Povestea lui Moș Crăciun. Cine este, cu adevărat, cel mai generos bătrânel din lume
Data actualizării:
Data publicării:
Toată lumea îl iubește pe Moș Crăciun și abia așteaptă darurile de la cel mai generos vârstnic din lume. Dar care este originea darnicului bătrânel cu barbă albă și haine roșii. 

Sfântul Nicolae


În jurul anului 270 d.Hr., un bărbat numit Nicholas s-a născut undeva în Turcia. Potrivit NBC News, Nicholas a devenit episcop în tinerețe și a devenit faimos la nivel local pentru că plătea în mod anonim zestrele fetelor din familii sărace. 

Nicholas a fost, de asemenea, cunoscut pentru că lăsa monede sau alte delicatese în pantofii copiilor și, în cele din urmă, cei mici au ajuns să îl aștepte în fiecare an, cu pantofii lustruiți.

În imaginile tradiționale, Moș Nicolae este de obicei portretizat cu o mantie roșie, la fel ca Moșul nostru modern. 

Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie și a fost canonizat drept sfântul protector al copiilor. După moartea sa, oamenii îl sărbătoresc în fiecare an, pe data de  6 decembrie și au continuat tradiția de a lăsa cadouri în pantofii copiilor.

 

SINTERKLAAS

 


Potrivit Business Insider, Sfântul Nicolae era interzis în Olanda, pentru că ar fi fost considerat  o formă de idolatrizare, ceea ce era contra credințelor protestantismului. Așa că olandezii l-au numit pe Nicholas „Sinterklaas”. Sinterklaas semăna cu Moșul nostru modern. În Evul Mediu, el a fost ajutat de elfi și, deși nu descoperise încă renii zburători, părea să aibă cel puțin un cal zburător. De altfel, pentru a primi un cadou, era de așteptat să lași câteva delicatese pentru cal.

Și alte culturi europene au păstrat o formă a Sfântului Nicolae - în Marea Britanie era cunoscut sub numele de „Tatăl Crăciun”, deși pe atunci era doar un invitat la masa de Crăciun. 

 

 

MOȘUL ARE GENE NORVEGIENE


Cu mult înainte de germani, norvegienii au avut propria lor poveste despre Crăciun. Potrivit Norwegian American, în noaptea solstițiului de iarnă, Zeul Odin ar zbura pe un cal cu opt picioare, terorizând pe oricine era afară după înserare.


Mai mult, Odin se putea transforma și în fum și putea coborâ pe hornul copiilor obraznici. Îngroziți, copiii își lăsau cizmele lângă foc și apoi stăteau cuminți în casă, iar dacă Zeul Odin se simțea generos, le umplea cizmele cu bomboane și jucării. 

 

Moș Crăciun din zilele noastre


Potrivit Business Insider, Moș Crăciun, așa cum îl cunoaștem, a apărut în 1822. O combinație  între Sfântului Nicolae, Sinterklaas, Odin, Tatăl Crăciun și Sante Claus. În „Twas The Night Before Christmas”, care este o poveste de Crăciun, Moș Crăciun a fost descris ca „un elf bătrân vesel”, plinuț, care a ajuns într-o sanie zburătoare trasă de opt reni.

 


De la publicarea sa originală, cartea „Twas The Night Before Christmas” a fost retipărită de nenumărate ori, în mai multe limbi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: craciun  mos craciun 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel