Ana Morodan critică tăcerea influencerilor: „Avem o datorie față de comunitățile noastre!” /video
Sărbătoarea Sfântului Ilie este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox și are loc pe data de 20 iulie în fiecare an, zi în care extrem de mulți români își sărbătoresc și ziua de nume.
Sfântul Ilie a fost un profet evreu care a trăit în vremea regilor Ahab și Ahazia din Israel, în jurul secolului al IX-lea î.Hr. El este cunoscut pentru mesajul său profetic, curajul de a se confrunta cu idolatria și credința neclintită în Dumnezeu. Potrivit tradiției, Sfântul Ilie a fost înălțat la cer cu un car de foc și este așteptat să revină înaintea celei de-a Doua Veniri a lui Iisus Hristos. Mai mult, tradiția spune că tot el este și cel care provoacă cele mai puternice furtuni.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie, în bisericile creștin ortodoxe, se desfășoară slujbe speciale dedicate acestui sfânt. Credincioșii se adună la biserică pentru a participa la rugăciuni, pentru a primi binecuvântări și pentru a se ruga pentru toți cei dragi.
Tot în perioada acestei sărbători, mulți creștini obișnuiesc să țină un post special în cinstea Sfântului Ilie, iar pe 20 duc diferite bucate la biserică pentru a fi sfințite, iar ulterior oferite de pomană.
Sfântul Ilie este asociat cu focul, astfel, în unele zone, oamenii aprind focuri în curțile caselor sau pe dealuri în seara de 20 iulie. Acest obicei este considerat un simbol al purificării și reprezintă dorința de a îndepărta răul și de a aduce binecuvântări.
În unele zone ale țării, oamenii urmăresc vremea în ziua sărbătorii Sfântului Ilie pentru a face previziuni meteorologice pentru perioada următoare. Există credința că vremea din această zi va influența starea vremii pentru următoarele săptămâni.
De asemenea, sărbătoarea Sfântului Ilie marchează și un moment important în calendarul agricol. În multe comunități, oamenii sărbătoresc această zi cu tradiții și ritualuri specifice, pentru a avea parte de recolte bogate și protecție împotriva dezastrelor naturale.
Mărul este considerat a fi pomul Sfântului Ilie, tocmai din acest motiv nu trebuie să consumi acest fruct, până pe data de 20 iulie.
De asemenea, nu trebuie să scuturi merii în niciun fel până la Sfântul Ilie, pentru că acest lucru va crea furtuni și dezastre naturale.
Dacă de ziua Sfântului Ilie este furtună, oamenii nu trebuie să deschidă geamurile sau ușile casei, pentru că, în caz contrar, diavolii pot pătrunde în casă.
Dacă există totuși creștini care au gustat merele până în această zi, se spune că pe lumea cealaltă aceștia vor primi în fața ochilor doar mere, care vor dispărea imediat ce își vor dori să le prindă.
De asemenea, tradiția spune că dacă de ziua Sfântului Ilie va tuna, atunci e semn rău pentru alune, care vor seca, dar și pentru mere, care se vor strica.
Mai mult, această zi este una de odihnă. Creștinii nu trebuie să facă niciun fel de activitate casnică, pentru că altfel vor atrage răul în viața lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: biserica crestini sarbatoare sfantul ilie traditii si obiceiuri