“Human” - Expoziție a pictoriței Irina Cristescu la Galeria Galateca
Joi, 17 noiembrie, la ora 18:30, la Galeria Galateca din București are loc vernisajul „Human”, semnat de pictorița Irina Cristescu.

Human reunește o serie de lucrări figurative realizate în ultimii ani, ce sondează emoții diverse descoperite în călătoria de explorare a artistei Irina Cristescu.Este despre “a fi blând și onest cu noi înșine, despre a îmbrățișa omenescul, a da sens trecutului și a descoperii perspective diferite. Speranță, tristețe, bucurie, îngrijorare, frică, neputință, dorință, iubire, zbor.” (Irina Cristescu).


Selecția curatorială marchează încheierea unei etape de expresie estetică și începerea unui nou drum în exprimarea artistei, dar și o aprofundare, o continuare a temei recurente din creația sa, explorarea naturii umane, în toată complexitatea. Portretele Irinei sunt paradoxale, exprimând concomitent o luptă de a rămâne autentic și aliniat cu sinele propriu, într-o societate ce etichetează, încapsulează și impune auto-limitări, dar și o bucurie de a regăsi în culoare și atenția pentru detaliu un mijloc de expresie direct, ce transcede și acționează asupra privitorului prin pârghii ale pshologiei umane universal valabile.Expoziția prezintă o multi-fațetare a oglindirii, a stratificărilor și segmentărilor nealiniate. Transformă personajele sale în niște ființe abstractizate, niște măști ce îngroapă adânc autenticitatea, esența și ceea ce simțim cu toată ființa noastră.

 


H.D. Hartmann, despre vernisajul Irinei Cristescu

„Acum luni de zile, scriam cu pana bărbatului încovoiat de grijile iubirii căutate și regăsite că Irina Cristescu va reașeza simeza universului ei interior într-o nouă lume de armonie și culoare. Abia așteptam a doua expoziție a artistei, care să confirme sau să infirme senzația că este un pictor demn de înaltă și contemporană galerie națională.


Iată că, într-o toamnă de Joi, de dinaintea răsplătitei Vineri (Noiembrie 17, Galeria Galateca, ora 18:30) , artista ne pregătește surpriza. Ne invită să devenim din nou lacomi după umanul dintre noi. Căci dacă dragostea dintâi am regăsit-o în prima sa expoziție de lumină, explozie nu alta, dilatare a unui atom care ne-a condus pe fiecare spre iubirea cea imaginată în adâncul ascuns al sufletului, acum ne ducem spre umanul de pe pământ, definit prin panelul artistei.HUMAN se intitulează noua aventură!

Deja mă imaginez scormonind atent, devorând și respirând umanul propus de Irina Cristescu (de ce în limba engleză probabil o sa aflăm la vernisaj). Artista, deci, sublimați de devoțiunea artisitică, ne obligă să revenim la dânsa. Ne atrage cu forța tinereții sale mature și virile în căutarea diurnă a marilor răspunsuri.

Ca și marii artiști de odinioară, ea dorește să ne propună o nouă formulă de mix astral. Căci umanul fără cosmogonie nu poate fi nici divin, dară mite pământean. Dacă nu cumva, Irina, prin cunoscuta-i tehnologică preoție a transformării mediumului creativ, ne propune doar o continuare a primei sale expoziții. Nu știu, dar am o curiozitate de a afla egală cu forța primei sale explozii.

Abia aștept să scrutez misiunea artistei și menirea spre care ne îndreaptă. Dacă prima dată, atunci când lumina a invadat sălile întunecate ale Parlamentului României, am lăudat curajul Irinei de a ne străpunge cu lumina oglinzii (tocmai oglinda ce a definit Versailles sub Regele Soare), acum HUMAN va sta sigur sub microscopul necruțător al criticului arțăgos și lăudăros din mine, strict companion al colecției de picturi ultra conservatoare de pe pereții casei mele. Căci neastâmpărat voi colinda culorile și mediumul prin care Irina Cristescu mă va conduce.

La Galeria Galateca, Joi 17 Noiembrie, la ora 18:30, ne dăm întâlnire cu toții, iubitori de artă și calitate, pentru a vedea, imagina și înțelege umanul imaginat de Irina Cristescu”, a transmis H.D. Hartmann, potrivit DC News. 

Data: 16 noi 2022, 15:33
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: expozitie  human  irina cristescu  pictorita  vernisaj 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...