Lumea bucătăriei tradiționale grecești, explorată în România: „În gastronomie nu este vorba de supraviețuire”
Data actualizării:
Data publicării:
A avut loc un eveniment cultural, care ne-a purtat printr-o călătorie epicuriană fascinantă în lumea gastronomiei grecești tradiționale, constând într-un spectacol culinar live, cu sesiuni de Masterclass, susținute de chefi din trei regiuni ale Greciei.

Miercuri, 15 mai, pasionații de gastronomie și cultură au avut privilegiul să participe la un eveniment cultural remarcabil, organizat de Organizația Națională de Turism a Greciei și BILANCIA, sub egida Ambasadei Greciei. Acest eveniment a reprezentat o călătorie epicuriană în lumea gastronomiei tradiționale grecești, dezvăluind toate particularitățile sale și bogăția culturală ce îi este asociată.

Te-ar putea interesa și: România, pe locul 16 în lume ca „Cea mai bună mâncare gătită”. Care este preparatul mult iubit

Prin intermediul unui spectacol culinar live, susținute de chefi din trei regiuni ale Greciei, participanții au avut ocazia să exploreze adevărata inimă gastronomică a Greciei. Olympus Riviera, regiunea Pieria, Regiunea Thesalia (Muntele Pelion) și Regiunea Mării Egee de Nord (Lesvos) au fost cele trei destinații care au fost aduse la lumină în cadrul acestui eveniment, fiecare dintre ele fiind cunoscute pentru tradițiile lor culinare distincte și pentru deliciile locale.

Chefii au împărtășit secrete și tehnici culinare tradiționale cu participanții. De la preparatele din pește proaspăt și fructele de mare ale Mării Egee de Nord, la mâncărurile rustice și autentice din regiunea Thesalia și până la specialitățile mediteraneene din Olympus Riviera, participanții au avut ocazia să se bucure de o varietate impresionantă de arome și gusturi.

Ce este gastronomia

Înainte de a începe reprezentația culinară, unul dintre chefi a luat cuvântul și a vorbit despre istoria Greciei, din punct de vedere culinar, menționând cum gastér, din Gastronomie, înseamnă „stomac”, iar nomos reprezintă „lege”. Astfel, această ramură culinară s-a creat din dorința de a duce gătitul la un nivel înalt, altul decât se presupune că este într-o bucătărie dintr-o casă obișnuită. 

În cadrul școlilor de gastronomie se predau, la acea vreme, și astronomia, arhitectura și alte științe care aveau nevoie de un simț artistic. Chefii, în acea perioadă, adică începuturile secolului al V-lea, erau cunoscuți în întreaga lume. Dacă i-am corela în ziua de astăzi, am putea spune că erau chiar niște vedete sau influencerii acelor vremuri apuse. 

Unul dintre cele mai interesante lucruri care se practicau atunci, era faptul că, atunci când un chef realiza un preparat inedit, nemaiîntâlnit în acele zile, el avea dreptul să îl realizeze timp de un an, nimeni altcineva nu avea permisiunea de a-l reface. 

„În gastronomie, nu este vorba de supraviețuire”

Unul dintre chefi a rostit următoarele cuvinte: „În gastronomie, nu este vorba de supraviețuire”, sugerând că acest domeniu a luat naștere din nevoia de a realiza o diferență între gătitul acasă și gătitul la nivel de artă, între gătit și gastronomie, gastronomie care, așa cum spune acesta: „Este o plăcere. Produce și sentimente și aceasta este ceea ce ne rămâne după experiența mâncatului”.

Te-ar putea interesa și. „Consumul de zahăr exagerat duce la diverse tipuri de cancere”. Dr. Mihail: „Toate studiile spun în unanimitate asta”

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Aperitivele

Aperitivele au constat în brânzeturi proaspete (feta, de exempu), mezeluri, pește afumat, pastă de măsline și de brânză și 3 băuturi specifice Greciei: Ouzo, tsipouro și un suc de cireșe caracteristic.

Chefii au menționat că acesta este obiceiul pe meleagurile grecești: aperitivul se servește întotdeauna cu un pahar de ouzo.

Ce alte preparate au ieșit în evidență

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

De la sărmăluțe în foi de ceapă, la Spetsofai și o plăcintă bazată pe dovlecei și brânză, toate aceste preparate au impresionat prin ingeniozitatea tehnicilor aplicate, dar și a aromelor caracteristice zonei mediteraneene.

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Desertul a constat într-o plăcintă foarte însiropată, dulce și bogată în nuci, așa cum se obișnuiește la greci, din belșug.

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Unul dintre preparatele pe care nu le întâlnim la noi în țară este și acesta, care este, cum spun ei „un fel de risotto cu trahana”, specific zonei Thesalia, care mai este denumită și „Tărâmul Zeilor”. 

Evenimentul, organizat de Organizația Națională de Turism a Greciei și BILANCIA, sub egida Ambasadei Greciei, a reprezentat o oportunitate pentru participanți de a se imersa în lumea gastronomiei și culturii grecești tradiționale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Adriana Bahmuțeanu își dorește să se împace cu Silviu Prigoană: „Mă rog de el cu cerul și cu pământul. L-am iubit foarte mult”

Captură video: TikTok/Betty Salam

Betty Salam a confirmat că s-a despărțit de soțul ei, Cătălin Vișănescu. Ce spune despre relația cu Iuly Neamțu

Adriana Bahmuțeanu și iubitul ei, foto Facebook

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan și-au spus „adio”, după 1 an și 3 luni de căsnicie. Adevăratul motiv al despărțirii: „Am decis să punem punct aici relației”

Youtube / Dan Ciotoi, Podcast Damian Drăghici

Vedeta care ar fi stat în spatele decăderii trupei Generic. Dan Ciotoi face dezvăluiri uimitoare: „Eram interziși peste tot”

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

Oana Lis, motivul neștiut pentru care nu a avut copii cu Viorel Lis: „El a insistat foarte mult. S-a pus în genunchi și m-a rugat”

Cătălin Bordea, captură video Youtube Bordea Stand Up Comedy Official

Cătălin Bordea are o nouă iubită, la un an de la divorțul de fosta soție, Livia. Cine este tânăra pe care a sărutat-o pasional în public

Captură video: Instagram/antenaplay.ro

Cristina și Andrei Rotaru s-au despărțit? Avem dovada că în urmă cu o lună singurul cuplu căsătorit de la Insula Iubirii era împreună / Foto

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 15 - 21 iulie. Zodia care va avea parte de o schimbare majoră în plan relațional

Instagram / Selly

Selly, reacție inedită la TV! Ce spune despre ultimele acuzații din partea publicului român: Am văzut persoane care au ajuns prăjite

Sursa foto: Ianis Gahi, captură TV/ PROTV

Nunta anului a atras toate privirile românilor. Cu ce au fost îmbrăcați Ianis și Elena Hagi în cea mai importantă zi din viața lor

Sursă foto: Babasha/Instagram

Babasha și-a oficializat relația! Cine este și cu ce se ocupă tânăra care i-a furat inima artistului: „Acum știu ce înseamnă cu adevărat să fii fericit şi iubit!” / Foto




pixel