“Human” - Expoziție a pictoriței Irina Cristescu la Galeria Galateca
Data actualizării:
Data publicării:
Joi, 17 noiembrie, la ora 18:30, la Galeria Galateca din București are loc vernisajul „Human”, semnat de pictorița Irina Cristescu.

Human reunește o serie de lucrări figurative realizate în ultimii ani, ce sondează emoții diverse descoperite în călătoria de explorare a artistei Irina Cristescu.Este despre “a fi blând și onest cu noi înșine, despre a îmbrățișa omenescul, a da sens trecutului și a descoperii perspective diferite. Speranță, tristețe, bucurie, îngrijorare, frică, neputință, dorință, iubire, zbor.” (Irina Cristescu).


Selecția curatorială marchează încheierea unei etape de expresie estetică și începerea unui nou drum în exprimarea artistei, dar și o aprofundare, o continuare a temei recurente din creația sa, explorarea naturii umane, în toată complexitatea. Portretele Irinei sunt paradoxale, exprimând concomitent o luptă de a rămâne autentic și aliniat cu sinele propriu, într-o societate ce etichetează, încapsulează și impune auto-limitări, dar și o bucurie de a regăsi în culoare și atenția pentru detaliu un mijloc de expresie direct, ce transcede și acționează asupra privitorului prin pârghii ale pshologiei umane universal valabile.Expoziția prezintă o multi-fațetare a oglindirii, a stratificărilor și segmentărilor nealiniate. Transformă personajele sale în niște ființe abstractizate, niște măști ce îngroapă adânc autenticitatea, esența și ceea ce simțim cu toată ființa noastră.

 


H.D. Hartmann, despre vernisajul Irinei Cristescu

„Acum luni de zile, scriam cu pana bărbatului încovoiat de grijile iubirii căutate și regăsite că Irina Cristescu va reașeza simeza universului ei interior într-o nouă lume de armonie și culoare. Abia așteptam a doua expoziție a artistei, care să confirme sau să infirme senzația că este un pictor demn de înaltă și contemporană galerie națională.


Iată că, într-o toamnă de Joi, de dinaintea răsplătitei Vineri (Noiembrie 17, Galeria Galateca, ora 18:30) , artista ne pregătește surpriza. Ne invită să devenim din nou lacomi după umanul dintre noi. Căci dacă dragostea dintâi am regăsit-o în prima sa expoziție de lumină, explozie nu alta, dilatare a unui atom care ne-a condus pe fiecare spre iubirea cea imaginată în adâncul ascuns al sufletului, acum ne ducem spre umanul de pe pământ, definit prin panelul artistei.HUMAN se intitulează noua aventură!

Deja mă imaginez scormonind atent, devorând și respirând umanul propus de Irina Cristescu (de ce în limba engleză probabil o sa aflăm la vernisaj). Artista, deci, sublimați de devoțiunea artisitică, ne obligă să revenim la dânsa. Ne atrage cu forța tinereții sale mature și virile în căutarea diurnă a marilor răspunsuri.

Ca și marii artiști de odinioară, ea dorește să ne propună o nouă formulă de mix astral. Căci umanul fără cosmogonie nu poate fi nici divin, dară mite pământean. Dacă nu cumva, Irina, prin cunoscuta-i tehnologică preoție a transformării mediumului creativ, ne propune doar o continuare a primei sale expoziții. Nu știu, dar am o curiozitate de a afla egală cu forța primei sale explozii.

Abia aștept să scrutez misiunea artistei și menirea spre care ne îndreaptă. Dacă prima dată, atunci când lumina a invadat sălile întunecate ale Parlamentului României, am lăudat curajul Irinei de a ne străpunge cu lumina oglinzii (tocmai oglinda ce a definit Versailles sub Regele Soare), acum HUMAN va sta sigur sub microscopul necruțător al criticului arțăgos și lăudăros din mine, strict companion al colecției de picturi ultra conservatoare de pe pereții casei mele. Căci neastâmpărat voi colinda culorile și mediumul prin care Irina Cristescu mă va conduce.

La Galeria Galateca, Joi 17 Noiembrie, la ora 18:30, ne dăm întâlnire cu toții, iubitori de artă și calitate, pentru a vedea, imagina și înțelege umanul imaginat de Irina Cristescu”, a transmis H.D. Hartmann, potrivit DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: expozitie  human  irina cristescu  pictorita  vernisaj 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai




pixel