Sfântul Vasile, tradiții și obiceiuri. Cât de important este să mergem la slujbă, în această zi sfântă. Părintele Florin Ioniță explică: „Alungă duhul necurat”/ EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, importanța slujbei în ziua de Sfântul Vasile, dar și tradițiile din această zi sfântă. 

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Episcop de Cezareea, este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, „păzitor de duhuri rele”.

Cât de important este să mergem la slujbă, în această zi sfântă

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, importanța slujbei în ziua de Sfântul Vasile Cel Mare, dar și ce putere are asupra creștinilor. 

„În primul rând, slujba de trecere în anul următor este prezidată de Liturghia Sfântului Vasile, care se oficiază de zece ori în tot anul liturigic și, într-adevăr, în prima zi a noului an săvârșim liturghia Sfântului Vasile Cel Mare. Sfântul Vasile Cel Mare rămâne un sfânt al canonului, dar și a al dragostei de mântuire al omului pentru că, pe lângă activitatea socială pe care el a făcut-o ca și ierarh, a apărat dreapta credință prin rânduiala pe care a scris-o, dar mai ales a apărat pe om. El este unul din cei care au scris rugăciunile de alungare a duhurilor necurate. La un moment dat, omul nu mai are putere în fața duhului necurat, fiind și păcătos și mai slăbit, neputincios, iar el a făcut moliftele Sfântului Vasile, pe care preotul, după un post aspru și o rânduială bine stabilită, după ce face Sfânta Liturghie, citește moliftele Sfântului Vasile. Această lucrare dumnezeiască, Sfânta Liturghie și moliftele Sfântului Vasile, sunt așteptarea creștinilor. Mulți vin la Sânta Liturghie și la Sfânta slujbă, așteptând aceste mari molifte ale Sfântului Vasile Cel Mare, prin care se alungă duhul necurat, toate răutățile, toate suferințele, o să fie dezlegat de neputință, de tot ce este legat de o slăbiciune, chiar și sufletească, dar și trupească. ”, a declarat părintele paroh, Florin Ioniță, în exclusivitate pentru Spectacola. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile Cel Mare

Părintele Florin Ioniță a dezvăluit și care sunt tradițiile din această zi sfântă. 

„La noi la sate, mai ales în partea Moldovei sunt tradițiile vechi, cu căluțul, cu jianul. Creștinii primesc copiii și se bucură că la poarta lor vine cineva să-l urle, să spună plugușorul, vin rândurile cu lăutari. Acum 30 de ani, când veneau rândurile de bărbați și cântau și era și capra în mijloc, cel care trebuia să se căsătorească o invita pe fata acelei familii în mijloc și dansa cu ea. Dacă dansa cu ea știa tot satul că în anul respectiv vor avea o nuntă în sat. S-au mai pierdut din tradiții și din rânduială, dar ele totuși sunt vii și ne bucurăm dacă, pe parcurs, copiii duc aceste tradiții mult mai departe. 

Într-o lume, Vasile Cel Mare trebuia să definească, alături de alți sfinți părinți, credința și unicitatea bisericii lui Hristos. Întotdeauna Sfântul Vasile Cel Mare a fost iubitor de cele sfinte. Mărturisirile lui, teologia, gândirea lui nu s-au pierdut, pentru că, în tradițiile de Anul Nou, când copiii merg prin sat, ei nu mai merg mascați. Ei știu că a te masca, a fi urât înseamnă a-l închipui pe necurat. Copiii țin la tradiția sfântă și curată. Tocmai și din lucrarea Sfântului Vasile Cel Mare, iubitor de biserică și de cele sfinte. ”, ne-a mai spus părintele Florin Ioniță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului:   florin ionita  obiceiuri  parinte  sfantul vasile  slujba  traditii 


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube, Vorbește Lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii mai 2024. Vin oportunități importante pentru mai multe zodii

Serialul Clanul de pe Pro TV

Surpriză de proporții pentru fanii serialului „Clanul”. Actorii vor putea fi văzuți în „Groapa”. Bebe Măcelaru: „Te omor, Vlahule! Îți iau suflu acum, pe loc!”

Teo Trandafir, pască fără aluat, sursa foto Instagram/ captură video Youtube, chef Sorin Bontea

Teo Trandafir, rețetă delicioasă de pască cu brânză dulce fără aluat: „Pentru cei ce nu au apucat să o testeze”. Cum se menține în formă de sărbători




pixel