de dispute, te rogi mai mult. 

În primul rând, postul te eliberează de mânie, suntem prea nervoși, ne supărăm ușor.”, a continuat acesta.

Citește și: Ritualul pe care trebuie să-l respecți pe 20 martie pentru bani și sănătate. Minerva: „Nu aveți nimic de pierdut, la mine a mers”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”




Horoscop, joi, 9 mai 2024. Avertizări pentru mai multe zodii

Previziunile astrale pentru ziua de joi, 9 mai.

pixel