Depresia post-partum și cum înveți să fii mamă. Ce se întâmplă în primele 14 zile după ce naști. Radu Leca: Te lovește partea "minunată" a familiei. Cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil
Instinctul matern este un proces în care mamele își învață rolul.

Toate cărțile pe tema creșterii copilului nu pot concura cu instinctul matern, însă se poate ajunge în situația în care, din cauza așteptărilor prea mari ale mamei, să se treacă linia de demarcație spre depresia post-partum, potrivit DC Medical.

”Instinctul matern, pe care noi îl avem, de la naștere, noi femeile, care din câte știu eu la bărbați nu există. Vine odată cu apariția copilului.

Mama poate să identifice nevoile copilului. Este un proces, asta trebuie să înțeleagă proaspetele mămici.

Să înțeleagă că este instinctiv să fii mamă, dar este un proces în care înveți să fii mamă. Și crești alături de copilul tău. Cu, poate, mai mici rateuri, pe ici, pe colo, că nimeni nu este perfect”, a declarat psihologul Cristina Dimitrescu în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.

Iar întrebările pe care proaspăta mamă și le pune, precum ”Eu de ce nu știu ce trebuie să fac?”, ce indică așteptările pe care le are aceasta de la sine, poate să fie una dintre cauzele care duc la depresia post-partum.

”Ce scrie în carte, ce îți spune cea mai bună prietenă a ta, ce vezi la televizor, nu are legătură cu ce se întâmplă în  casa ta, cu copilul tău și cu tine”, susține psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru.

Primele două săptămâni, euforia de după naștere

Psihologul Radu Leca, realizatorul emisiunii Ultrapsihologie, a explicat modul în care se trece, foarte ușor, de la starea de euforie legată de nașterea copilului la depresia post-partum, care în unele cazuri poate duce inclusiv la abandonul emoțional al copilului.

”L-ai primit, te-ai bucurat de el, momentul acela care te poate ține sub formă euforică o perioadă de până la 14 zile, că nu știi ce se întâmplă cu tine, așa de îndrăgostită ajungi să fii de copil, dar, ulterior, după ce ieși cu el din spital, ajungi acasă, petreci câteva nopți în care tu nu dormi, în timpul zilei ai niște responsabilități despre care nici nu știai că există, te lovești de partea "minunată" a familiei, modul în care se implică, tipul de discuții, modul de manipulare, zona de confort a comunicării, posibilitățile cognitive și emoționale manifestate ale partenerului de viață, despre care poți ajunge imediat după naștere, să spui în felul următor: Doamne, cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil?

Aici se ajunge în primele două săptămâni. Ulterior te poți aplatiza, în raport cu partenerul, și să faci o afirmație care să țină de scenariu și să spui: Cred că va fi bine, la un moment dat. E o speranță.

Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru simplu și foarte simplu:

Ți se schimbă modul de a gândi după naștere? Da.

Ți se schimbă structura decizională după naștere? Da.

Ți se schimbă modul în care te raportezi la partener, la viața sexuală, la viața de familie, la obligații, la tot ceea ce însemna aplicarea tipurilor de responsabilități în viața reală după naștere? Da, se schimbă toate aceste elemente”, afirmă Radu Leca.

 

Citește continuarea pe DC Medical

Data: 15 Martie 2023, 13:56
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: depresie  mama  post partum  radu leca 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...