Sânziene 2022. Ce NU trebuie să faci în această zi. Tradiții și obiceiuri
Data actualizării:
Data publicării:
Tradiții și obiceiuri de Sânziene.

Sânzienele se sărbătorec în fiecare an pe 24 iunie, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Acestea reprezintă, în mitologia românească zânele bune, dar atunci când nu li se respectă sărbătoarea merg de partea ielelor rele. Legenda spune că Sânzienele sunt 10 fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri și câmpii, iar noapte se întâlnesc într-o horă și dau puteri vegetației, care, mai apoi, devin plante bune de a vindeca bolile. De asemenea, în noaptea de Sânziene se spune că se ”deschid” cerurile și acestea zboară prin aer sau merg pe pământ, în timp ce cântă diferite melodii. 

În noaptea de Sânziene fetele își visează alesul

Tot în această noapte, fetele nemăritate își visează ursitul. Înainte să apună soarele, cu o zi înainte de Sânziene, acestea trebuie să culeagă câteva flori de sânziene, pe care să le pună apoi sub pernă, în noaptea de 24 iunie. Dacă în vis ți se arată un bărbat, atunci el este alesul tău. De asemenea, tradiția spune că dimineața trebuie să îți ungi corpul cu roua dimineții, care va spori puterea de seducție și îți va aduce noroc în dragoste.

În această noapte au loc fenomene meteo extreme

Tot tradiția spune că în ziua de 24 iunie vor avea loc cele mai neobișnuite fenomene meteo. Acestea vor merge de la călduri caniculare, până la furturi cu tunete și fulgere, extrem de violente. De asemenea, se interzice să umbli pe drum în această zi, pentru că soarele este prea puternic și poți suferi din această cauză. 

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Potrivit tradiției, această zi este cea mai potrivită din tot anul, ca femeile să meargă și să culeagă plante de leac, dar și de descântec. Acestea le vor folosi mai târziu, în tratarea bolilor rare.

Mai mult, de Sânziene femeilor le este interzis să muncească. Atât ele, cât și bărbații, nu trebuie să se afle mâine pe drumuri, dar mai ales în apropierea apelor sau prin apropierea zonelor ascunse, unde zânele trăiesc și te pot ameți cu dansurile lor provocatoare.

De asemenea, în noaptea de Sânziene se fac focuri, pentru purificare. În acestea se aruncă mai multe substanțe cu arome puternice, iar băieții aprind făclii și le agită. 

Tot în noaptea de Sânziene, dacă doi tineri se iubesc și vor să fie împreună pe vecie, trebuie să facă baie în mare la miezul nopții, iar dragostea lor va fi veșnică. Scăldatul în mare are rolul, de asemenea, de a purifica persoana respectivă. 

Ce NU trebuie să faci de Sânziene

În această zi, oamenilor le este strict interzis să spele sau să facă alte treburi casnice, așadar se evită mersul la când, cusutul, măturatul sau alte treburi din jurul gospodăriei. 

Tot în această zi nu trebuie să te speli pe cap, pentru că în acest fel nu vei încărunți atât de curând. 

Mai mult, de Sânziene nu trebuie să dai nimic cu împrumut, pentru că astfel nu se vor lega farmecele de tine și este interzis să te cerți cu o persoană. 

Nu în ultimul rând, de Sânziene nu trebuie să fii trist, pentru că vei fi trist tot anul.

Cătește și: Gabriela Cristea și Tavi Clonda, piscină cu apă sărată în propria curte. Cât au plătit cei doi pentru acest lux / FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: obiceiuri  sanziene  sarbatoare  traditii 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel