Adriana Bahmuțeanu este disperată! Fiul cel mic al vedetei, în vârstă de 13 ani, ar fi căutat metode de suicid pe internet
Toate cărțile pe tema creșterii copilului nu pot concura cu instinctul matern, însă se poate ajunge în situația în care, din cauza așteptărilor prea mari ale mamei, să se treacă linia de demarcație spre depresia post-partum, potrivit DC Medical.
”Instinctul matern, pe care noi îl avem, de la naștere, noi femeile, care din câte știu eu la bărbați nu există. Vine odată cu apariția copilului.
Mama poate să identifice nevoile copilului. Este un proces, asta trebuie să înțeleagă proaspetele mămici.
Să înțeleagă că este instinctiv să fii mamă, dar este un proces în care înveți să fii mamă. Și crești alături de copilul tău. Cu, poate, mai mici rateuri, pe ici, pe colo, că nimeni nu este perfect”, a declarat psihologul Cristina Dimitrescu în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.
Iar întrebările pe care proaspăta mamă și le pune, precum ”Eu de ce nu știu ce trebuie să fac?”, ce indică așteptările pe care le are aceasta de la sine, poate să fie una dintre cauzele care duc la depresia post-partum.
”Ce scrie în carte, ce îți spune cea mai bună prietenă a ta, ce vezi la televizor, nu are legătură cu ce se întâmplă în casa ta, cu copilul tău și cu tine”, susține psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru.
Psihologul Radu Leca, realizatorul emisiunii Ultrapsihologie, a explicat modul în care se trece, foarte ușor, de la starea de euforie legată de nașterea copilului la depresia post-partum, care în unele cazuri poate duce inclusiv la abandonul emoțional al copilului.
”L-ai primit, te-ai bucurat de el, momentul acela care te poate ține sub formă euforică o perioadă de până la 14 zile, că nu știi ce se întâmplă cu tine, așa de îndrăgostită ajungi să fii de copil, dar, ulterior, după ce ieși cu el din spital, ajungi acasă, petreci câteva nopți în care tu nu dormi, în timpul zilei ai niște responsabilități despre care nici nu știai că există, te lovești de partea "minunată" a familiei, modul în care se implică, tipul de discuții, modul de manipulare, zona de confort a comunicării, posibilitățile cognitive și emoționale manifestate ale partenerului de viață, despre care poți ajunge imediat după naștere, să spui în felul următor: Doamne, cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil?
Aici se ajunge în primele două săptămâni. Ulterior te poți aplatiza, în raport cu partenerul, și să faci o afirmație care să țină de scenariu și să spui: Cred că va fi bine, la un moment dat. E o speranță.
Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru simplu și foarte simplu:
Ți se schimbă modul de a gândi după naștere? Da.
Ți se schimbă structura decizională după naștere? Da.
Ți se schimbă modul în care te raportezi la partener, la viața sexuală, la viața de familie, la obligații, la tot ceea ce însemna aplicarea tipurilor de responsabilități în viața reală după naștere? Da, se schimbă toate aceste elemente”, afirmă Radu Leca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: depresie mama post partum radu leca
Iată ce-ți rezervă astrele...