Motivul pentru care Silviu Prigoană și fratele său, Dan Prigoană, nu își vorbeau: „Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă”
"Tot întâlnesc oameni în vârstă - mulți dintre ei pierduseră persoane dragi, trecuseră prin dificultăți enorme și aveau probleme grave de sănătate - dar care, cu toate acestea, erau profund împliniți și se bucurau de viață. M-am trezit întrebându-mă: "Ce înseamnă asta?"".
S-a gândit că poate că ei văd și înțeleg lucruri pe care cei mai tineri nu le văd. Însă, spre surprinderea lui Pillemer, nimeni nu realizase un studiu privind sfaturile practice pe care persoanele în vârstă le aveau pentru generațiile următoare, potrivit CNBC.
Acest lucru l-a făcut să pornească într-o căutare de șapte ani.
Lecția nr. 1 pentru o viață mai lungă și mai fericită: Timpul este limitat, nu-l petreceți regretând lucruri.
"Cu cât respondentul era mai în vârstă", a constatat Pillemer, "cu atât era mai probabil să spună că viața trece într-o clipă".
Atunci când bătrânii spun că viața este scurtă, nu sunt pesimiști. Ei încearcă să ofere o perspectivă care, speră ei, va inspira decizii mai bune - unele care să acorde prioritate lucrurilor care contează cu adevărat.
Și cel mai mare regret pe care îl au? Să se îngrijoreze pentru lucruri care nu s-au întâmplat niciodată: "Îngrijorarea îți irosește viața", a spus un respondent.
"Mi-aș fi dorit să știu acest lucru la 30 de ani, în loc de 60", i-a spus un bărbat lui Pillemer, "aș fi avut mult mai mult timp să mă bucur de viață".
Potrivit vârstnicilor intervievați de Pillemer, acestea sunt cele mai valoroase lucruri pe care le puteți face cu timpul dumneavoastră:
Spuneți lucruri acum persoanelor la care țineți - fie că este vorba de exprimarea recunoștinței, de a cere iertare sau de a obține informații.
Petreceți cât mai mult timp cu părinții și copiii dumneavoastră.
Savurați plăcerile de zi cu zi în loc să așteptați ca "obiectele de mare preț" să vă facă fericiți.
Lucrați într-un loc de muncă pe care îl iubiți.
Alegeți-vă cu grijă partenerul; nu vă grăbiți.
Nimeni nu a spus că, pentru a fi fericit, ar trebui să muncești cât mai mult pentru a face rost de bani.
Nimeni nu a spus că este important să fii la fel de bogat ca oamenii din jurul tău.
Nimeni nu a spus că ar trebui să-ți alegi cariera în funcție de potențialul de câștig.
Nimeni nu a spus că regretă că nu s-a răzbunat pe cineva care l-a jignit.
Și cel mai mare regret pe care l-au avut? Să-și facă griji pentru lucruri care nu s-au întâmplat niciodată: "Îngrijorarea îți irosește viața", a spus un respondent.
Pillemer i-a descris pe cei din studiul său ca fiind "cei mai credibili experți pe care îi avem în ceea ce privește modul de a trăi o viață fericită și împlinită în vremuri grele".
La un moment dat, el a cerut unei participante să explice de ce era atât de mulțumită. Aceasta s-a gândit și a răspuns: "În cei 89 de ani ai mei, am învățat că fericirea este o alegere, nu o condiție".
Pillemer a observat că bătrânii cu care a vorbit au făcut o distincție esențială între forțele și evenimentele exterioare care li se întâmplă și atitudinile lor interne cu privire la fericire.
"Fericirea nu este o condiție pasivă dependentă de evenimente externe și nici nu este rezultatul personalității noastre - doar faptul că ne-am născut ca persoane fericite", a spus el. "În schimb, fericirea necesită o schimbare conștientă a perspectivei, în care se alege - zilnic - optimismul în locul pesimismului, speranța în locul disperării".
Cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât mai mult ajungem să vedem lucrurile așa cum le vedea împăratul roman Marcus Aurelius: "Atunci când ești tulburat de un lucru exterior, nu lucrul în sine te tulbură, ci doar judecata ta asupra lui. Și o poți șterge pe aceasta într-o clipă."
Imaginați-vă asta: toate alegerile care vă alcătuiesc cariera și viața personală se adaugă în cele din urmă la o decizie generală de a fi fericit. Tu decizi ce să urmărești în viață și ce este o prioritate pentru tine. Tu decizi cum să îți canalizezi cel mai bine timpul, energia și resursele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: fericire logevitate regret varstnic
Pentru patru zodii care...