Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Academicienii au petrecut ani de zile investigând de ce unele melodii dau oamenilor acei "fiori", de obicei descriși ca o senzație plăcută de furnicături sau piele de găină.
În timp ce ascultăm muzică, mintea noastră se grăbește să își imagineze ce urmează, iar fiorii vin atunci când previziunile noastre sunt complet greșite. Poate că dinamica se schimbă în mod neașteptat sau un instrument surprinzător se strecoară în amestec. O altă posibilitate este că persoanele cărora li se face pielea de găină au mai multe conexiuni între sistemele auditive și de recompensă din creier. Unii oameni de știință au propus că persoanele care sunt mai empatice sunt mai predispuse să experimenteze fiori din cauza contagiunii emoționale.
Cercetări recente conduse de Rémi de Fleurian, doctorand în laboratorul de cunoaștere a muzicii de la Universitatea Queen Mary din Londra, susțin o altă constatare comună: Cântecele care declanșează fiori - sau "piele de găină" pentru oamenii de știință - sunt de obicei cele triste. Cu toate acestea, ceea ce a fost poate mai interesant în legătură cu cea mai nouă lucrare a lui de Fleurian este modul în care a fost realizată.
"O mulțime de lucrări anterioare au fost fie complet teoretice, fie bazate pe studii care au fost efectuate pe un grup mic de participanți", explică el, dar lucrarea sa arată că "se poate face o muncă similară și se pot obține rezultate similare cu o muncă care este în întregime computațională".
Pielea de găină tinde să vină de la muzica "sofisticată"
Fleurian și coautorul său, Marcus Pearce, lector superior de percepție muzicală la aceeași universitate, au analizat studiile publicate și au întocmit o listă de peste 700 de melodii care au fost identificate ca fiind generatoare de fiori. Apoi, folosind date de pe Spotify, au comparat fiecare melodie cu o altă piesă a aceluiași artist care era aproximativ egală ca durată și popularitate. Apoi, au comparat cele două piese muzicale, analizând mai multe caracteristici, inclusiv starea de spirit transmisă de fiecare cântec.
Melodiile triste produc fiori
În cele din urmă, din datele obținute au reieșit anumite caracteristici ale muzicii care provoacă fiori. În medie, acestea erau "mai triste, mai lente, mai puțin intense și mai instrumentale decât piesele potrivite". Un cântec care provoacă fiori a purtat marca "muzicii sofisticate", așa cum o numesc cercetătorii muzicali. Aici, sofisticarea înseamnă "relaxare, liniște, non-dansantă, lentă, neelectrică și instrumentală", după cum explică aceștia în lucrarea publicată de revista i-Perception.
Ca un produs secundar al studiului, de Fleurian și Pearce au realizat o listă de melodii epice pentru cei care caută fiori. Aceasta include piesele emoționante la care te-ai aștepta, precum "Purple Rain" a lui Prince, "Back to Black" a lui Amy Winehouse și câteva versiuni ale piesei "Hallelujah" a lui Leonard Cohen, dar și ceva techno, partituri ale unor lucrări de Rachmaninoff și Mahler și piese ale unor artiști mai obscuri.
Iată un playlist Spotify cu aproape toate piesele din colecția "chills" a lui de Fleurian.
The only scientifically validated Spotify playlist is this one via @aavincent95: https://t.co/IYAOLi8h0I
— Ethan Mollick (@emollick) October 3, 2021
It consists of 204 songs (out of 723) that give people chills from this paper studying why some music makes us feel that way. Full list of songs: https://t.co/1MA5z55V6Z pic.twitter.com/xEiaCWza4A
De Fleurian oferă o singură avertizare pentru oricine o ascultă: Unii oameni raportează fiori atunci când un cântec are o legătură personală, spune el, ceea ce înseamnă că orice cântec are potențialul de a produce fiori.
Melodiile din anii '80, '90 și '00 - inclusiv lucrările lui Death Cab For Cutie, Bon Iver și o mulțime de Radiohead (nu doar "Creep") - par să emoționeze foarte mult auditoriul. Acest lucru reflectă epoca în care oamenii de știință au efectuat o avalanșă de cercetări despre „pielea de găină”, spune de Fleurian. Una dintre lucrările sale viitoare va include piese mai recente, cum ar fi "Runaway" de Kayne West, "Loud Places" de Jamie xx și "Ride" de Lana Del Rey.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: fiori melodii muzica piele de gaina purple rain spotify