Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie 2024. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pentru noroc și sănătate
Data publicării:
Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit marți, 23 aprilie 2024, când extrem de mulți români urmează să-și sărbătorească onomastica. Acesta este, astfel, o sărbătoarea extrem de importantă pentru toți creștinii, care trebuie să respecte și o serie de tradiții și obiceiuri, pentru a se bucura de sănătate și noroc pe tot parcursul anului.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Așadar, tradiția spune că în dimineața Sfântului Gheorghe capul casei, adică bărbatul, trebuie să așeze la poartă, cât și la ferestrele și la ușa casei ramuri verzi. Se spune că acest obicei protejează toți membrii acelei familii de forțele malefice. Ramurile nu trebuie să fie aruncate, ci păstrate tot timpul anului, întrucât se spune că alungă toate energiile negative.

Tot pentru a fi protejați de rele, dar și pentru a avea parte de sănătate, tradiția spune că toți oamenii trebuie să se scalde de la primele ore ale dimineții, înainte de răsărirea soarelui, în apele curgătoare.

Ziua Sfânului Gheorghe este, asemenea oricărei alte sărbători, un moment oportun pentru rugăciune și relaxare, motiv pentru care nu trebuie să desfășori niciun fel de treburi casnice.

Totodată, un alt obicei mai spune că gunoaiele adunate în casă în ziua de 23 aprilie nu trebuie să fie aruncate. În schimb, acestea ar trebui să fie puse la pomi, pentru că se zice că asta îi va face să fie extrem de roditori în lunile de urmează. 

Toți creștinii care participă la această slujbă sfântă în ziua de 23 aprilie se spune că trebuie să împartă crengi de liliac, ba chiar în alte regiuni ale țării și leuștean, pentru că se zice că acest obicei aduce sănătatea oamenilor, cât și animalelor din gospodărie.

Te-ar putea interesa și: Câte zile putem mânca ouăle roșii de Paște, după ce le-am vopsit. Medicul Doru Negru, regula pentru a depăși toxiinfecțiile alimentare/ video

Datini pentru ziua de 23 aprilie

Tradiția mai spune că cine doarme în această zi va fi somnoros tot anul, dar va „fura și somnul mieilor”.

Oamenii trebuie să meargă să adune de pe câmp de Sfântul Gheorghe tot felul de plante, care să fie ulterior folosite tot anul drept leac.

Totodată, dacă în zorii zilei de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă, tradiția spune că acest semn este unul bun, întrucât anul va fi unul bogat.

Pe vremuri, femeile căsătorite mergeau în această zi în pădure pentru a aduna plante pe care le ofereau apoi de mâncare vacilor, întrucât se credea că acest obicei va aduce mai mult lapte. Plantele nu trebuiau să fie știute de nimeni. 

Te-ar putea interesa și: Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel