Andreea Bănică, mărturisiri despre relația cu copiii săi: „Nu ai cum să fii prieten cu copilul tău”
Mihaela Bilic a fost invitată în cadrul emisiunii "Vorbește Lumea", unde a oferit câteva sfaturi prețioase despre alimentele expirate. Chiar dacă majoritatea oamenilor tind să asocieze data de valabilitate cu faptul că acel produs se va strica, nutriționistul spune că acest lucru este fals, cel puțin în cazul anumitor alimente. Așadar, Mihaela Bilic spune mai degrabă să ne ghidăm după gust și miros, și să nu ne mai lăsăm intimidați de data scrisă pe ambalaj, de către producător.
"Nu sunt lucruri care să ne pune viața în pericol. Noi avem acolo, pe produsele alimentare, două tipuri de exprimări: "Expiră la", care în capul nostru, duce automat la "S-a stricat", deci în momentul în care a expirat, înseamnă că este stricat. Și mai avem un tip de specificație, care spune "A se consuma înainte de..." Aceasta este de fapt o recomandare corectă, care să ne mai lase și pe noi ca oameni să ne folosim simțurile. Din punctul de vedere al producătorului, tot ce înseamnă gust, consistență, aspect o să fie top. Asta nu înseamnă că după ce a depășit acel termen lucrurile sunt periculoase pentru sănătate, ci mai degrabă se poate pierde din proprietățile pe care ei le consideră a fi importante. Dar aici este o chestiune de gust.", a declarat Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Vorbește Lumea, de pe Pro TV.
Chiar dacă cea mai mare parte dintre oameni sunt mai atenți, când vine vorba de data de valabilitate, la produsele lactate, aceasta spune că nu este cazul nici aici.
"De exemplu, există niște bacterii, care, puse în lapte, duc la un produs un pic mai acid și există altă combinație de culturi care duc la un iaurt un pic mai dulceag. Eu mi-am selectat produsele care sunt un pic mai acide, mai acrișoare. Asta se întâmplă inclusiv cu iaurtul după ce a expirat. Acele bacterii fermentează în continuare și duc la un gust un pic mai alert. Mai putem consuma iaurturile după ce expiră cel puțin trei săptămâni. În străinătate există un brand mare care a decis să elimine de tot data expirării și să lase consumatorul să își folosească simțurile. Tu ca consumator poți să fii așa relaxat că nu se strică.", a continuat nutriționistul.
Nici ouăle nu fac o excepție de la această regulă, spune Mihaela Bilic.
"Și la ouă e o poveste frumoasă. Gândiți-vă cu ce ouă făcea bunica cozonacii de Crăciun. Erau ouă care erau din octombrie și apoi ținute în cămară și păstrate cu un bilețel. Altfel nu aveai cum să ai ouă la cozonac. Asta însemna cel puțin un interval de 3 luni. Oul stricat nu ai cum să-l confunzi. Când îl spargi în tigaie, dacă este mai vechi, se lichefiază albușul, dar asta nu înseamnă că este stricat.", a mai dezvăluit ea.
"La capitolul carne proaspătă, pește, lucrurile sunt în cealaltă extremă, adică sunt perisabile. Ele trebuiesc ținute la rece și trebuie să folosim termenul de garanție. Dar și aici trebuie să vă folosiți mirosul, pentru că el este peste gust, nu te înșeală niciodată. Șunca fiartă, parizerul, tot ce înseamnă mezeluri, sunt perisabile, nu trebuie depășit termenul, în schimb, mezelurile crud uscate: afumăturile, pastrama, salamurile de Sibiu, jambonul, chiar dacă au mucegai, ele se curăță și se pot mânca în siguranță.
Cel mai ridicol legat de termenul de garanție sunt termenele legate de produsele făinoase. Făina, mălaiul, orezul, pastele, când vreodată ele sunt expirate și de aruncat? La fel cu biscuiții și produsele ambalate. În cel mai rău caz, se poate ca grăsimea din interior să râncezească. Dacă ai mâncat un biscuite vechi îl simți, dar e departe de a fi stricat.", a mai recomandat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: mihaela bilic produse expirate
Anca Hâncu, doctor în...