Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 29 iunie. În această zi sunt respectate o serie de obiceiuri și tradiții.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt și ocrotitori ai celor privați de libertate din România. Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (în Galileea Palestinei). După ce se căsătorește, acesta se mută în Capernaum, potrivit creștinortodox.ro. 


Înainte de a deveni ucenicul lui Hristos, acesta se numea Simon. Numele de Petru îl primește de la Hristos: "Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se talcuiește: Petru" (Ioan 1, 42). 


Petru se leapădă de trei ori de Mântuitorul Hristos și mărturisește în fața soldaților romani că nu-L cunoaște pe Domnul. A regretat mult această cădere a sa, iar după Învierea Domnului este reașezat în treapta de Apostol. Mântuitorul îl întreabă după Învierea Sa din morți dacă Îl iubește, iar Petru îi răspunde de trei ori "Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc”. Apoi Iisus i-a zis: "Paște oile Mele" (Ioan 21, 17). 


A dus Evanghelia în Țara Sfântă, în orașele din Asia Mică și a ajuns până la Roma. Sfântul Apostol Patru a fost răstignit în anul 67 d. Hr., pe cruce cu capul în jos, la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos. 

 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri. Cine au fost de fapt Petru și Pavel?


Sfântul Apostol Pavel s-a născut în orașul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mica). A primit la naștere numele Saul, dar Mântuitorul i l-a schimbat în Pavel atunci când l-a chemat să fie Apostol. El a fost un aprig persecutor al creștinilor. Asistă la moartea Sfântului Ștefan și primește aprobarea de la Caiafa să-i persecute pe creștinii din Damasc, notează creștinortodox.ro.

În drum spre Damasc are loc schimbarea minunată a lui Pavel. În timp ce se afla pe cale o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată. A căzut la pământ și a auzit un glas: 


„Saule, Saule, de ce Mă prigonești? Iar el a zis: Cine ești, Doamne? Și Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigonești. Greu îți este să izbești cu piciorul în țepusă. Și el, tremurând și înspăimântat fiind, a zis: Doamne, ce voiești să fac? Iar Domnul i-a zis: Ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci. Iar bărbații, care erau cu el pe cale, stăteau înmărmuriți, auzind glasul, dar nevăzând pe nimeni (Fapte 9, 1-22).”


Primește botezul de la Anania și propovăduiește Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. 


Sfântul Pavel a fost martirizat împreună cu Sfântul Apostol Petru. 


Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci astăzi 


Ziua de 29 iunie este denumită popular Sânpetru de vară.


Nu se spală, nu se coase și nu se lucrează pentru că sunt atrase forțele necurate.


Pentru sporul casei și pentru sănătate, se duc la biserică colaci, lumânări, mere și coliva și împart oamenilor sărmani. 


Potrivit tradiției, femeile nu au voie să mănânce mere pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la viața veșnică. Doar fetele tinere au voie să mănânce mere după această zi, însă vârstnicele "au dezlegare" la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.


Se spune că Sfântul Petru are un bici, iar când pocnește din el, sar scântei care se transformă în licurici. Aceștia îi ajută pe călătorii rătăciți în pădure sau pe munte. 


Daca tună și fulgeră în această zi, nucile și alunele vor fi pline de viermi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Romina Băluță | Dată: 29 iun 2022, 07:30

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu radiază de fericire: ”Suntem împreună”. Fotografia care a emoționat fanii

Sursa foto: Monica Anghel, Facebook

Monica Anghel, cel mai prețios sfat primit de la mama sa: „Am o relație foarte apropiată cu ambii părinți”/ EXCLUSIV

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Oana Roman îi dă replica lui Marius Elisei, după acuzațiile aduse: ”Cu asta am încheiat definitiv orice discuție”

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Câte mii de euro a cheltuit Mirela Vaida în Delta Dunării: ”Nu e ieftin, dar banii rămân în țară”

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mălina Avasiloaie, Instagram

Mălina Avasiloaie, primele declarații de când a devenit mamă: ”Am devenit o feministă convinsă”. Artista și soțul ei sunt în culmea fericirii / EXCLUSIV

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram

Vlăduța Lupău a născut: ”Știam că îți vei alege o zi binecuvântată”. Care este numele special pe care artista l-a ales pentru bebeluș

 Rică Răducanu, captură video PRO TV

Rică Răducanu muncește pe litoral, deși are probleme serioase de sănătate: Mi-a zis medicul:”Doar la morga mai trece!”

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

Simona Săndulescu a fost găsită înecată în Lacul Morii. Artista a lăsat un bilet de adio: ”Viața a devenit insuportabilă”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Oana Lis, Facebook

„E în scaun cu rotile” Oana Lis, noi informații despre starea de sănătate a lui Viorel Lis, la o săpămână după ce a fost internat într-un centru de recuperare

Rețetă de post. Salată de cartofi cu roșii și praz

Acestă salată de cartofi cu roșii și praz este rețeta...