Zodia care trebuie să fie neutră și să stea departe de conflicte. Daniela Simulescu: Nu știi cum să le interpretezi
Un nou studiu care a analizat datele privind consumul de alimente și rezultatele în materie de sănătate ale aproape jumătate de milion de locuitori din Marea Britanie a constatat că trecerea la o dietă sănătoasă - și respectarea acesteia - poate adăuga până la 10 ani la viața dumneavoastră. Vești bune! Dacă vă puteți permite.
Echipa, condusă de Lars Fadnes, cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Bergen din Norvegia, a modelat speranța de viață pentru aproximativ 467.354 de persoane care și-au documentat obiceiurile alimentare în cadrul studiului de lungă durată UK Biobank, care a început în 2006.
Cercetătorii au grupat participanții în funcție de obiceiurile lor alimentare și au observat modul în care acestea au evoluat în timp. Ei au identificat persoane cu o alimentație medie și nesănătoasă, precum și persoane al căror aport alimentar corespundea Ghidului Eatwell din Marea Britanie și altele care au consumat o dietă pe care cercetătorii au numit-o dieta longevității.
După ce au ajustat pentru fumat, alcool și activitate fizică, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani care au făcut o schimbare susținută, trecând de la o alimentație nesănătoasă la respectarea recomandărilor Ghidului Eatwell, au câștigat aproximativ 9 ani în speranța de viață.
Cei care au renunțat la băuturile zaharoase și la carnea procesată în favoarea unei diete bogate în cereale integrale, nuci, fructe, legume și cantități moderate de pește (așa-numita dietă de longevitate) au adăugat 10 ani în plus la speranța de viață.
Câștiguri mai mici ale speranței de viață au fost observate în rândul persoanelor care au avut o dietă medie la început și a celor care și-au îmbunătățit obiceiurile alimentare mai târziu în viață.
"Cu cât sunt mai mari schimbările făcute în direcția unor modele alimentare mai sănătoase, cu atât sunt mai mari câștigurile așteptate în ceea ce privește speranța de viață", explică echipa în lucrarea publicată.
"În mod nesurprinzător, câștigurile preconizate în ceea ce privește speranța de viață sunt mai mici atunci când schimbarea de alimentație este inițiată la vârste mai înaintate, dar acestea rămân substanțiale."
Cercetătorii au constatat că persoanele în vârstă de 70 de ani ar putea totuși să-și prelungească speranța de viață cu aproximativ 4-5 ani dacă ar face o schimbare susținută pentru a mânca sănătos, fie în conformitate cu Ghidul Eatwell, fie cu "dieta longevității".
"Este incitant, dar nu surprinzător, să vedem beneficiile enorme pentru sănătate pe care le aduce schimbarea dietei", a declarat pentru ScienceAlert cercetătoarea în domeniul nutriției populației și autoarea studiului, Katherine Livingstone, de la Universitatea Deakin.
"Această lucrare este importantă, deoarece demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări mici și susținute în direcția unei diete mai sănătoase".
Alte studii anterioare acestui studiu au arătat cum diverse modele de alimentație sănătoasă, care reflectă orientările dietetice, sunt legate de un risc mai mic de deces prematur în rândul cetățenilor americani.
Deși această nouă analiză se referă la Marea Britanie, extinzând aria geografică a unor astfel de studii, se aplică aceleași avertismente ca în cazul oricăror date la nivel de populație.
De exemplu, UK Biobank nu măsoară consumul de orez, care este deosebit de important pentru multe grupuri de migranți, astfel încât rezultatele nu se vor generaliza la toată lumea.
De asemenea, fondul de date din UK Biobank descrie în mod predominant persoane din Europa albă, din clasa socio-economică de mijloc și superioară.
Cercetătorii recunosc, de asemenea, că, deși analiza lor a avut în vedere schimbările alimentare susținute, "menținerea schimbărilor stilului de viață de-a lungul timpului cu îmbunătățiri alimentare poate fi o provocare, iar pentru mulți, modelele alimentare fluctuează în timp".
Pentru alții, provocarea nu este motivația, ci accesul. Autoritățile din domeniul sănătății pot recomanda oamenilor să aibă o dietă sănătoasă, dar accesul la alimente accesibile și nutritive este o problemă sistemică și de sănătate publică pe care politicile guvernamentale pot contribui la rezolvarea ei.
Studiul a fost publicat în revista Nature Food.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Anca Dimancea vine cu...
Halterofilul Tiberiu Ionuț Donose a obținut nu mai puțin...