Motivul pentru care îți plac sau urâști FILMELE de GROAZĂ. Explicațiile psihologului
Data publicării:
Ce înseamnă dacă iubești sau urăști filmele de groază? Un psiholog explică motivul pentru care suntem atrași de atfel de producții cinematografice. 

Pentru unii dintre noi, nimic nu se compară cu un film de groază bun. Știm că nu este adevărat, desigur, și poate de aceea ne poate da o senzație atât de eliberatoare: Putem să ne expunem la cea mai întunecată și înfricoșătoare latură a naturii umane, fără să ne temem efectiv de rău sau de vinovăție. 

Dar totuși, de ce ne-ar plăcea asta? Și ce spune despre noi dacă iubim sau urâm filmele de groază? 

„Fiecare persoană și fiecare situație este diferită, desigur, dar, în calitate de psiholog clinician, am câteva gânduri cu privire la motivele potențiale pentru care unii dintre noi adoră să se sperie de moarte la un film de groază”, explică psihologul Chloe Carmichae pentru Mindbodygreen. 

 

1. Ne captează atenția

Pentru aceia dintre noi care au o capacitate ridicată de disociere psihologică - care se leagă de capacitatea de "suspendare a neîncrederii" care ne permite să ne pierdem într-o carte sau într-un film - filmele de groază pot pune o stăpânire extremă pe atenția noastră.

Pentru acele câteva ore, experimentăm aceeași  concentrare mentală și fizică pe care Mama Natură ne-o oferă pentru a face față amenințărilor reale. Această senzație de acaparare a atenției aproape că ne obligă să luăm o pauză de la orice griji sau preocupări cotidiene care ne-ar putea roade altfel. 

Pe de altă parte, dacă capacitatea noastră de disociere și de absorbție este extrem de mare, s-ar putea ca filmele de groază să ni se pară prea stimulante - mai ales dacă ne gândim în continuare la ele și ne simțim cu adevărat temători zile în șir, de câte ori ne aflăm în întuneric, singuri sau orice alt "cârlig" din filmul de groază.


2. Ne excită

Filmele de groază ne amplifică corpul cu senzații tari de inimă și cu respirația întretăiată, ceea ce ne pregătește de fapt pentru excitare sexuală. De fapt, circuitele neurologice care ne fac să tremurăm și să transpirăm de frică se suprapun cu circuitele neurologice și corporale care se activează atunci când tremurăm și transpirăm de excitare sexuală. 

Acesta este, probabil, motivul pentru care filmele de groază sunt adesea o alegere populară pentru o seară de întâlnire romantică: Ele ne accelerează sistemul de excitare exact atunci când suntem în situația perfectă pentru a sări în brațele pregătite ale partenerului nostru, care probabil se simte la fel de stimulat. 

3. Ele fac ca explorarea să fie sigură

Filmele de groază sunt o modalitate sigură de a satisface "partea întunecată" a naturii umane, ca parte a unei apărări psihologice numite "sublimare" - în care găsim ieșiri acceptabile din punct de vedere social pentru laturi ale noastre care ar fi tabu dacă ar fi exprimate într-o manieră brută, nefiltrată.


Acest lucru este de fapt considerat un lucru foarte sănătos: De exemplu, psihanaliștii speculează uneori că medicii chirurgi pot sublima impulsurile violente inconștiente prin procesul social acceptabil (și extrem de util!) de a tăia oameni pe masa de operație; sau că un boxer în ringul de campionat a găsit o modalitate social acceptabilă pentru violență. 

Filmele de groază pot face acest lucru pentru noi la o scară mult mai mică, mai blândă: Ele sunt o modalitate acceptabilă din punct de vedere social, benignă, prin care putem experimenta mental cu părțile noastre întunecate. Aceste filme ne oferă, de asemenea, șansa de a face acest lucru în legătură cu prietenii și familia, ceea ce poate crea o reasigurare liniștitoare că acest aspect al nostru este de fapt destul de "normal" și inofensiv.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: filme  frica  groaza  horror  psiholog  teama 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel