Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Cele mai recente lucrări create de Irina Cristescu au putut fi admirate la MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană București, desfășurat în perioada 19-28 mai 2023. În această serie de lucrări, artista a beneficiat de mentoratul celebrului artist și profesor clujean, Ioan Sbârciu.
Colecția de picturi a Irinei Cristescu a fost alcătuită dintr-un ansamblu captivant de lucrări care explorează complexitatea psihicului uman. Fiecare pictură oferă o perspectivă unică asupra unor teme diferite, precum anxietatea emoțională, influențele externe, trauma psihologică, autocunoașterea și eșecul comunicării. Această colecție folosește o varietate diversă de tehnici și medii pentru a crea adâncime și subtilitate, invitând astfel privitorul să reflecteze asupra propriei experiențe și emoții.
„În ultimele șase luni am reușit să fac 14 lucrări, dintre care 9 sunt expuse și prezente aici la Mobu. Este o serie în care am avut curajul să mă întind pe pânze mult mai largi și să mă folosesc de culori în a transmite mesajul. Vă invit pe toți să explorăm împreună noua mea serie de tablouri”, a declarat Irina Cristescu pentru Spectacola.
„E vorba de un târg, primul târg de amploarea aceasta în România. M-am bucurat că am primit invitația aceasta și am organizat o expoziție împreună cu Irina Cristescu. Separat, sunt două expoziții, dar în același spațiu. Este vorba despre pictură, fiecare cu temele sale. La mine este vorba despre câteva povești despre diverse experiențe sau trăiri pe care le-am avut. În cele două lucrări care se văd aici este vorba despre o temă pe care am lucrat-o mult, e despre pădure și dintr-o serie de păduri...aici este vorba despre două nocturne. Am și alte teme, două lucrări sunt despre „Satul Uitat”, în alte două lucrări este vorba despre Don Quijote. Am un ciclu destul de mare de lucrări pe tema aceasta și atunci când cred că pot să, sau fiind nevoit să lucrez pe această temă, o fac cu plăcere de fiecare dată. Am alte două lucrări care sunt inspirate dintr-o experiență de doi ani în două reprize, la hesaoir, un loc minunat pentru pictură, pe malul oceanului. Despre aceste teme e vorba în această expoziție”, a explicat și pictorul Ioan Sbârciu.
În continuare, pictorița Irina Cristescu a realizat o scurtă incursiune în universul lucrărilor sale, în compania mentorului său, pictorul Ioan Sbârciu, discutând împreună despre procesul artistic.
Irina Cristescu: Sunt alături de profesorul și artistul Ioan Sbârciu care este o somitate din lumea artei în România, care a clădit foarte multe pentru țară, și nu doar în România, ci și în afară. Am avut marea oportunitate ca domnul Sbârciu să-mi devină și mentor în ultimele șase luni și m-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să lucrez alături de dânsul.
Iaon Sbârciu: Trebuie să spun, am o mare experiență dacă mă gândesc la cei 50 de ani de învățământ și mi-au trecut sute de elevi și studenți. Mă bucur când descopăr pe cineva care are pasiune și dorește să lucreze și care este hotărât să nu cedeze indiferent de obstacole pentru a-și urma calea. Irina Cristescu este un asemenea caz. Recunosc, probabil de asta a auzit de mine sau de calitățile mele de profesor. Eu sunt în primul rând artist și am încercat să nu las pictura în defavoarea învățământului și nici invers, le-am îmbinat. Mă bucur când descopăr tineri care au o voință foarte mare și hotărâtă de a picta și de a crea. Mai mult, sigur, fiecare cu experiența lui, chiar dacă este foarte tânără, Irina are o istorie personală complicată și complexă și poate,sigur, dacă are încredere în ea, să ajungă acolo unde-și dorește și să ajungă o mare artistă.
Irina Cristescu: Vă mulțumesc din suflet domnule profesor, și eu apreciez foarte mult munca dumneavoastră și faptul că ați reușit să echilibrați că sunteți artist, pictor, dar și un pedagog atât de apreciat și atât de bun. Respect foarte mult acest lucru.
Ioan Sbârciu: Toată problema e să reușești să sacrifici. Îți creează foarte mare bucurie, nu ai cum s-o întâlnești în altă parte. Sigur, pentru mine toată problema este să fiu sănătos și să pot să lucrez în continuare, ca meseria noastră nu iese la pensie. Pictura poate e mai aproape de filosofie, cu cât ai mai multă experiență cu atât contează mai mult. De aceea, încerc să folosesc timpul cât pot de bine.
Irina Cristescu: Domnul Sbârciu are o tentă mare de romantism și mister în lucrările dumnealui. Acesta a și făcut o parte din „Pădurea de cenușă.”
Ioan Sbârciu: Irina are foarte multă culoare și foarte multă îndrăzneală și cred că, dacă mi-am adus un mic aport, este tocmai asta, să-și dea drumul să lucreze sincer și exact ce este ea. Cred că o s-o ducă destul de departe dacă insistă. Toată problema e să nu abandoneze, să nu lase deoparte.
Irina Cristescu: Nici nu aș putea trăi fără pictură.
Puteți urmări întreaga discuție aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Arta
Tagurile articolului: arta expozitie irina cristescu mobu 2023 profesor ioan sbarciu
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Colinde, documentare şi...
Vineri 24 noiembrie, a avut...