Pictorița Irina Cristescu, dialog cu profesorul Ioan Sbârciu: „Nici nu aș putea trăi fără pictură” / EXCLUSIV
Pictorița Irina Cristescu vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre expoziția pe care a avut-o în cadrul Târgului Internațional de Artă Contemporană București - MoBU. Renumita artistă și-a expus lucrările alături de mentorul său: celebrul artist și profesor clujean, Ioan Sbârciu. 

Cele mai recente lucrări create de  Irina Cristescu au putut fi admirate la MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană București, desfășurat în perioada 19-28 mai 2023. În această serie de lucrări, artista a beneficiat de mentoratul celebrului artist și profesor clujean, Ioan Sbârciu.

14 lucrări în șase luni

Colecția de picturi a Irinei Cristescu a fost alcătuită dintr-un ansamblu captivant de lucrări care explorează complexitatea psihicului uman. Fiecare pictură oferă o perspectivă unică asupra unor teme diferite, precum anxietatea emoțională, influențele externe, trauma psihologică, autocunoașterea și eșecul comunicării. Această colecție folosește o varietate diversă de tehnici și medii pentru a crea adâncime și subtilitate, invitând astfel privitorul să reflecteze asupra propriei experiențe și emoții.

„În ultimele șase luni am reușit să fac 14 lucrări, dintre care 9 sunt expuse și prezente aici la Mobu. Este o serie în care am avut curajul să mă întind pe pânze mult mai largi și să mă folosesc de culori în a transmite mesajul. Vă invit pe toți să explorăm împreună  noua mea serie de tablouri”, a declarat Irina Cristescu pentru Spectacola. 


Pictorul Ioan Sbârciu: „M-am bucurat că am primit invitația aceasta și am organizat o expoziție împreună cu Irina Cristescu”

„E vorba de un târg, primul târg de amploarea aceasta în România. M-am bucurat că am primit invitația aceasta și am organizat o expoziție împreună cu Irina Cristescu. Separat, sunt două expoziții, dar în același spațiu. Este vorba despre pictură, fiecare cu temele sale. La mine este vorba despre câteva povești despre diverse experiențe sau trăiri pe care le-am avut. În cele două lucrări care se văd aici este vorba despre o temă pe care am lucrat-o mult, e despre pădure și dintr-o serie de păduri...aici este vorba despre două nocturne. Am și alte teme, două lucrări sunt despre „Satul Uitat”, în alte două lucrări este vorba despre Don Quijote. Am un ciclu destul de mare de lucrări pe tema aceasta și atunci când cred că pot să, sau fiind nevoit să lucrez pe această temă, o fac cu plăcere de fiecare dată. Am alte două lucrări care sunt inspirate dintr-o experiență de doi ani în două reprize, la hesaoir, un loc minunat pentru pictură, pe malul oceanului. Despre aceste teme e vorba în această expoziție”, a explicat și pictorul Ioan Sbârciu. 

Profesorul Ioan Sbârciu- o somitate în lumea artei

În continuare, pictorița Irina Cristescu a realizat o scurtă incursiune în universul lucrărilor sale, în compania mentorului său, pictorul Ioan Sbârciu, discutând împreună despre  procesul artistic. 

Irina Cristescu: Sunt alături de profesorul și artistul Ioan Sbârciu care este o somitate din lumea artei în România, care a clădit foarte multe pentru țară, și nu doar în România, ci și în afară. Am avut marea oportunitate ca domnul Sbârciu să-mi devină și mentor în ultimele șase luni și m-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să lucrez alături de dânsul. 


Iaon Sbârciu: Trebuie să spun, am o mare experiență dacă mă gândesc la cei 50 de ani de învățământ și mi-au trecut sute de elevi și studenți. Mă bucur când descopăr pe cineva care are pasiune și dorește să lucreze și care este hotărât să nu cedeze indiferent de obstacole pentru a-și urma calea. Irina Cristescu este un asemenea caz. Recunosc, probabil de asta a auzit de mine sau de calitățile mele de profesor. Eu sunt în primul rând artist și am încercat să nu las pictura în defavoarea învățământului și nici invers, le-am îmbinat. Mă bucur când descopăr tineri care au o voință foarte mare și hotărâtă de a picta și de a crea. Mai mult, sigur, fiecare cu experiența lui, chiar dacă este foarte tânără, Irina are o istorie personală complicată și complexă și poate,sigur, dacă are încredere în ea, să ajungă acolo unde-și dorește și să ajungă o mare artistă. 

Irina Cristescu:  Vă mulțumesc din suflet domnule profesor, și eu apreciez foarte mult munca dumneavoastră și faptul că ați reușit să echilibrați că sunteți artist, pictor, dar și un pedagog atât de apreciat și atât de bun. Respect foarte mult acest lucru.


Ioan Sbârciu: Toată problema e să reușești să sacrifici. Îți creează foarte mare bucurie, nu ai cum s-o întâlnești în altă parte. Sigur, pentru mine toată problema este să fiu sănătos și să pot să lucrez în continuare, ca meseria noastră nu iese la pensie. Pictura poate e mai aproape de filosofie, cu cât ai mai multă experiență cu atât contează mai mult. De aceea, încerc să folosesc timpul cât pot de bine.

Tentă de romantism și mister


Irina Cristescu: Domnul Sbârciu are o tentă mare de romantism și mister în lucrările dumnealui. Acesta a și făcut o parte din „Pădurea de cenușă.”

Ioan Sbârciu:  Irina are foarte multă culoare și foarte multă îndrăzneală și cred că, dacă mi-am adus un mic aport, este tocmai asta, să-și dea drumul să lucreze sincer și exact ce este ea. Cred că o s-o ducă destul de departe dacă insistă. Toată problema e să nu abandoneze, să nu lase deoparte.

Irina Cristescu: Nici nu aș putea trăi fără pictură.

 

Puteți urmări întreaga discuție aici: 

 

Data: 30 mai 2023, 21:39
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Arta
Tagurile articolului: arta  expozitie  irina cristescu  mobu 2023  profesor ioan sbarciu 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...