Adriana Bahmuțeanu este disperată! Fiul cel mic al vedetei, în vârstă de 13 ani, ar fi căutat metode de suicid pe internet
Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea Sfintei Treimi are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului. De aceea poartă și denumirea de Cincizecimea, notează creștinortodox.ro.
În Ierusalim, în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Lui Hristos, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat Biserica lui Hristos.
"Astăzi este ziua de naştere a Bisericii creştine pe pământ! De aceea a venit Duhul Sfânt ca un vuiet de vânt ce vine repede, că 'Duhul suflă unde voieşte' şi nimeni nu-L poate opri. El atinge inimile, le mişcă spre Hristos. Duhul Sfânt spulberă întunericul necredinţei şi al idolatriei şi înalţă temelia cea neclădită a Bisericii lui Hristos pe care 'nici porţile iadului' - adică gurile ereticilor- , 'nu o vor putea birui'. Duhul Sfânt dă înţelepciune oamenilor şi putere să biruiască patimile, ispitele şi cursele diavolului". ("Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie)
Venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi a făcut-o cunoscută însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: "Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi". (Ioan 16, 7)
Despre puterea Sfântului Duh, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Precum focul cel pământesc preface lutul cel moale într-un vas vârtos, apa şi focul Sfântului Duh, când cuprinde un suflet binegânditor, îl face mai tare decât fierul, deşi el înainte era mai moale decât lutul, aşa că păcatul nu mai poate vătăma sufletul cel acum întărit".
După Cincizecime, Sfinţii Apostoli, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.
Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi. (surse: https://www.ioanguradeaur.ro; Dicţionarul de Teologie Ortodoxă, 1994; "Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996), notează Agerpres.
Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Rusaliile sunt cunoscute sub diferite denumiri: iele, zâne, doamne, împărătesele-văzduhului, ursoaice, etc. Acestea erau respectate de către oameni, dar aduceau tot felul de boli și blesteme.
Oamenii nu cunosc prea multe despre aceste rusalii, dar aveau mereu grijă să își protejeze gospodăriile de ele. Legenda spune că Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh și caută locuri pustii. Locurile unde joacă rusaliile vor fi neroditoare.
Pentru a apăra gospodaria de iele, oamenii obișnuiau să pună ramuri verzi de tei la intrarea în curte, în casă și pe ferestre.
În ziua de Rusalii, credincioșii se duc la biserică cu frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea vor fi binecuvantate și împărțite oamenilor, potrivit creștinortodox.ro.
În această zi sfântă oamenii nu trebuie să meargă la muncile câmpului și nici să stea în locuri pustii, deoarece se zice că vor fi prinși și pedepsiti de duhurile rele.
Obiceiul „Udatul nevestelor” în râul Gurghiu este un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi, în a doua zi de Rusalii. „Udatul nevestelor” este dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: biserica obiceiuri rusalii sfantul duh traditii
Lino Golden a fost amenințat...