De ce este bine să ne sărutăm sub vâsc, de Revelion. Tradiția planetei magice a nopții dintre ani
Multe culturi antice prețuiau vâscul pentru proprietățile sale vindecătoare - și pentru simbolismul său romantic. Iată de ce este bine să ne sărutăm sub vâsc, de Revelion.

Sărutul sub crenguțe de vâsc este o tradiție bine cunoscută de sărbători, dar istoria acestei  plante simbolice datează de mii de ani. Se știe că grecii o foloseau ca leac pentru orice, de la crampe menstruale până la afecțiuni ale splinei, iar naturalistul roman Pliniu cel Bătrân a observat că putea fi folosită ca balsam împotriva epilepsiei, ulcerelor și otrăvurilor. 

Nuanțele romantice ale plantei au început, cel mai probabil, la druizii celți din secolul I d.Hr. Deoarece vâscul putea înflori chiar și în timpul iernii geroase, druizii au ajuns să îl considere un simbol sacru al vitalității și îl administrau atât oamenilor, cât și animalelor, în speranța de a restabili fertilitatea.

Un alt capitol celebru din folclorul vâscului provine din mitologia nordică. După cum spune povestea, atunci când s-a profețit că fiul zeului Odin, Baldur, va muri, mama sa, Frigg, zeița iubirii, a mers la toate animalele și plantele din lumea naturală pentru a obține un jurământ că nu-i vor face rău. 

De ce este bine să ne sărutăm sub vâsc, de Revelion

Dar Frigg a neglijat să se consulte cu neasemuitul vâsc, așa că zeul intrigant Loki a făcut o săgeată din această plantă și a văzut că aceasta a fost folosită pentru a-l ucide pe Baldur, altfel invincibil. Potrivit unei versiuni mai însorite a mitului, zeii au reușit să-l învie pe Baldur din morți. Încântată, Frigg a declarat apoi că vâscul este un simbol al iubirii și a jurat că va planta un sărut pe toți cei care vor trece pe sub el.

Asocierile vâscului cu fertilitatea și vitalitatea au continuat în Evul Mediu, iar în secolul al XVIII-lea a fost inclus pe scară largă în sărbătorile de Crăciun. Modul în care a trecut de la planta sacră la decorațiuni de sărbători rămâne în discuție, dar tradiția sărutului pare să fi prins contur printre servitorii din Anglia, înainte de a se răspândi în clasa de mijloc. 

Ca parte a obiceiului timpuriu, bărbaților li se permitea să fure un sărut de la orice femeie prinsă sub vâsc, iar refuzul era considerat ghinionist. O altă tradiție îi instruia pe bucureșteni să culeagă o singură boabă din vâsc la fiecare sărut și să înceteze să se mai sărute odată ce toate au dispărut, potrivit history.com

În multe mitologii şi tradiţii, vâscul este considerat o plantă magică, simbol al curăţeniei spirituale, al libertăţii şi armoniei, dar şi un semn de bun augur al dragostei, apărător şi protector al casei şi al familiei.De aceea îl regăsim şi în multe case din România, unde oamenii agaţă crenguţe de vâsc drept simbol al bucuriei şi pentru pacea sufletească, în perioada Crăciunului şi a Anului Nou.În unele regiuni din România spune că cei care nu şi-au împodobit casa cu crenguţe de vâsc vor avea ghinion tot anul.

Citește și: Cele mai bune sfaturi pentru a găsi iubirea în pragul sărbătorilor. Dragostea înflorește în această perioadă

6 alimente pe care să le mănânci de Revelion, ca să îți meargă bine tot anul. Meniu pentru belșug și sănătate

Rețetă cocktail pentru noaptea de REVELION: Punci cu bere și portocale

Data: 31 dec 2022, 12:43
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului:   revelion  traditie  vasc 


DC Media Group Audience

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacalMintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...