Pictorița Irina Cristescu, dialog cu profesorul Ioan Sbârciu: „Nici nu aș putea trăi fără pictură” / EXCLUSIV
Data publicării:
Pictorița Irina Cristescu vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre expoziția pe care a avut-o în cadrul Târgului Internațional de Artă Contemporană București - MoBU. Renumita artistă și-a expus lucrările alături de mentorul său: celebrul artist și profesor clujean, Ioan Sbârciu. 

Cele mai recente lucrări create de  Irina Cristescu au putut fi admirate la MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană București, desfășurat în perioada 19-28 mai 2023. În această serie de lucrări, artista a beneficiat de mentoratul celebrului artist și profesor clujean, Ioan Sbârciu.

14 lucrări în șase luni

Colecția de picturi a Irinei Cristescu a fost alcătuită dintr-un ansamblu captivant de lucrări care explorează complexitatea psihicului uman. Fiecare pictură oferă o perspectivă unică asupra unor teme diferite, precum anxietatea emoțională, influențele externe, trauma psihologică, autocunoașterea și eșecul comunicării. Această colecție folosește o varietate diversă de tehnici și medii pentru a crea adâncime și subtilitate, invitând astfel privitorul să reflecteze asupra propriei experiențe și emoții.

„În ultimele șase luni am reușit să fac 14 lucrări, dintre care 9 sunt expuse și prezente aici la Mobu. Este o serie în care am avut curajul să mă întind pe pânze mult mai largi și să mă folosesc de culori în a transmite mesajul. Vă invit pe toți să explorăm împreună  noua mea serie de tablouri”, a declarat Irina Cristescu pentru Spectacola. 


Pictorul Ioan Sbârciu: „M-am bucurat că am primit invitația aceasta și am organizat o expoziție împreună cu Irina Cristescu”

„E vorba de un târg, primul târg de amploarea aceasta în România. M-am bucurat că am primit invitația aceasta și am organizat o expoziție împreună cu Irina Cristescu. Separat, sunt două expoziții, dar în același spațiu. Este vorba despre pictură, fiecare cu temele sale. La mine este vorba despre câteva povești despre diverse experiențe sau trăiri pe care le-am avut. În cele două lucrări care se văd aici este vorba despre o temă pe care am lucrat-o mult, e despre pădure și dintr-o serie de păduri...aici este vorba despre două nocturne. Am și alte teme, două lucrări sunt despre „Satul Uitat”, în alte două lucrări este vorba despre Don Quijote. Am un ciclu destul de mare de lucrări pe tema aceasta și atunci când cred că pot să, sau fiind nevoit să lucrez pe această temă, o fac cu plăcere de fiecare dată. Am alte două lucrări care sunt inspirate dintr-o experiență de doi ani în două reprize, la hesaoir, un loc minunat pentru pictură, pe malul oceanului. Despre aceste teme e vorba în această expoziție”, a explicat și pictorul Ioan Sbârciu. 

Profesorul Ioan Sbârciu- o somitate în lumea artei

În continuare, pictorița Irina Cristescu a realizat o scurtă incursiune în universul lucrărilor sale, în compania mentorului său, pictorul Ioan Sbârciu, discutând împreună despre  procesul artistic. 

Irina Cristescu: Sunt alături de profesorul și artistul Ioan Sbârciu care este o somitate din lumea artei în România, care a clădit foarte multe pentru țară, și nu doar în România, ci și în afară. Am avut marea oportunitate ca domnul Sbârciu să-mi devină și mentor în ultimele șase luni și m-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să lucrez alături de dânsul. 


Iaon Sbârciu: Trebuie să spun, am o mare experiență dacă mă gândesc la cei 50 de ani de învățământ și mi-au trecut sute de elevi și studenți. Mă bucur când descopăr pe cineva care are pasiune și dorește să lucreze și care este hotărât să nu cedeze indiferent de obstacole pentru a-și urma calea. Irina Cristescu este un asemenea caz. Recunosc, probabil de asta a auzit de mine sau de calitățile mele de profesor. Eu sunt în primul rând artist și am încercat să nu las pictura în defavoarea învățământului și nici invers, le-am îmbinat. Mă bucur când descopăr tineri care au o voință foarte mare și hotărâtă de a picta și de a crea. Mai mult, sigur, fiecare cu experiența lui, chiar dacă este foarte tânără, Irina are o istorie personală complicată și complexă și poate,sigur, dacă are încredere în ea, să ajungă acolo unde-și dorește și să ajungă o mare artistă. 

Irina Cristescu:  Vă mulțumesc din suflet domnule profesor, și eu apreciez foarte mult munca dumneavoastră și faptul că ați reușit să echilibrați că sunteți artist, pictor, dar și un pedagog atât de apreciat și atât de bun. Respect foarte mult acest lucru.


Ioan Sbârciu: Toată problema e să reușești să sacrifici. Îți creează foarte mare bucurie, nu ai cum s-o întâlnești în altă parte. Sigur, pentru mine toată problema este să fiu sănătos și să pot să lucrez în continuare, ca meseria noastră nu iese la pensie. Pictura poate e mai aproape de filosofie, cu cât ai mai multă experiență cu atât contează mai mult. De aceea, încerc să folosesc timpul cât pot de bine.

Tentă de romantism și mister


Irina Cristescu: Domnul Sbârciu are o tentă mare de romantism și mister în lucrările dumnealui. Acesta a și făcut o parte din „Pădurea de cenușă.”

Ioan Sbârciu:  Irina are foarte multă culoare și foarte multă îndrăzneală și cred că, dacă mi-am adus un mic aport, este tocmai asta, să-și dea drumul să lucreze sincer și exact ce este ea. Cred că o s-o ducă destul de departe dacă insistă. Toată problema e să nu abandoneze, să nu lase deoparte.

Irina Cristescu: Nici nu aș putea trăi fără pictură.

 

Puteți urmări întreaga discuție aici: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Arta
Tagurile articolului: arta  expozitie  irina cristescu  mobu 2023  profesor ioan sbarciu 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Tavi Colen a rupt tăcerea și a vorbit despre idila cu Gabriela Cristea. Reacția prezentatoarei Denise Rifai când a auzit răspunsul

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”
pixel