Siciliana, spectacolul momentului la Teatrul Dramaturgilor. Niște tineri actori ne-au dat o lecție veritabilă de comunism la care s-a râs mult
Data publicării:
Dacă vrei o porție de râs - de râs mai ales pentru noi, care nu am prins comunismul - și de retrăire a unei părți din comunism - trebuie să vii la Siciliana la Teatrul Dramaturgilor Români.

Este o piesă la care se râde mult, dar totodată o piesă care tratează un subiect complex, dar și ușor de priceput și digerat. Cine a trăit în comunism își amintește de această „poveste”:

 

Fifi și Bebe, proaspăt absolvenți – ea de Medicină, el de Agronomie – socotesc că singura șansă de a triumfa asupra politicii de repartizare, care le anunță un viitor în mediu rural, ar fi să lege o căsătorie de conveniență cât să păcălească ochii sistemului, dar nu și inimile partenerilor adevărați: Tiberiu și Muki. Însă, odată început jocul, fiecare mutare deschide uși către lumi surprinzătoare. Șah! Și mat!

 

Și de aici încolo s-a râs mult. M-am bucurat că am revăzut-o pe Corina Dănilă și mi-au plăcut mult și tinerii actori care au fost aleși dintr-un casting cu vreo 250 de participanți. Și se pare că au fost aleși bine din moment ce - m-am uitat prin sala de la Teatrul Dramaturgilor - toată lumea se uita la scenă, nimeni nu era cu ochii prin telefon.

 

Vlad Vîlciu, Ana Vîlcu, Georgiana Ionescu, Dani Ionescu, Emanuel Varga au fost tinerii talentați care ne-au plimbat prin Siciliana, aducându-ne parfumul nostalgiei vechiului București. Și-au interpretat cu o vervă fantastică, aveai senzația că au mulți ani experiență, alături de „părinții” Corina Dănilă și Adrian Păduraru, doi actori cu foarte multă experiență.

 

Practic, niște tineri de vreo 20 și ceva de ani ne-au dus în comunism să vedem cum era pe vremea când, după terminarea facultății, trebuia să pleci undeva la țară, într-un sat uitat de lume, departe de familie, prieteni și, mai ales, departe de farmecul Bucureștiului. Iar cei trecuți de 50 ani s-au întors în timp. Și tocmai ăsta mi s-a făcut farmecul! Că niște tineri de 20 și ceva de ani ne-au adus comunismul autentic, pentru două ore.

 

Deși... nu știu ce să zic, dacă a fost chiar o întoarcere în timp pentru că - până la urmă - ca și pe vremuri, oamenii sunt și acum piese pe tabla de joc a vieții, a iubirii, indiferent de sistemul politic. Și, de multe ori, iubirea are și politică în ea.

 

2. -imagine fara descriere- (siciliana-3_10319000.jpg)

 

 

În Siciliana o să vedeți comicul de situație, de moravuri, de limbaj, cu răsturnări de situație, dar și soluții surprinzătoare care apar pe parcurs.

 

Nu sunt critic de teatru, v-am povestit ca simplu spectator, iubitor de teatru, iubitor de comedii. De ce ai nevoie după o zi de muncă? De o comedie, cu adevărat, bună. Mai departe... vă las să descoperiți voi. A fost și cu muzică din comunism, s-a cântat și la pian chiar pe scenă. Pentru două ore, am trăit ca-n comunism, ce-i drept într-o familie de bogați.

 

Favoritul meu a fost Emanuel Varga. De ce? O să vedeți la Teatrul Dramaturgilor Români din București.

 

Și dacă tot l-am pomenit pe Emanuel Varga, iată ce a spus despre spectacol:

 

„În următoarele zile vorbim puțin despre noul spectacol drag mie pe care cred că trebuie sa îl vedeți. Azi voi povesti despre piesa "Siciliana", de Aurel Baranga. Siciliana e o comedie cu care m-am întâlnit în anul 3 de facultate. Avea sa fie spectacolul nostru de licență, dar pandemia a avut alte planuri.

 

Dorul a rămas, și la fel și regretul, dar 4 ani mai târziu Siciliana avea să revină în viața mea și să îmi demonstreze că lucrurile bune apar la momentul potrivit. Textul e ceva complex, dar învelit într-o mantie ușor de priceput și de ingerat. Cred că asta m-a cucerit când l-am citit prima dată, faptul că dacă te oprești o secundă din chicotit la poantele matematic plasate, descoperi subtilități pe care "nenea" Aurel Baranga nu ți le aruncă în față, ci te lasă pe tine să le găsești pe cele cu care vei rezona cel mai mult. Cam ăsta e farmecul piesei: dacă vrei să fie simplă, e simplă, iar dacă vrei să te uiți mai atent vei găsi inevitabil ceva profund în spate”

 

3. -imagine fara descriere- (siciliana-2_37286400.jpg)

 

 

Premiera a fost la Teatrul Dramaturgilor Români, instituție publică de cultură în subordinea Primăriei Municipiului București. Spectacolul este de Aurel Baranga, regia Toma Enache, scenografia: Maria Dore, asistent scenografie: Ada-Maria Zaharia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Anca Murgoci
Categorie: Lifestyle

Horoscop 17 iunie 2024. Zodia care va avea o zi bună

În rândurile de mai jos găsiți horoscopul zilei de...


DC Media Group Audience

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Connect-R/ captură video Youtube, DA BRAVO! by Mihai Bobonete. Captură video YouTube: a7tv

Connect-R nu s-a mai abținut, după ce Oana Roman a vorbit despre ținuta sa: „Exprimarea nu a fost cea mai fericită”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Nicu Paleru, gafă de proporții făcută la TV față de soția sa. Cristina nu l-a iertat nici după 11 ani de la incident: „Palme iau și acum”

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: Pro TV

Zanni, prima reacție după ce Iancu Sterp a spus că acesta nu ar avea tupeu să intre cu el în cușcă. A început războiul între foștii finaliști Survivor
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă

Consumul de ouă este considerat sănătos datorită a...

pixel