Umanul pictoriței Irina Cristescu: „Omenescul și puritatea din noi”. Operele, realizate într-o perioadă de 10 ani
Irina Cristescu a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre expoziția "Human", care a avut loc joi, 17 noiembrie, la Galeria Galateca.

Irina Cristescu a avut cel de-al doilea vernisaj din România. La un an distanță de expoziția "Are you ready for love?", care a avut loc în sala Foaier a Senatului României, pictorița vine mai aproape de public, printr-o nouă manifestare artistică. 

”Human” vernisajul de la Galeria Galateca, își așteaptă publicul, timp de 10 zile. 31 de opere ale Irinei Cristescu, realizate pe parcursul a 10 ani, care scot la lumină umanul și puritatea omenească, pot fi admirate de publicul larg. 

Selecția curatorială marchează încheierea unei etape de expresie estetică și începerea unui nou drum în exprimarea artistei, dar și o aprofundare, o continuare a temei recurente din creația sa, explorarea naturii umane, în toată complexitatea. Portretele Irinei sunt paradoxale, exprimând concomitent o luptă de a rămâne autentic și aliniat cu sinele propriu, într-o societate ce etichetează, încapsulează și impune auto-limitări, dar și o bucurie de a regăsi în culoare și atenția pentru detaliu un mijloc de expresie direct, ce transcede și acționează asupra privitorului prin pârghii ale pshologiei umane universal valabile.Expoziția prezintă o multi-fațetare a oglindirii, a stratificărilor și segmentărilor nealiniate. Transformă personajele sale în niște ființe abstractizate, niște măști ce îngroapă adânc autenticitatea, esența și ceea ce simțim cu toată ființa noastră.

 


„Este o selecție curatorială puțin diferită, aici, în expoziție. Avem  31 de piese expuse. Este vorba de partea umană. Expoziția este intitulată „Human”, tocmai pentru a sublinia omenescul și puritatea din noi. Piesele au fost selecționate din diferite perioade de timp, începând cu 2011, până în 2020, iar curatoarea mea a ales aceste lucrări și a considerat important, pentru că în expoziția precedentă, multă lume nu a avut acces și am avut un mare apel de la oameni că vor să le vadă. Și atunci, am făcut o selecție mai mare, la care lumea poate să aibă acces”, a declarat Irina Cristescu pentru Spectacola.

Expoziția, disponibilă pentru publicul larg


Frumoasa pictoriță este extrem de încântată de aprecierile primite în urma primului vernisaj, care s-a desfășurat însă într-un cadru restrâns. Acum, artista invită publicul larg să-i admire picturile. 

„În prima expoziție din România, a fost, mai degrabă, o instalație de oglinzi. A fost concepută o instalație de 300 de metri de oglinzi. Aici, regăsim mai multe portrete ale umanității și un mic fragment din instalație. Ele au fost realizate pe o perioadă de 10 ani, sub diferite tehnici, mixte. Fiecare tablou are povestea lui, definind o altă etapă și o altă trăire din viața mea, care se oglindește și în viața celorlalți. Pentru că prima expoziție a primit o critică foarte pozitivă, curatoarea acestei expoziții a zis „vreau să o aduc la nivelul publicului larg” . Prima expoziție, fiind la Senat, a fost cu acces închis, dar aici lumea are oportunitatea de a veni în următoarele 10 zile expoziția”, ne-a mai spus artista. 

Data: 18 noi 2022, 15:19
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: human  irina cristescu  pictorita  vernisaj 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...