Experții au descoperit secretul fericirii. Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii, care îți pot schimba viața pentru totdeauna
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă vrei să ieși din rutina unei relații sau pur și simplu vrei să înveți cum să-ți iubești partenerul într-un mod în care acesta să primească mai bine, s-ar putea să te întrebi: "Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?" Adevărul este că îndrăgostirea este adesea distractivă și ușoară, dar construirea și menținerea unei relații intime implică un efort conștient. Înțelegerea și chiar schimbarea modului în care vă arătați dragostea pentru a fi mai în concordanță cu cele cinci limbaje ale iubirii vă poate îmbunătăți relația, ajutând la comunicare și la satisfacția generală.    

 

Ideea limbajelor iubirii a fost popularizată în 1992 de Gary Chapman, doctor în filosofie, în cartea sa de succes The 5 Love Languages: Secretul iubirii care durează. Cartea prezintă cele cinci moduri în care ne exprimăm și primim dragostea și este considerată a fi cheia unor relații sănătoase și fericite, conform Prevention.

După cum detaliază cartea, există diferite moduri de a exprima și de a primi dragoste, iar fiecare persoană apreciază anumite tipuri mai mult decât altele. La fel cum a vorbi în engleză cu o persoană care vorbește doar spaniola va stârni multă confuzie, a vorbi limba de dragoste greșită este o cale sigură de a vă pierde intențiile în traducere.

Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?

Serviciile

Acesta este un limbaj de dragoste "în care acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele", explică Meunier. "Deci, practic, serviciile au legătură cu cât de bine are cineva grijă de nevoile fizice și de mediu ale partenerului său". O persoană care se identifică cu acest limbaj de dragoste apreciază să i se arate prin acțiunile partenerului său cât de mult este îngrijit.

Unele dintre aceste acțiuni includ, de obicei, "să le iei ceva din farfurie sau să te abați din drumul tău pentru a face ceva pentru ei", adaugă Turner. Exemplele constau în treburi casnice, ducerea copiilor la școală în timpul unei dimineți aglomerate, ridicarea curățătoriei la uscat - "orice lucru care poate fi pus în practică, mesajul fiind: "Îmi pasă de tine"", explică Turner, conform aceleiași surse.

Primirea cadourilor

Pentru cei al căror limbaj al iubirii este primirea de cadouri, aceștia se simt cel mai special atunci când primesc o "reprezentare fizică sinceră a cât de mult te iubește o persoană", explică Meunier. Uneori poate fi confundat ca fiind materialist, dar aici contează cu adevărat gândul. La urma urmei, este vorba mai mult despre semnificația cadoului și nu despre eticheta de preț, adaugă Turner. "Este vorba despre faptul că cadoul este un simbol al cât de bine te cunosc, cât de mult te plac și te ascult".

Cadourile pot fi lucruri mici, cum ar fi flori sau bomboane, sau lucruri mai mari, cum ar fi bijuterii de lux sau o mașină. La sfârșitul zilei, "a oferi cadouri înseamnă să-ți demonstrezi cu adevărat dragostea pentru cineva oferindu-i ceva ce știi că ar aprecia", explică Meunier.

Timp de calitate

Timpul de calitate se referă la "concentrarea neîntreruptă sau la timpul petrecut împreună, fără distrageri", explică Turner. "Este vorba despre a prioritiza acel timp petrecut împreună" și de a acorda cu adevărat atenția partenerului tău, de a te conecta la nivel emoțional, de a asculta în mod activ și de a fi implicat.

Este adesea util să planificați aceste instanțe de timp de calitate. Turner sugerează să setați o invitație în calendar pentru partenerul dvs. sau să includeți acest timp în programul dvs. săptămânal. Poate fi orice, de la ieșiri la cină în oraș, la o seară de jocuri, la vizionarea unui film împreună.

Cuvinte de afirmare

"Un mod de a defini [cuvintele de afirmare] ar fi cuvintele de apreciere sau cuvintele de laudă", explică Muenier. Este vorba de orice fel de comunicare verbală, sau chiar scrisă, care îi arată partenerului tău cât de mult este iubit și de ce. "Gândiți-vă cum să oferiți cuiva cuvinte de afirmare care se referă la ființa sa... care au legătură cu calitățile personale pe care le aduce această persoană: cât de generoasă este, cât de bună este, cât de inteligentă este, cât de flexibilă este, cât de blândă, bună sau plină de compasiune este", notează Meunier.

Turner sugerează să le lăsați bilețele pentru ei în geanta de la serviciu, să le oferiți felicitări grijulii "doar pentru că" și să vă faceți timp să recunoașteți verbal lucrurile pentru care sunteți recunoscător la partenerul dvs. și lucrurile pe care le iubiți la el.

Atingerea fizică

Dacă vă simțiți confortabil, iubit și în siguranță atunci când sunteți conectat fizic cu partenerul dvs., atunci atingerea fizică ar putea fi limbajul dvs. primar de dragoste. Este vorba despre "a-ți folosi corpul pentru a-ți exprima conexiunea și dragostea", explică Turner.

Acțiunile includ lucruri dincolo de intimitatea sexuală, cum ar fi să faci un efort activ de a te ține de mână, de a îmbrățișa, de a săruta, de a te îmbrățișa, de a te îmbrățișa, de a te cuibări pe canapea, de a face un masaj sau orice altceva de care tu și partenerul tău vă bucurați în ceea ce privește atingerea fizică. Meunier avertizează că atingerea fizică poate fi uneori "riscantă", deși, în sensul că, pentru ca aceasta să fie bine primită, "trebuie să fie adecvată, trebuie să fie oportună și trebuie să fie de o intensitate și de un tip pe care partenerul tău îl place și îl apreciază".

Testul limbajului dragostei: Care este limba ta de dragoste?

Pentru a-ți da seama care este limbajul tău de dragoste, vei dori să te întrebi despre lucrurile care sunt importante pentru tine și despre lucrurile care te fac să te simți cel mai apreciat, valorizat și iubit. Poate că a-ți auzi partenerul spunându-ți "Te iubesc" te face să te simți mai bine decât atunci când partenerul tău te surprinde cu cadouri sau invers. Aflați despre fiecare dintre limbajele iubirii și vedeți ce vi se pare că este ceea ce apreciați cel mai mult - și ce nu vă interesează în mod deosebit.

De asemenea, poate fi util să înțelegeți: "De ce contează atât de mult pentru mine, în primul rând?". explică Turner. "Pentru mulți oameni, ceea ce prețuiesc cel mai mult, ceea ce îi face să se simtă cel mai iubiți, este ceva ce probabil le-a lipsit cu mult timp în urmă, crescând în copilărie." Poate că nu ai primit multe îmbrățișări în copilărie, așa că atingerea fizică a devenit astăzi un limbaj de dragoste primar pentru tine. Același lucru poate fi valabil și pentru partenerul tău.

Meunier sugerează să aveți conversații deschise și sincere cu partenerul dvs. întrebându-l: "Care este cel mai bun mod în care îți pot arăta dragostea și aprecierea mea?", spune ea. Și, de obicei, partenerul tău va putea să-ți dea câteva exemple concrete care se vor încadra probabil în unul sau două dintre limbajele iubirii.

Beneficiile înțelegerii limbajelor iubirii

Înțelegerea și punerea în aplicare a limbajelor iubirii în relația ta ajută la garantarea faptului că tu și partenerul tău "vă veți simți mai satisfăcuți în relație", explică Meunier, conform sursei citate.

Așadar, dacă ambele persoane își înțeleg propriul limbaj al iubirii și limbajul iubirii partenerului lor, se vor "simți mai îngrijiți și mai satisfăcuți, deoarece vor vedea modul în care partenerul lor își arată dragostea și vor aprecia acest lucru", explică Meunier. "Și apoi vor vedea modul în care partenerii lor [se vor întinde] pentru a le arăta dragostea așa cum vor ei să li se arate dragostea. Și vor aprecia asta și mai mult".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Cristina Nacar
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: fericire  iubire  relatii 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel